Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1987-1988 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1987-1988
Deel 5.8 - Vijf keer één

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

Op de algemene ledenvergadering van 22 september 1987 zijn 30 leden aanwezig. In het bestuur worden de tussentijds vertrokken Cees Kraak en de uitredende Johan Slooter vervangen door Wim Batenburg en Gerrit Noordzij. Door deze wijzigingen is de bestuurssamenstelling voor dit seizoen als volgt: H.P. Heikoop (voorzitter), P.A. Pennock (penningmeester), K. Veerman (secretaris), E.L. van Vive (tenniszaken), W. Batenburg (wedstrijdsecretaris), G. Noordzij (bestuurslid), D. Klijnsmit (bestuurslid) en A.P. Groenenberg (bestuurslid). Het bestuur laat weten zeer tevreden te zijn over de verbouwingen die vorig seizoen zijn gerealiseerd en men spreekt de hoop en de verachting uit dat de uitbreidingen van de keuken, de opslagruimtes en de kleedkamers net zo soepel zullen verlopen.

Archief

Voorbeschouwing voetbalseizoen

De oefencampagne van Piershil 1 verloopt goed met drie zeges, een gelijkspel en slechts één nederlaag. Voor het eerst sinds jaren komt Piershil weer eens door de tweede ronde van de beker heen. In de eerste ronde wacht meteen een oude bekende uit het vorige seizoen. Eersteklasser Spijkenisse wordt wederom via de stip verslagen. De meest opvallende versterking voor Piershil 1 is, naast Javier Bellas, René Brevé en de weer van ZBVH teruggekeerde Kees Beijer, spits Leo Tol die overkomt van NBSVV. Het eerste elftal van Piershil krijgt na vijf seizoenen Bouman's Sportprijzen een nieuwe shirtsponsor. De Piershilse onderneming H. Goud BV siert dit seizoen het shirt van Piershil. Piershil 2 wordt eveneens in het nieuw gestoken; door Bouman's Sportprijzen. Een anonieme gever zorgt ook nog voor tassen voor het tweede elftal van SV Piershil.

Leo Tol, hier aan de bal in seizoen 84-85 (met daarachter Jan Bouman van Goudswaardse Boys) komt de voorhoede van Piershil versterken. (Het duel tussen NBSVV - Goudswaardse Boys eindigde destijds in 0-3 door twee goals van Paulies Melissant en één van Jan Kuivenhoven)

Archief

Loting eerste ronde RN-cup

De E-junioren van bekerhouder Piershil assisteren in het stadhuis van Rotterdam bij de loting van de eerste ronde voor de RN-Cup.

De zes spelers bij de tafel zijn van voor naar achteren Marco Buitendijk, Björn van Ipenburg, Sunardi op 't Hof, Wilbert Meijer, Arwin Reedijk en Jan-Willem Veerman.

De keeper die komt aanlopen is Patrick Bouman.

 

Links: aanwezig en assisterend
bij de loting van de
eerste ronde: Piershil E.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Dames
Ook in de kranten veel belangstelling voor Piershil dames.

Ook dit seizoen staat het dameselftal volop in de belangstelling. Voor aanvang van de competitiewedstrijd tegen Dirksland worden in navolging van Piershil 1 en Piershil 2 ook de dames in het nieuw gestoken. Van het stukadoorsbedrijf Smaal krijgen de dames tenues en tassen uitgereikt. Er verschijnen regelmatig verslagen in de krant en Piershil, dat op eigen verzoek in de derde klasse actief is, staat na acht wedstrijden op de eerste plaats. Uiteindelijk eindigen de dames op een tweede plaats achter DBGC maar na het spelen van promotiewedstrijden gaat Piershil alsnog naar de tweede klasse.

Links: Piershil Dames 1.

Staand vlnr: Paul Pennock (leider), Carina de Lange, Evelyn Bouman, Jolande vd Linde, Annemarie Bol, Leontien van Bergeijk, Alexandra Zeedijk en Rob Ras. Daarnaast staan de schenkers van het nieuwe tenue; het echtpaar Smaal. Zittend vlnr: Armelle Pennock, Sandra Smaal, Nelleke Maljers, Diana Noordzij, Petra Bokhout, Nancy Liefting, Gerda Verhorst en Ria Bokhout.

