Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1991-1992 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1991-1992
Deel 6.2 - Hoe nu verder?

Archief

Ledenvergadering - Bestuur - Financiën

Al op 11 juni 1991 wordt tijdens de algemene ledenvergadering een nieuwe voorzitter gekozen. Het is Willem Batenburg die de taken van waarnemend voorzitter Ed van Vive op zich neemt. Voorts zijn aftredend en niet herkiesbaar Han Slooter, Diane Meijer en Hans Groenenberg. Hoewel de meeste plaatsen worden ingevuld door Peter vd Heiden, René van Bree en Jan Dirk Roodbol is er vooralsnog geen wedstrijdsecretaris voorhanden.

Het bestuur ziet er na alle mutaties als volgt uit: W. Batenburg (voorzitter), P.A. Pennock (penningmeester), P.L. vd Heiden (secretaris), K. Snijders Dzn. (terreinonderhoud), J.D. Roodbol (tenniszaken), H. vd Heuvel (sponsoring), A. van Prooijen en R. van Bree.

Nu de activiteitencommissie is opgehouden te bestaan gaat de prijs van consumpties met een kwartje omhoog en ook de contributie wordt jaarlijks een tientje hoger. Het bestuur maakt ook meteen bekend dat de gokkasten uit de kantine zullen verdwijnen. Ondanks de prima opbrengsten is het bestuur de mening toegedaan dat dergelijke apparaten niet in een sportkantine thuishoren en dat het eindeloze gegok een slecht voorbeeld is voor onze jeugd. Wat die jeugd betreft wordt een oproep gedaan aan alle leden om uit te zien naar nieuwe jeugdleden, we moeten maatregelen nemen om vergrijzing tegen te gaan.

Archief

Voorbeschouwing voetbalseizoen

Ron Klaver, Peter Slooter en Peter Roest hebben de vereniging verlaten terwijl Sjoerd Bootsma (Xerxes) en Dick van Leenen (Zinkwegse Boys) de groep van trainer van Jan vd Vorm komen verstreken. Doordat spits Patrick Achterberg langdurig is geblesseerd is de spoeling dun voor vd Vorm en leider Jack op 't Hof.

Routinier Joost Bol laat optekenen in de krant dat dit geen uitzonderlijke situatie is. Piershil is een kleine vereniging en iedere oefenmeester krijgt daar vroeg of laat mee te maken. Piershil 2 speelt na het kampioenschap in de reserve eerste klasse E onder leiding van Adri Achterberg. Harry Groenendijk begeleidt het derde in de reserve tweede klasse D terwijl Karel Snijders sr. zowel het vierde als vijfde elftal onder z'n hoede neemt. Leider van het dameselftal is Andre de Raadt en Paul Pennock, toch weer hij, traint de dames in afwachting van een opvolger.

Archief

Tennis

Om een verdere leegloop een halt toe te roepen wordt het bestaande systeem van verplichte bardiensten afgeschaft. Er wordt besloten dat alleen tijdens toernooien en andere grote evenementen voor barbezetting zal worden gezorgd. Hierdoor is het grootste bezwaar van een tennislidmaatschap, op zondagmorgen gedurende vier uur 2 bakken koffie verkopen, weggenomen. Aanvankelijk is er op dinsdagavond en donderdagavond racketwisselen maar dat komt niet echt van de grond. Later in het seizoen maakt Ad de Heer van de tenniscommissie bekend dat wordt gestart met een piramidecompetitie. De verdere toernooien verlopen prima en tennisleraar Marco van Holten heeft klandizie genoeg. Helemaal aan het einde van het seizoen, in de zomer van 1992, wordt het tenniscomplex opgeknapt. Het hekwerk wordt gerepareerd en beschadigde vloerelementen worden vervangen terwijl ook de gehele baan opnieuw wordt gespoten.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Piershil 1 - Trainingskamp
Een potje jeu de boules ter ontspanning. Ook voorzitter Batenburg (rechts) is van de partij.

