Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1990-1991 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1990-1991
Deel 6.1 - Vergrijzing dreigt

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

Na zeven jaar voorzitterschap neemt Henk Heikoop afscheid tijdens de ledenvergadering van 25 september 1990. Een opvolger is niet direct voorhanden maar Ed van Vive laat weten de zaak voor de duur van maximaal ťťn jaar te willen coŲrdineren. Onder toeziend oog van de 44 aanwezige leden wordt Henk Heikoop bedankt voor zijn diensten en gecomplimenteerd voor alles wat er onder zijn leiding tot stand is gekomen. Het wedstrijdsecretariaat komt in handen van Han Slooter en door het toetreden van Henk vd Heuvel bestaat het bestuur weer uit negen personen.

De samenstelling van het bestuur: E.L. van Vive (waarnemend voorzitter), P.A. Pennock (penningmeester), W. Batenburg (secretaris), J.L. Slooter (wedstrijdsecretaris), K. Snijders Dzn. (voetbalzaken), H.J. Meijer (tenniszaken), A. van Prooijen (onderhoud), Joh. Groenenberg (jeugdvoetbal) en H. vd Heuvel (sponsoring).

Archief

Voorbeschouwing voetbalseizoen - trainer Jan vd Vorm
Jan vd Vorm heeft verstand van voetbal. Hij is winnaar geworden van de door SV Piershil georganiseerde WK voetbalpoule. Het levert hem 275 gulden op en ook Ron Vaske (tweede) en Ad de Heer (derde) krijgen hun kennis in keiharde guldens uitbetaald. Namens het organisatiecomitť laat Gert van 't Hof weten dat de poule t.b.v. van de jeugd liefst 550 gulden heeft opgebracht. Na de zeer onverwachte promotie van vorig seizoen speelt Piershil 1 plotseling weer in de derde klasse. Met de wetenschap dat het een moeilijk seizoen gaat worden zondert de selectie zich eerst af in een trainingskamp te Nunspeet. De leiders Pim vd Sijde en Adri Achterberg zijn blij met de aanwas voor het eerste en tweede elftal. Zo vinden o.a. Jan Bouman Kzn (Goudswaardse Boys), Jacky vd Heiden (SHO), Klaas Beijer (ZBVH), Bas Pors (Zinkwegse Boys) en Ron Klaver (speelde al mee in de beslissingswedstrijd) hun weg naar Piershil en vormen een welkome versterking. Dit seizoen hebben we ook weer een vijfde elftal. Door een actief wervingsbeleid van Karel Snijders Dzn. melden Arwin de Klerk, Ronnie Hendrickx, Ed Groenenberg en Piet Barendregt zich aan. De dames van Piershil gaan het, onder leiding van trainer Han Slooter en leider Paul Pennock, in derde klasse A proberen. Nieuw dit seizoen is de verplichting om scheenbeschermers te dragen, "gelijk" is niet buitenspel en het onreglementair afstoppen van een doorgebroken speler levert meteen de rode kaart op.

In de krant verschijnt een interview met Peter Slooter die, behoudens een kort avontuur bij Spijkenisse, al een vaste verschijning is geworden onder de Piershilse lat. Met zijn 22 jaren draagt hij al een schat aan ervaring met zich mee maar een overstap naar het betaalde voetbal, interesse is er genoeg, komt door verschillende redenen net niet tot stand. Bij Piershil vinden ze dat helemaal niet erg want Slooter kan zich moeiteloos meten met enkele illustere voorgangers (lokale grootheden als Bas Groenenberg, Ton te Kaat, Jan Preesman en Borchert Brouwer) en staat bekend als een leider, een atleet en een puntenpakker.

De 22 jarige "routinier" Peter Slooter.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Jeugd

JeugdcoŲrdinator Hans Groenenberg is samen met Bas Hoek (penningmeester) en Hans vd Hoeven (secretaris) verantwoordelijk voor de jeugdtak van de vereniging. Was de bezetting bij de jeugd vorig seizoen al niet optimaal, deze jaargang tekent zich een debacle af. Verder dan E, F en D-junioren, naast het meisjesteam, komt het niet en dat levert verhitte discussies en moeilijke beslissingen op. Door de afwezigheid van een C, een B en een A raken we leden kwijt en de grootste groep besluit om bij NBSVV te gaan voetballen.