Klik Hier voor een vergroting.

Archief

Evenementen - Activiteiten - T.A. vd Berg-klassement

De activiteitencommissie gaat ook dit seizoen onverminderd verder met het organiseren van evenementen om zodoende zoveel mogelijk middelen te vergaren voor de aanstaande verbouwingen. Na enkele seizoenen trouwe dienst is Jaap de Koning gestopt als "raddraaier" en hij wordt daarvoor uitgebreid bedankt. De activiteitencommissie bestaat dit seizoen uit Ed van Vive, Corrie Klijnsmit, Truus van Prooijen, Jeanne Bouman en Leen Reedijk. Wilma Gebuijs houdt zich weer bezig met de grote clubactie die al enkele seizoenen een mooie bron van inkomsten is. Na het open klaverjastoernooi op 20 november, de ontvangst van de Sint op 4 december, de boutavond op 18 december en de nieuwjaarsreceptie op 1 januari wordt voor het eerst de boutavond als een flop omschreven. Een echte verklaring is er niet voor het lage aantal bezoekers maar de commissie neemt het zekere voor het onzekere en neemt even gas terug met de activiteiten. Zo wordt de geplande mosselavond in februari 1988 afgeblazen, ook al wegens gebrek aan belangstelling. De onderneming T.A. vd Berg neemt dit seizoen de organisatie over van het Witte Boerderij Toernooi. Het T.A. van den Berg toernooi zal dit seizoen op het complex van SHO plaats vinden. Ook worden er maandelijks klassementen opgemaakt van het voetbal in de Hoekschewaard. Het eerste T.A. vd Berg-klassement, opgemaakt na vier speelronden, kent meteen een Piershilse winnaar. Rien Burger is met zijn zeven treffers de productiefste speler in de eerste vier duels.

Rechts: Rien Burger behoort tot de eerste winnaars.

Archief

Clubblad - De schakel

Ook dit seizoen loopt de schakel in het clubblad gestaag verder. De tien "schakels" in dit seizoen (die in de uitgegeven tien clubbladen verschijnen) worden geschreven door Eef van Oostendorp (95), Eddy Zoeter (96), Piet Beijer (97), Leo Tol (98), Ron Vaske (99), Arwin de Koning (100), Bas Koesveld (101), Hans Groenenberg (102), Toob de Reus (103) en Jan Zevenbergen (104). Arwin de Koning is blij met de "eer" schakel 100 te mogen schrijven maar in werkelijkheid was dat Leo Tol. Door een foute telling die al jaren eerder is gemaakt komen de nummers van de schakel niet meer overeen met de werkelijkheid. De schakel van Leo Tol is nummer 100 en die van Jan Zevenbergen is nummer 106.

"De schakel" loopt vanaf seizoen 1973-1974. Het is dè mogelijkheid voor betrokkenen om in het clubblad hun zegje te doen over het wel en wee van de vereniging. Het is eveneens een uitgelezen mogelijkheid voor een nieuw lid om zich voor te stellen. Aan het einde van de tekst nodigt de schrijver meteen iemand anders uit voor het schrijven van een volgende "schakel".

Archief

Zaalvoetbaltoernooi Hoekschewaard

Op het achtste zaalvoetbaltoernooi van de Hoekschewaard ontbreekt alleen GOZ 1. Hierdoor is er weer plaats voor Piershil 2, dat meteen de verrassing van het toernooi wordt. Zo bereiken de reserves van Piershil de finalepoule terwijl het eerste elftal in de verliezerspoule moet uitkomen. Piershil 2 klopt in de winnaars poule SHO 1 met 5-1 en SSS 1 met 4-1. Uiteindelijk eindigt het tweede op een mooie vierde plaats terwijl het eerste elftal op de elfde plaats eindigt. Tijdens de twee avonden in het bomvolle sportcentrum "De Maas" worden 56 wedstrijden afgewerkt waarin maar liefst 173 doelpunten worden gescoord. Om de toernooiwinst wordt gestreden tussen NSVV en OSV Oud-Beijerland, een herhaling van de finale van de vorige editie.