Voor aanvang van het seizoen gaat de selectie op trainingskamp. Volgens goed trainingskampgebruik ontsnappen enkele spelers via het raam om in de buurt van Loon op Zand te gaan stappen. Het oordeel van leider Jack is onverbiddelijk en voor sommigen wordt het een kort trainingskamp. Later in het seizoen ontspant het gezelschap zich ook in de Staver te Middelharnis: bowlen, zwemmen en steengrillen! Ook het bekertoernooi is dit seizoen weer snel voorbij na een 1-2 nederlaag tegen DBGC. Daarentegen gaat het in de competitie stukken beter: drie zeges en een gelijkspel in de eerste vijf wedstrijden.

Boven: badderen in Middelharnis
Rechts: in afwachting van het steengrillen.
Er wordt geproost op de lekkere en vooral bijzondere gerechten (De Staver, Middelharnis).

Archief

Werkzaamheden - Vrijwilligers

Het zijn de vrijwilligers die een vereniging in stand houden. Wanneer er een tekort dreigt wordt een oproep gedaan in het clubblad: "we kunnen niet buiten de steun van onze leden". Vooral Karel Snijders sr. ontpopt zich tot een duizendpoot want naast bestuurslid is hij ook leider van het vierde en vijfde, speler van het vierde en vijfde ook nog eens terreinknecht van Ome Cor.

Na afloop van de wedstrijden van Piershil 1 houdt Karel met Jopie en Johan Hartog ook nog eens het rad draaiende en met de opbrengst wordt een nieuw krijtmobiel gekocht. Hierdoor kan Karel, wie anders, met de modernste middelen rechte lijnen trekken. Ook timmert hij nog even samen met Ome Cor en Jan Kok een nieuwe opbergplaats voor materiaal in elkaar. De vrijwilligers bij het papier ophalen (Ome Cor, Adrie Kok en de jeugd) worden onaangenaam verrast wanneer de papiercontainer in rook opgaat. Hierna wordt besloten om de nieuwe container van een hangslot te voorzien. Het grote onderhoud op het sportcomplex vindt plaats aan het einde van het seizoen wanneer liefst drie werkersdagen druk worden bezocht.

Archief

Evenementen - Activiteiten - Playback

De toch weer opgerichte nieuwe evenementen commissie, bestaande uit Piet Bouman, Anjo Dekkers, Diane Meijer en Rutger Molenaar, organiseert er flink op los. Zowel het Sinterklaasfeest, de jeugdplayback, de grote feestavond (30 november), de boutavond (20 december) als de nieuwjaarsreceptie (1 januari) wordt druk bezocht. Het grootste spektakelstuk is echter de jaarlijkse playbackavond die ditmaal op zaterdag 25 april wordt gehouden.

Onder leiding van Johan Hartog en onder toeziend oog van 200 toeschouwers brengen de door Jacqueline Peeters geschminkte sterren de kantine in vervoering. Op de derde plaatst eindigt Tanita Tikaram (Marcel vd Meis), tweede worden Neil Diamond en Kim Carnes (Jan Achterberg en Mijnie Reedijk) en als eerste eindigt Enigma (Paul Pennock met enkele vrouwelijke secondanten). Ook in de pauze is het gezellig: Dirk Klijnsmit draait "een paar rondjes Rad" en Rob vd Waals zingt het publiek live toe!

Archief

Clubblad - De schakel

In editie 1991-1992 blijft de traditie in stand en loopt de schakel door. De zeven "schakels" in dit seizoen (die in de uitgegeven zeven clubbladen verschijnen) worden geschreven door Paul Pennock (132), Ron Vaske (133), Jan Bouman Kzn. (134), Adri Achterberg (135), Pim vd Sijde (136), Karel Snijders Dzn. (137) en Piet Rozendaal (138). Door een foute telling die al jaren eerder is gemaakt komen de nummers van de schakel niet meer overeen met de werkelijkheid. De schakel van Piet Rozendaal is reeds nummer 140 in de reeks.

"De schakel" loopt vanaf seizoen 1973-1974. Het is dè mogelijkheid voor betrokkenen om in het clubblad hun zegje te doen over het wel en wee van de vereniging. Het is eveneens een uitgelezen mogelijkheid voor een nieuw lid om zich voor te stellen. Aan het einde van de tekst nodigt de schrijver meteen iemand anders uit voor het schrijven van een volgende "schakel".

Archief

Bestuurscrisis - Hoe nu verder?