De Piershilse jeugd verveelt zich geen moment bij NBSVV. Aan het einde van het seizoen maakt men een uitstapje naar Zeist. NBSVV-er Martin Troost weet het zich nog precies te herinneren: "Dit was de gouden Zeist generatie. In 1990 zijn we waarschijnlijk voor het eerst geweest, toen waren Pieter en Arjan Boer ook mee. Dit jaar, in 1991, wonnen we alle prijzen, behalve het volleyballen. Maar met spellen zoals, dobbelsteenvoetbal (dobbelsteen op een pion), eilandvoetbal (was iets met een veilingkist, geen idee hoe dat ging), zaalvoetbal, behendigheidstesten (bal hoog houden, penalty's) en voetvolley waren we onverslaanbaar. Omdat we alles wonnen, zijn we toen maar een middag gaan volleyballen. Daar werden we tweede mee, ook niet slecht".

Klik Hier voor een vergroting. Links: De NBSVV-kraaien combinatie in Zeist.

De beperkte jeugdafdeling doet het in competitieverband helemaal niet slecht. Het F-team, onder leiding van Wim van Yperen en Borchert Brouwer (tijdens het seizoen vervangen door Theo van Rossum) behaalt met spelertjes als Julian Bovenberg, Arnold vd Stoep, Ruben Brouwer, Stefan vd Waal, Arjan Gijlstra, Wim-Theo van Yperen, Patricia van Rossum en Dennis van Zelst mooie klasseringen in de competitie. Ook de E-tjes, onder leiding van Cees op 't Hof en Hans vd Hoeven doen van zich spreken en behalen, ondanks een gebroken been van keeper Marcel vd Waal, een mooie tweede plaats. Leiders Gert van 't Hof en Peter Slooter voeren de D-tjes naar een plaatsje in de kopgroep en bij tijd en wijle oogst dit team veel complimenten voor het vertoonde spel.

Links: Piershil D1.

Staand vlnr: Danny Verveer, Floris van Marle, Michel de Heer, Martijn Hoek, Sunardi op 't Hof en Eric Eikenboom.

Zittend vlnr: Gert van 't Hof (coach), Remco Groenenberg, Martijn Bobeldijk, Jan-Willem Veerman, Jan Sintmaartensdijk, Arnold vd Waal, Gilles Molenaar en Peter Slooter (coach).

Klik Hier voor een vergroting.

Rechts: de Piershilse voetbaljeugd
poseert op het Cor Veerman Plein.

 

Klik Hier voor een vergroting.

Voor de meisjes is het dit seizoen eindelijk zover: een competitie met alleen maar meisjesteams. Ook is het team voorzien van shirtreclame: het petit restaurant 't Hof van Piershil van Renť en Thea Hendrickx schenkt mooie tenues. Op 27 oktober 1990 wordt er geschiedenis geschreven wanneer er, na twee jaar trainen en talloze nederlagen, dan eindelijk de eerste overwinning wordt geboekt. Uit tegen Hekelingen maakt Janine Wesdorp vlak voor rust 2-1, ze maakt ook gelijk in de tweede helft en vijf minuten voor tijd worden de meiden dol van vreugde. Het is Kim Bouman die het net laat bollen en de 2-3 zege wordt gevierd als een kampioenschap.

Archief

Tennis - Foto jeugdleden - Uitslagen Parktoernooi

De tennisafdeling heeft zich aangesloten bij de KNLTB waardoor het lidmaatschap bij de senioren met 12,50 gulden is verhoogd. De jeugdspelers betalen negen gulden per seizoen extra voor het lidmaatschap van de bond. De contributie wordt geÔnd in de kantine en kan op twee opeenvolgende zaterdagen bij penningmeester Margot van Vive worden voldaan. De coŲrdinatie bij de tennisafdeling is in handen van Diane Meijer en Marco van Holten is tennisleraar. De tennisafdeling is uitermate actief, getuige de georganiseerde evenementen: een wintercompetitie in Daviscup stijl, een parktoernooi voor senioren en junioren, racketwisselen, een oliebollentoernooi, een wintercompetitie en een huisvrouwencompetitie.

Klik Hier voor een vergroting. De Piershilse tenniskanonnen.

Archief

Clubblad - een nieuwe layout

De eindredactie van het clubblad is in handen van Piet Meijer. Het oude clubblad ondergaat een gedaantewisseling en vanaf nummer 188 verschijnt de Schakel in A4-formaat.

Na een kijkje in de drukkerij bij voetvereniging Strijen wordt besloten om ook ons clubblad voortaan in eigen beheer te drukken. Het daartoe aangeschafte apparaat krijgt een plaatsje in de bestuurskamer en de lay-out van het clubblad schiet meteen omhoog. Ook alle advertentiebladen worden opnieuw samengesteld zodat alles er weer fris uitziet.

Nummer 188 verschijnt nog zonder de nieuwe omslag maar vanaf nummer 189 is de nieuwe Schakel helemaal gereed.