Beide teams spelen goed en aantrekkelijk voetbal zodat een zinderende finale het toernooi besluit. Beide ploegen hebben de kans de score te openen en tenslotte wordt Dirk van Ruiven van OSV matchwinnaar. Het team van trainer Hans Bentzon mag daardoor de wisselbeker in ontvangst nemen van voorzitter Henk Heikoop.

Dollen kunnen ze nog steeds: Piershils oude glorie in beeld op het Hoekschewaardse zaalvoetbaltoernooi. Vanwege het afzeggen van GOZ traden de oudjes aan als vervangers (Piershil 2). Na de verloren strafschoppenreeks tegen Zinkwegse Boys eindigde Piershil 2 op een knappe vierde plaats.

 Alle resultaten en verslagen van het Zaalvoetbaltoernooi zijn te vinden op
de speciale toernooipagina: 8e zaalvoetbaltoernooi Hoeksche Waard

Archief

Prestaties Piershilse teams - Senioren
Leo Tol is in het thuisduel tegen SHO
de grote man: goud waard!

De spelers van Piershil 2 staan aanvankelijk onder leiding van Bas Koesveld maar uiteindelijk maken zij stuurloos het seizoen af en degraderen na een elfde plaats uit de reserve hoofdklasse C van de RVB. Piershil 3 eindigt net achter kampioen Zwart Wit '28 8 en Piershil 4 verliest de beslissingswedstrijd om het kampioenschap tegen NSVV. Piershil 1 maakt een desastreus seizoen door. In de eerste 15 wedstrijden wordt geen enkele zege geboekt waardoor het Piershil van Eddy Zoeter constant onderaan bungelt. De eerste zege van het seizoen wordt geboekt op 19 maart 1988, wanneer titelpretendent SHO op bezoek komt. Piershil toont een enorme inzet en door twee treffers van Leo Tol, waarvan de tweede vlak voor tijd wordt gescoord met een fraaie lob, worden de Oud-Beijerlanders, die even de punten kwamen ophalen, met de staart tussen de benen weer huiswaarts gezonden.

SHO verslikt zich in Piershil, nog geen champagne.

Door een speling van het lot speelt Piershil enkele weken later weer tegen SHO, ditmaal in Oud-Beijerland. Op 7 mei 1988 speelt SHO zijn kampioenswedstrijd, tegen Piershil. Piershil stijgt wederom boven zichzelf uit en door een treffer van Arwin de Koning weten de roodbroeken een mooie 1-1 uitslag te boeken. Keeper Peter Slooter is de grote uitblinker en de jeugdige goalie brengt menig Oud-Beijerlander tot wanhoop met zijn katachtige reddingen. Voor de Oud-Beijerlanse pers zijn de druiven klaarblijkelijk zuur: "Menig voetballiefhebber zal overigens nauwelijks verrast zijn door deze uitslag, maar voor een ieder, die Piershil lief is, is het zuur te constateren dat de H. Goud-formatie het verliezen van SHO kennelijk een grotere afgang vindt dan degraderen", valt er te lezen in de krant. Alsof Piershil, dat op het punt van degraderen staat, de punten maar had moeten schenken! En het had allemaal zo mooi kunnen zijn. De trotse leider in de derde klasse B had de bloemen (net als de week daarvoor tegen DOTO) gereed, de feestdrank stond klaar en de stemming zat er goed in. De bloemen gaan uiteindelijk naar een verzorgingstehuis. Een week daarna, op de laatste speeldag, degradeert Piershil definitief en de bloemen van SHO, in de derde kampioenswedstrijd op rij, gaan wederom naar de oudjes. Aan een punt had SHO genoeg maar door een nederlaag bij Smitshoek komt VVGZ nog op gelijke hoogte. De noodzakelijke beslissingswedstrijd, voor SHO de vierde kampioenswedstrijd op rij, levert VVGZ de titel op en verzorgingtehuis Sabina weer een twintigtal bossen bloemen. De oudjes beginnen al te wennen aan de wekelijkse "verrassing".

Boven: de kampioenswedstrijd die er niet was.
Rechts: uitblinker Peter Slooter wordt na afloop
geïnterviewd door Jaap Schipper van
de Binnenmaas Omroep Stichting.