Omdat de club in een regelrechte bestuurscrisis is belandt wordt op 4 februari 1992 een buitengewone ledenvergadering belegd. Nadat al in oktober de bestuursleden van Bree, vd Heuvel en van Prooijen om uiteenlopende redenen hun bestuursfunctie hadden neergelegd is het nu ook voorzitter Batenburg die het voor gezien wenst te houden. De vier overgebleven bestuursleden doen een hartstochtelijke oproep waaraan door 60 leden gehoor wordt gegeven. Wanneer blijkt dat alleen Arie Sneep en Gerrit Noorzij het bestuur willen komen versterken ontstaat er een acuut probleem. De vier bestuursleden vinden die basis te smal en stellen de vraag "Hoe nu verder?" aan de aanwezigen in het clubgebouw. Na een drukke pauze besluiten Jack op 't Hof en Henk Heikoop een nieuw bestuur van minimaal 7 personen te gaan samenstellen. Tot die tijd helpen zij de vier bestuursleden en treden tijdelijk toe tot het bestuur.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Jeugd

De jeugdafdeling van Piershil bestaat nog altijd uit slechts een F, E, D en Meisjesteam. De tussentijds naar NBSVV overgestapte Martijn Bobeldijk wordt gevolgd door Gilles Molenaar en Arnold vd Waal zodat er een behoorlijke Piershilse groep te Nieuw-Beijerland actief is.

Rechts: NBSVV B1.

Staand vlnr: Piet Bouman (sponsor), Aad vd Zweth (trainer), Ronnie Boer, Arjan van Prooijen, Sander Hoornweg, Edwin van Belle, Arwin Reedijk, Martijn Smit, Marco Reedijk en Iwan Zeeman (leider).

Zittend vlnr: Patrick Bouman, Gilles Molenaar, Chris Haakman, Tiemen Ensering, Jos de Ruiter en Martijn Bobeldijk.

Klik Hier voor een vergroting.

Piershil D1 speelt onder leiding van Hans Groenenberg in nieuwe tenues (Heikoop Schoenen) en boekt het grootste succes in de competitie in het voorjaar. Met 18 punten uit 12 duels wordt beslag gelegd op de tweede plaats achter SHO D2. Ook Piershil E1, met als leiders Leon van Vive en Cees op 't Hof, eindigt op de tweede plaats. Met 18 punten uit 10 duels hoeft het alleen OFB voor zich te laten. Voor het eerst spelen de E-pupillen net als het F-team op een half veld. Piershil F1 weet het nog beter te doen want met 18 punten op 9 duels worden de manschappen van leider Borchert kampioen. Ruben, Stefan, Arjan, Arnold, Richard en Kevin zijn de kampioenen! De meisjes eindigen achter OVV, Hekelingen, Rozenburg, PPSC en WRW op de zesde plaats met 4 punten uit 9 duels. Aanvankelijk worden de meisjes alleen getraind door Bram Wesdorp maar later in het seizoen wordt hij ondersteund door Jan Bouman en door de naar Noord-Holland verhuisde (!) Han Slooter. De Piershilse sportdag voor de jeugd vindt plaats op vrijdag 22 mei, op 5 juni is de Korendijksportdag bij ZBVH en de jeugdreis voor tennis- en voetballeden vindt dit jaar plaats op 13 juni. Het actieve wervingsbeleid werpt zowaar z'n vruchten af want een behoorlijk aantal jeugdleden meldt zich aan voor volgend seizoen zodat waarschijnlijk ook weer met C-junioren kan worden aangetreden.

Rechts: Piershil D1.

Staand vlnr: Door Heikoop (sponsor), Reinout Molenaar, Sander vd Hoeven, Danny Verveer, Floris van Marle en Michel de Heer.

Zittend vlnr: Henk Heikoop (sponsor), Eric Eikenboom, Jan Sintmaartensdijk, Remco Groenenberg, Bart Wesdorp, Jan-Willem Veerman, Martijn Hoek en Hans Groenenberg (leider).

Klik Hier voor een vergroting.

Links: Piershil E1.

Staand vlnr: Leon van Vive, Marcel vd Waal, Barry Bouman en Vincent vd Sluis.

Zittend vlnr: Sebastiaan op 't Hof, Robbert op 't Hof, Sander vd Hoeven en Geert Pijper.