Archief

Clubblad - De schakel

Ook nu loopt de schakel in het clubblad onverstoorbaar door. De acht "schakels" in dit seizoen (die in de uitgegeven acht clubbladen verschijnen) worden geschreven door Hans Gijlstra (124), Wim van Yperen (125), Jan-Dirk Roodbol (126), Sylvester Slavenburg (127), Christel van Hoogstraaten (128), Jacqueline vd Boogert (129), Ton van Leeuwen (130) en Ed van Vive (131). Door een foute telling die al jaren eerder is gemaakt komen de nummers van de schakel niet meer overeen met de werkelijkheid. De schakel van Ed van Vive is reeds nummer 133 in de reeks.

"De schakel" loopt vanaf seizoen 1973-1974. Het is dŤ mogelijkheid voor betrokkenen om in het clubblad hun zegje te doen over het wel en wee van de vereniging. Het is eveneens een uitgelezen mogelijkheid voor een nieuw lid om zich voor te stellen. Aan het einde van de tekst nodigt de schrijver meteen iemand anders uit voor het schrijven van een volgende "schakel".

Archief

Zaalvoetbaltoernooi Hoekschewaard

De elfde en, naar later zou blijken de laatste, editie van het toernooi kent weer twee nieuwe deelnemers. Om aan het aantal van 16 clubs te komen nemen ditmaal OSV 2 en een team van subsponsor Global deel aan het toernooi. Ook Piershil 2 is weer van de partij maar eindigt, net als Piershil 1, op de laatste plaats in de poule. Door de nieuwe opzet zijn de Piershilse teams ook meteen uitgevoetbald omdat er dit jaar geen verliezersrondes zijn. Na de seriewedstrijden werd meteen begonnen met een afvalsysteem waarbij de beste acht clubs in de kwartfinales tegen elkaar speelden. OSV 1 maakt daarin weer veel indruk door Maasdam, de finalist van de laatste twee edities, met 6-1 van het veld te vegen.

In de halve finale moet ook Goudswaardse Boys er aan geloven zodat de Oud-Beijerlanders voor de achtste keer in de finale staan. Doordat SHO achtereenvolgens NBSVV en Zinkwegse Boys weet te kloppen wordt de finale een volledig Oud-Beijerlandse aangelegenheid. In de finale laat SHO er geen twijfel over bestaan wie deze editie de sterkste is. Met liefst 4-0, de grootste zege in een finale, weet SHO de zesvoudig kampioen OSV op de knieŽn te krijgen. Voorzitter Ed van Vive en sponsor Piet Bouman overhandigen de bekers waarmee de elfde editie aan zijn einde komt. Naar later blijkt was dit meteen de laatste editie van het toernooi.

Rechts: Winnaar SHO toont de bekers!

 Alle resultaten en verslagen van het Zaalvoetbaltoernooi zijn te vinden op
de speciale toernooipagina:111e zaalvoetbaltoernooi Hoeksche Waard

Archief

Prestaties Piershilse teams - Piershil 1 - Radio BOS

Zoals verwacht heeft Piershil 1 het moeilijk in de derde klasse. Na een zwak begin volgt een redelijk herstel maar weg uit de degradatiezone geraakt Piershil geen moment. In het thuisduel tegen SHO wordt een gevoelige 1-4 nederlaag geleden gevolgd door drie overwinningen op rij. Leider Pim vd Sijde is tussentijds vervangen door Jack op 't Hof. Publicitair gaat het eveneens wisselvallig met Piershil 1. Ondanks een herhaaldelijke oproep van Leen Reedijk, die zijn rol als verslaggever heeft beŽindigd, dient zich geen opvolger aan. Hierdoor ontbreekt het verslag van Piershil 1 regelmatig in de lokale kranten. Wel komt Piershil 1 op de radio wanneer er in februari 1991 twaalf spelers afreizen naar Radio BOS en er ook enkele worden geÔnterviewd.

Luister naar het interview

Archief

Evenementen - Activiteiten

De evenementencommissie, bestaande uit Leen Reedijk, Ed van Vive, Jeanne Bouman, Truus van Prooijen en Heins vd Wagt, zit na een survivalweekend te Drente weer boordevol energie en ideeŽn. Om de financiŽle draagkracht van de vereniging te vergroten worden weer tal van activiteiten georganiseerd, zoals de autopuzzelrit, een klaverjasvierkamp, het bedrijfsvoetbaltoernooi, de boutavond en een feestavond voor alle leden. De boutavond wordt verstoort door een inval van enkele politieagenten maar na vertoon van de vergunning druipen de mannen in het blauw weer af. Het drukst bezocht wordt de Playbackavond waar Renť van Bree als glorieuze winnaar uit de bus komt. Aan het einde van het seizoen wordt de evenementencommissie ontbonden vanwege het gereedkomen van alle verbouwingen. De in oktober 1985 opgerichte commissie heeft de afgelopen zes seizoen in totaal 65000 gulden netto overhandigd aan het bestuur: hulde!