Archief

T.A. van den Berg Toernooi 1988

Niet lang daarna, op 4 juni 1988, is Piershil weer te gast bij de Oud-Beijerlanders. Op het terrein van SHO wordt de negende editie van het officieuze kampioenschap van de Hoekschewaard gespeeld. Na acht toernooien onder de vlag van de Witte Boerderij is het nu het Assurantiekantoor T.A. van den Berg dat z'n naam aan het toernooi heeft verbonden. Het toernooi is groter dan ooit met groepswedstrijden op donderdag, een toernooi voor tweede elftallen (gewonnen door SSS 2) en ook een complete verliezerspoule (gewonnen door GOZ 1).

Links: het logo van het nieuwe T.A. van den Berg Toernooi.

De organisatie van het toernooi maakt grote indruk en zowel Assurantiekantoor T.A. van den Berg, van Twist Opel en de vrijwilligers van SHO worden uitgebreid gecomplimenteerd. In de finale treft Piershil, wederom dus finalist, het team van 's-Gravendeel (zo) dat zich ten koste van SSS na strafschoppen plaatst. ZBVH komt voor de finaleplaats slechts één doelpunt te kort! Nadat Patrick Achterberg de Piershillenaars de zege bezorgt raakt voorzitter Heikoop van Piershil in z'n enthousiasme zelfs de tel kwijt. Niet de vierde winst in de vijfde finale maar de vijfde winst in de zesde finale is de opzienbarende balans voor Piershil na negen toernooien! Voor het eerst is de officiële prijsuitreiking niet op de toernooidag zelf maar enkele dagen later in sporthal "de Tienvoet" te Heinenoord. Naast de huldiging van alle winnaars wordt bekend gemaakt wie er in de ogen van de Feyenoordspelers Ben Wijnstekers en Regi Blinker de meest waardevolle speler van het toernooi is. Die eer valt Leo Tol van Piershil ten deel.

Links: Groot in de krant: Piershil, zonder twijfel.

Voor de vijfde keer de beste van de Hoekschewaard: Piershil 1. Staand vlnr: Karel Snijders, Jan Achterberg,
Leen van Gameren, Rien Burger, Cees vd Burgh, Arwin de Koning, Hans Kok, Leo Tol, Borchert Brouwer,
Ruud van Heusen, Patrick Achterberg, Peter vd Heiden, Dik Burger, Eddy Zoeter en Leen vd Sluis. Links
zitten Michel vd Wagt en Dico Snijders en rechts zit keeper Peter Slooter. Het vaandel wordt
vastgehouden door de organisatoren van het succesvolle T.A. van den Berg toernooi.
Alle resultaten en verslagen van het T.A. van den Berg Toernooi 1988 zijn te vinden op
de speciale toernooipagina: T.A. van den Berg Toernooi 1988

Archief

Tennis - Evenementen - Activiteiten - Playback

De tennisafdeling, waar "ome Leen" van Capelle nog altijd de tennislessen verzorgt, maakt een goed seizoen door. De sport is nog altijd enorm populair en naast alle al bestaande evenementen is er dit seizoen ook een wintercompetitie, een huisvrouwencompetitie en een verrassingsmiddag voor de jeugd georganiseerd. De evenementen van de activiteitencommissie brengen weer veel geld in het laatje en voor de grote clubactie worden weer ruim 1600 loten aan de man gebracht. Op 19 februari vindt er weer een Klaverjasvierkamp plaats waarbij ZBVH eerste wordt en Piershil laatste. De strijd bij de koppels wordt gewonnen door Pim en Teun vd Sijde. Tijdens de grote bingoavond op 16 april 1988 vormt een heuse playbackwedstrijd de rode draad. De jury bestaat uit Truus van Gooien, Jeanne Vrouwman, Ed van Qui-vive en Leen Zeezeik. De volgende acts passeren de revue: Meatloaf (Marcel en Jacqueline vd Meis), de Dolly Dots (dames 3e elftal), The Three Jackets (John Nederveen en Ad de Heer), André van Duin (Piershil 1), de Loko Show (Bas Pols) en de Blues Brothers (Rob Ras en Paul Pennock). De uiteindelijke winnaar Meatloaf ontvangt een grote beker en een kruiwagen met uien!