Klik Hier voor een vergroting.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Senioren - Dames

Piershil 1 speelt een uiterst matige tweede seizoenshelft maar weet toch op de vijfde plaats te eindigen. ZBVH 1 degradeert, een lot dat ook Zinkwegse Boys 1 (na een beslissingsduel tegen Zuidland) beschoren is. Topscorer wordt Leo Tol met 13 goals en het contract met trainer Jan vd Vorm is met één jaar verlengd. Piershil 2 maakt een turbulent seizoen door, leider Adri Achterberg stapt op uit onvrede met het selectiebeleid (uit "zijn" tweede mag worden gewinkeld maar hij mag niet in het derde winkelen). Met de nieuwe leider Pim vd Sijde volgt toch een knappe zesde plaats met als topscorers Sjoerd Bootsma (11), Leon van Vive (10) en Marcel vd Meis (8). Piershil 3 eindigt als vijfde net als Piershil Dames. Het vijfde eindigt op de tiende plaats en dat andere team van leider Karel Snijders, Piershil 4, legt beslag op de titel. Met 29 punten uit 18 duels en 93 goals voor en 39 tegen wordt het team van Bouman's Sportprijzen eenvoudig kampioen. Het valt niet altijd mee om de vijf seniorenteams compleet in de wei te krijgen maar met kunst en vliegwerk haalt men het einde van het seizoen. Leen Reedijk heeft het razend druk met de administratie want per 1 januari 1992 is de controle op spelerskaarten weer ingevoerd, met alle gevolgen van dien. Door de opkomst van het slidingbroekje wordt ook hiervoor een regel gemaakt: het gebruik is toegestaan mits in dezelfde kleur als de voetbalbroek!

Cor Veerman wordt betrokken in het feest van Piershil 4.

Archief

T.A. van den Berg Toernooi 1992

In Puttershoek wordt voor de vijfde keer onder de vlag van T.A. van den Berg en voor de dertiende keer in totaal het grote jaarlijkse voetbaltoernooi georganiseerd. Met zo'n drieduizend toeschouwers op het complex van Puttershoek begint het toernooi de allure te krijgen van een reünie van Hoeksche Waardse voetballiefhebbers. De finale is spannend en boeiend en voor het eerst mag 's-Gravendeel zich de beste van de Hoekschewaard noemen. De organisatie laat bij monde van Arie vd Berg weten nog steeds tevreden te zijn over het verloop van het toernooi.

Rechts: voor het eerst is 's-Gravendeel kampioen.

Alle resultaten en verslagen van het T.A. van den Berg Toernooi 1992 zijn te vinden op
de speciale toernooipagina: T.A. van den Berg Toernooi 1992

Archief

Seizoen loopt ten einde
19 juni 1992: de geblesseerde Patrick Achterberg aan het woord in het Rotterdams Nieuwsblad.

Spits Patrick Achterberg is het hele jaar niet in actie gekomen na het degradatieduel bij Papendrecht in mei 1991. Een ultieme poging om de bal binnen te koppen levert hem een gebroken jukbeen op en zijn aanwezigheid wordt dit seizoen behoorlijk gemist. De uit een echte Piershilse voetbalfamilie afkomstige spits tobt ook met z'n gezondheid en hoopt op termijn weer aan voetballen toe te komen. De onzekerheid die bij hem leeft is ook een gevoel dat aanwezig is bij het bestuur van Piershil. Het gaat duidelijk niet voor de wind op bestuurlijk en publicitair gebied. Ondanks het feit dat Arie Sneep z'n radiodebuut maakt, hij verzorgt het radioverslag van Piershil 1 - DVO '32 1, komt Piershil er in de pers bekaaid af. Er heeft zich zich geen verslaggever aangemeld en het is te danken aan de korte impressies in het clubblad dat er nog iets over de gespeelde wedstrijden van Piershil 1 voor het nageslacht bewaard blijft. Op bestuurlijk gebied is het wachten op de inspanningen van Jack op 't Hof en Henk Heikoop. De vraag "Hoe nu verder?" is nog altijd niet beantwoord en vol spanning wordt afgewacht of en hoe de bestuurscrisis zal worden afgewend.

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1991-1992

Seizoen 1991-1992
Deel 6.2 - Hoe nu verder?