Enkele fraai uitgedoste playbacksterren!

Op 30 november vindt er ook een playbackavond, eveneens onder leiding van Johan Hartog, voor de jeugd plaats. Verschillende opkomende sterren worden door de strenge doch rechtvaardige jury beoordeeld. Van de 16 deelnemers komt McHammer (Reinout) als eerste uit de bus. Turner en Bowie (Sunardi en Eelco) worden tweede terwijl Roxette (Gilles en Arnold) als derde eindigt. De originaliteitsprijs gaat naar het Duo Hopeloos (Gert en Leon).

De jury bij de jeugdplayback.
De playback show bij
de jeugd is ook dit
seizoen weer een
groot succes.

Archief

Ome Cor is 80 jaar

Op 8 maart 1991 is het feest op de vereniging. Besloten is om de onlangs 80 jaar geworden Cor Veerman eens extra in het zonnetje te zetten. Een leuke dag met tal van activiteiten wordt ter ere van "Ome Cor" georganiseerd. Een der organisatoren, Jack op 't Hof, houdt een mooie speech. "Ome Cor Veerman werd op 25 januari 1911 op de Sluisjesdijk 26 geboren. Ging in Piershil op de openbare lagere school (in die tijd was de schoolstrijd erg actueel) en werd toen hij op 12-jarige leeftijd de school verliet, lid van de Vereniging van Openbaar Onderwijs, waar hij nog steeds lid van is.

Ging als 12-jarige werken bij een boer (Niemansverdriet), voor aanvankelijk 60 cent per dag, wat later van 80 cent opliep tot een gulden. De lage verdiensten en de lange werktijden deden de sociaal zeer bewogen Ome Cor belanden bij de S.D.A.P. Jarenlang was bij voor de S.D.A.P bode en haalde de contributie van een dubbeltje op. Ook werd hij bestuurslid van de A.N.A.B., de agrarische bond. Toen rond 1930 in Piershil het idee ontstond om te graan voetballen, is ome Cor samen met Hans vd Waal en Piet Klokkenburg naar Arie Andeweg toegestapt en hebben ze hem gevraagd om op "de wei" te mogen voetballen. Zo ging P.S.V. Fortuna (geel-zwarte kleuren) uit de startblokken met Ome Cor als een niet getalenteerd, maar wel enthousiast speler. Toen Ome Cor bij een training geblesseerd raakte en bij de ingang van de wei voor een dubbeltje toegangskaarten verkocht, ontmoette hij tante Marie, die samen met wat andere Nieuwendijkse meisjes dat Piershilse gedoe ook wel eens wou bekijken (1933). Na 6 jaar verkering traden ze in 1939 in het huwelijk. Al die tijd is Ome Cor werkzaam geweest in de landbouw, maar op 63-jarige leeftijd was het over. Astma was de boosdoener, terwijl ook het gezichtsvermogen hem parten speelde. Met een enorm doorzettingsvermogen wist ome Cor de astma te overwinnen door de stukken, die hij liep (in de Oosthoek) steeds groter te maken. Het ijzersterke gestel en zijn grote kracht zijn spreekwoordelijk in onze vereniging. Sinds zijn 63ste was Ome Cor steeds te vinden op de velden. Dagelijks. De zorg voor ballen, netten, vlaggen en ander materiaal, het veld, het spitwerk, het snoeien, het aanleggen van tegelpaden enz. ,niets was hem te veel. Daarbij kwam het oud-papier, de schoonmaak van de accommodatie, kortom een gouden lid. Nog steeds. Tot slot ontbreekt het Ome Cor gelukkig ook niet aan een grote dosis humor, die een gesprek met Ome Cor na afloop van een zaterdag vol bezigheden tot een waar genoegen maakt. Uiteraard is Ome Cor van onze vereniging ERE-LID".