Archief

Afscheid Bas Koesveld

Op 18 juni vindt er weer een werkersdag plaats en een week daarvoor wordt met een gezellig feest en een barbecue het seizoen afgesloten. Ook is er weer een mixtoernooi en tussendoor wordt er stil gestaan bij het afscheid van eerste elftal speler Bas Koesveld. Bas komt onder trainer Eddy Zoeter niet altijd aan spelen toe en gezien zijn nieuwe passie, Bas en Arda hebben de snackbar van Gerard Hollander overgenomen, en de grote hoeveelheid tijd die daarin gaat zitten besluit Bas te stoppen. Op 11 juni 1988 speelt hij z'n afscheidswedstrijd; een duel tussen een door hem samengesteld Piershil 1 en een door hem geselecteerd vriendenteam.

Rechts: Bas poseert voor de krant, met een
bakje patat in de hand (de ovens staan uit
dus vanavond eten we bevroren patat!).

Links: het vriendenteam.

Staand vlnr: Pim vd Sijde, Ron Vaske, Joop Huisman, Ron Klaver, Jerry Kruit, Dick Pleit, Hans Kok en Anton vd Steen.

Zittend vlnr: Ad Huisman, Henk vd Ent, Nico Hoogwerf, Gerard Plaisier, Bas en Kevin Koesveld en Henk Sterkenburg.

Klik Hier voor een vergroting.
Rechts: Piershil 1.

Staand vlnr: Karel Snijders, Rien Snijders, Joost Bol, Gert van Ipenburg, Borchert Brouwer, Cees vd Burgh, Arwin de Koning, Piet Beijer, Patrick Achterberg en Leen vd Sluis.

Zittend vlnr: Hans Groenenberg, Peter Verveer, Rien Burger, Harry van Koten, Bas en Kevin Koesveld, Dik Burger en Leen van Gameren.

Klik Hier voor een vergroting.
11 juni 1988, Bas Koesveld poseert met zoon Kevin.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Jeugd - Sponsorloop - Sportdag - Jeugdreis
Links: Piershil E1.

Staand vlnr: Marco Buitendijk, Remco Groenenberg, Arnold vd Waal, Jan-Willem Veerman, Sunardi op 't Hof, Danny Verveer en Wilbert Meijer.

 Zittend vlnr: Martijn Bobeldijk, Björn van Ipenburg, Patrick Bouman, Arwin Reedijk en Gilles Molenaar.

Klik Hier voor een vergroting.

Rechts: Piershil F1.

Staand vlnr: Floris van Marle, Geert Pijper, Eric Eikenboom, Martine Brouwer en Jasper Hunting.

Zittend vlnr: Martijn Villerius, Martijn Hoek, Michel de Heer en Danny Verveer.

Klik Hier voor een vergroting.

Het jeugdbestuur begint dit seizoen aanvankelijk zonder voorzitter, maar tijdens het seizoen neemt Han Slooter die taak op zich en samen met Bas Hoek en Hans vd Hoeven vormt hij het dagelijks bestuur. Ook het hoofdbestuur krijgt tussentijds versterking in de personen van Karel Snijders en Ad de Heer. Met alle mogelijke jeugdteams, met uitzondering van de A-junioren, wordt deelgenomen aan de competitie. De B-junioren Manuel ("Manis") en Dico spelen mee bij Piershil 1 in de voorronde van het vd Berg Toernooi, Dico speelt zelfs tijdens de finaledag. Bij de jaarlijkse jeugdsportdag wordt ditmaal gestreden om de Han Slooter wisselbokaal, de voorzitter heeft zelf een bokaal ter beschikking gesteld. Op vrijdag 6 mei wint bij de B Jan-Louis Reinierse (als enige deelnemer!), bij de C Karel Snijders, bij de D Edwin van Belle, bij de E Arnold vd Waal en bij de F Michel de Heer. De Korendijksportdag vindt begin mei plaats bij ZBVH en de Zuid-Beijerlanders worden wederom eerste. Bij de F-spelers is Piershillenaar Jasper Hunting de beste. Voor de tweede keer vindt er een sponsorloop plaats en de jeugdreis voert dit jaar naar Ellemeet.