Archief

De drusser

Door elftalleider Jack op 't Hof wordt bij wijze van grap een boekje uitgebracht onder de naam "de Drusser". Op humoristische wijze worden het verenigingsleven in het algemeen en de prestaties van Piershil 1 in het bijzonder beschreven. Door het enorme succes, binnen de kortste keren is "de Drusser" razend populair, brengt Jack nog enkele nummers uit. Alleen al de voorpagina's brengen een glimlach op ieders gezicht.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Senioren - Dames - Piershil 2 kampioen

Piershil 1 degradeert aan het einde van de rit naar de vierde klasse. Ondanks de begrijpelijke teleurstelling doet niemand dramatisch over het stapje terug. Het derde elftal eindigt onder leiding van Harry Groenendijk op de derde plaats in de reserve tweede klasse I met 14 punten uit 18 wedstrijden. Piershil 4, met aanvoerder Bas Hoek, wordt tweede achter kampioen Zuiderpark 3 maar is wel met 81 goals de meest scorende ploeg. Zowel Piershil 5 (met leider Karel Snijders dzn.) als Piershil Dames eindigen in de staartgroep maar maken een sfeervol seizoen door. De enige titel wordt behaald door Piershil 2. In de reserve tweede klasse D worden onder leiding van Adri Achterberg 14 van de 18 duels gewonnen, slechts twee keer wordt verloren en met een 6-1 zege op ZBVH 3 wordt het kampioenschap definitief veilig gesteld.
Rechts: Piershil 2.

Staand vlnr: Bas Bors, Peter Roest, Jan Bouman, Gert van 't Hof, Chris Put, Jan-Louis Reijnierse, Sebastiaan Achterberg, Adri Achterberg (leider) en Peter vd Heiden (vlaggenist).

Zittend vlnr: Jan vd Vorm (trainer), Karel Snijders, Leon van Vive, Cor Veerman, Jacky vd Heiden, Rob vd Waals en Arwin de Klerk.

Klik Hier voor een vergroting.

Links: Piershil 2 is kampioen!

Staand vlnr: Adri Achterberg, Leon van Vive, Peter vd Heiden, Karel Snijders, Jan vd Vorm, Bas Bors, Gert van 't Hof, Rob vd Waals en Arwin de Klerk.

Zittend vlnr: Jan Bouman, Sebastiaan Achterberg, Peter Roest, Cor Veerman, Jan-Louis Reijnierse, Jacky vd Heiden, Bas Koesveld en Berry Woltman.

Klik Hier voor een vergroting.

Staand vlnr: Karel Snijders (leider), Izašk Broere, Piet Rozendaal, Gert de Raadt, Cees vd Hoeven,Jerry van Vive, Danny Lagerwerf en Ed van Vive.

Zittend vlnr: Gert Bokhout, Richard vd Waal, Marco Matern, Hans vd Meis, Ed Groenenberg en Frank van Oostendorp.

Klik Hier voor een vergroting.

Archief

T.A. van den Berg Toernooi 1991

Op het terrein van Ventura Sport vindt de twaalfde editie plaats van het grootschalige Hoekschewaardse kampioenschap. De organisatie van het bijprogramma is deze keer zo goed dat in de pers met bijna geen woord over het hoofdprogramma wordt gesproken. Het voetbal lijkt bijzaak geworden te zijn. De parachutisten van de Flying Dutchman zijn aanwezig en er is een wedstrijd tussen Oud-Internationals en Oud-Hoekschewaard. Bij de oud-internationals, die met 6-0 winnen, speelt Teun vd Berg nog mee in de laatste tien minuten. Op de achtergrond wordt er ook nog gevoetbald door de ploegen uit de Hoeksche Waard. In de finale wint Oud-Beijerland van 's-Gravendeel.

Rechts: winnaars voor de derde keer, Oud-Beijerland.

Alle resultaten en verslagen van het T.A. van den Berg Toernooi 1991 zijn te vinden op
de speciale toernooipagina: T.A. van den Berg Toernooi 1991

Archief

Seizoen loopt ten einde

Klik Hier voor een vergroting.

Bij de Dames nemen zowel Paul Pennock als Han Slooter afscheid aan het einde van het seizoen. Na tien seizoenen damesvoetbal moeten alle zeilen worden bijgezet om het team voor de voetballende vrouwen in stand te houden. Meer zorgen nog baart de jeugdafdeling van SV Piershil. Ook volgend seizoen zal het D-elftal de oudste aanwezige jeugd vertegenwoordigen en het gevaar van vergrijzing dreigt. Ondanks een leuke jeugdreis ('t Ossekopcke te Rucphen), ondanks een leuk seizoen, alle activiteiten en een leuke sportdag (winnaars: Groep 1 Stefan vd Waal, Groep 2 John Kraak, Groep 3 Michel de Heer en Groep 4 Gilles Molenaar) blijft het behelpen met het aantal jeugdleden.

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1990-1991

Seizoen 1990-1991
Deel 6.1 - Vergrijzing dreigt