Sportdag SV Piershil 1988.
De sponsorloop van de Piershilse jeugd (van Vollenhovenstraat).
Het gezelschap aan de ontbijttafel tijdens de jeugdreis in Ellemeet.
25 juni 1988, jeugdreis Ellemeet. Op het programma: Sovjet Unie - Nederland!

Archief

Bevrijding - Deel 2

Op 25 juni 1988, tijdens de jeugdreis van SV Piershil in Ellemeet, schrijft Oranje historie. De jeugd en de begeleiders nestelen zich voor de buis en zijn getuige van een historisch duel. Nederland heeft zich voor het eerst in de geschiedenis voor de finale van een Europees Kampioenschap geplaatst. In de derde finale van en groot toernooi loopt het eindelijk goed af want Nederland wint in het Olympiastadion van München met 2-0 van de Russen, onder meer door het doelpunt van de eeuw van Marco van Basten. Het Nederlands Elftal wordt later massaal onthaald in eigen land, een grotere explosie van vreugde was er sedert de bevrijding in 1945 niet meer geweest. De echte finale, zoals die wedstrijd door velen werd genoemd, was al op dinsdag 21 juni gespeeld, tegen aartsrivaal West-Duitsland.

Van Basten,....Ja.....Ja. Olympiastadion München.

De halve finale van het EK 1988 tussen organisator West-Duitsland en Nederland wordt een wedstrijd die alles in zich heeft. Nederland begint de wedstrijd met overtuigende acties maar bij de rust staat het nog 0-0. In de tweede helft zijn het toch de Duitsers die op voorsprong komen. Klinsmann gaat gewillig over de knie bij Rijkaard, strafschop! Lothar Matthäus benut dit buitenkansje van elf meter. Na deze achterstand lijkt Oranje even het hoofd te verliezen. Er is een opstootje rond Rudi Völler, keeper Hans van Breukelen krijgt geel na een cynisch applaus voor scheidsrechter Igna en Klinsmann schiet rakelings voorlangs. In het laatste kwart van de wedstrijd krijgt Nederland plotseling een penalty. Een hele lichte overtreding van Jürgen Kohler op Van Basten wordt wederom zwaar bestraft. Ronald Koeman schiet de bal onberispelijk binnen. Dan breekt de 88ste minuut aan. Verslaggever Evert ten Napel raakt in extase wanneer de beslissing valt: "Wouters... Van Basten... wordt dit de beslissing... JA... JA... Marco van Basten... Ooohhhh wat een prachtige opening van Jan Wouters...het Volksparkstadion is van Oranje". In en tegen West-Duitsland wordt er met 1-2 gewonnen van de aartsrivaal, de titel wordt veroverd, een rekening die voor velen al veertien jaar openstond en voor sommigen nog langer is eindelijk vereffend.

Archief

Seizoen loopt ten einde

Na zes seizoenen in de derde klasse is Piershil gedegradeerd naar de vierde klasse van de KNVB. Het tweede seizoen onder Eddy Zoeter eindigt dus zeer teleurstellend. Piershil verliest geen enkele van z'n laatste zeven competitieduels, boekt een 8-0 zege tegen Den Bommel en snoept van SHO drie van de vier beschikbare punten af. Ook behaalt Piershil op fraaie wijze de zege op het van den Berg Toernooi en wordt het dus voor de vijfde keer officieus kampioen van de Hoeksche Waard. Dat alles maakt de degradatie onverklaarbaar en uitermate teleurstellend. De vrijwilligers binnen de club bouwen echter onverstoorbaar verder aan de toekomst en de activiteitencommissie maakt bekend weer ruim 12000 gulden te hebben gestort in het bouwfonds. Ondanks het feit dat de algehele werkerdag geen groot succes wordt, de matige organisatie wordt als grote boosdoener gezien, blijven de aanstaande verbouwingen vol enthousiasme gedragen worden. Het werven van fondsen heeft de grootste prioriteit want zeker bij sportieve tegenslag moet er veerkracht worden getoond.

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1987-1988

Seizoen 1987-1988
Deel 5.8 - Vijf keer één