Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1983-1984 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1983-1984
Deel 5.4 - Jubileumfeest - 25 jaar

Archief

Ledenvergadering - Bestuur
Op 8 juni 1983, tijdens de algemene ledenvergadering, ondergaat het bestuur weer enkele wijzigingen. Ed van Vive en Bram van Dop gaan uit het bestuur en de vervangers zijn Arie van Brakel en Arie Groenenberg. De voorzittershamer wordt na drie seizoenen overgedragen aan Henk Heikoop. De scheidende voorzitter, Jack op 't Hof, blijft wel bestuurslid. Als eerste bestuurslid met het takenpakket "tennis" is Jack verantwoordelijk voor een soepele integratie van de te vormen tennistak binnen de vereniging. Leen van Gameren, de gestopte leider van Piershil 2, wordt vanwege zijn vele activiteiten voor de club benoemd tot lid van verdienste. De bestuurssamenstelling voor dit seizoen is als volgt: H.P. Heikoop (voorzitter), A. van Brakel (penningmeester), L.J. Reedijk (secretaris), J.J. op 't Hof (tenniszaken), K. Veerman (bestuurslid), C. Kraak (bestuurslid), P.A. Pennock (bestuurslid), G. van Ipenburg (bestuurslid) en A.P. Groenenberg (bestuurslid).

Archief

Voorbeschouwing voetbalseizoen

Het seizoen 1983-1984 staat volledig in het teken van het 25-jarige jubileum van de club. Er wordt een jubileumcomité opgericht en als een rode draad door het hele seizoen lopen de vele voorbereidingen op het feest in de zomer van 1984. Piershil 1 komt dit seizoen onder leiding te staan van Jerry Kruit, die de naar WRW vertrokken Nico de Bruijn opvolgt. De in Spijkenisse woonachtige oefenmeester speelde zelf als semi-prof bij Feyenoord voordat hij werd verkocht aan Fortuna Vlaardingen. Als trainer werkte hij bij de Groen Witten, DCL en Hekelingen. De oefencampagne begint aardig maar doordat er verschillende spelers geblesseerd raken wordt de oefenreeks met behoorlijke nederlagen weinig succesvol afgesloten. Ook de prestaties in de competitie zijn, mede door de vele blessures, niet opzienbarend. Pas in de vijfde wedstrijd, thuis tegen De Alblas, wordt de eerste overwinning geboekt door Piershil 1. Daarna gaat het stukken beter en na tien duels neemt Piershil een vierde plaats in met 11 punten uit 10 duels.
Het KNVB-bekeravontuur is snel voorbij want tegen het Hellevoetsluis van Hans Venneker wordt in de eerste ronde een 1-2 nederlaag geleden. Voor het eerst neemt Piershil ook deel aan de RN-cup, een regionaal knock-out toernooi dat wordt georganiseerd door het Rotterdams Nieuwsblad. In dit toernooi betekent de tweede ronde definitieve uitschakeling. Piershil is wel succesvol op het Ventura Veertien Toernooi. Voor de derde maal op rij wint Piershil het Ventura Sport toernooi, zij het dit keer wel op het uiterste nippertje. Want de finalestrijd tegen het Rotterdamse Unicum leverde geen doelpunten op, zodat de strafschoppen de beslissing moesten brengen. Ook op dit toernooi is de hoofdprijs een RN-bokaal.

Archief

Werkzaamheden aan het sportcomplex - Aanleg Tennisbanen
Aan het terrein van Piershil zijn weer verscheidene verbeteringen doorgevoerd. De velden hebben zich ondanks de grote droogte in de zomer prima gehouden maar vooral aan het clubgebouw moest hard worden gewerkt. Zo is het dak van de kantine opgeknapt en de kleedkamers zijn door Siem Trouw van een nieuwe tegelvloer voorzien. Er is vast één kleedkamer geschilderd en ook de overigen zullen onder handen worden genomen. Tenslotte moet er ook nog een nieuw entreekhokje worden gemaakt door het trouwe team van vrijwilligers dat heel veel vrije tijd steekt in de club. Nadat de familie Pouwe bereid is gevonden hun stukje grond naast het clubgebouw te verkopen kan er worden gestart met de aanleg van de tennisbanen. In eerste instantie wordt een krediet goedgekeurd door gedeputeerde staten voor de aanleg van twee gravelbanen. Dat is niet waar de vereniging z'n zinnen op heeft gezet en na enig aandringen wordt het krediet aangepast en kan worden overgegaan tot de aanleg van twee kunststof tennisbanen. Op dinsdag 29 november 1983 geeft wethouder van Prooijen het startsignaal waarna de aannemer, Tennisbouw BV, vergezeld door vrijwilligers van VV Piershil van start gaat met de aanleg.

Archief

Clubblad - De schakel

Ook in dit seizoen gaat de schakel onverminderd verder. De zeven "schakels" in dit seizoen (die in de uitgegeven acht clubbladen verschijnen) worden geschreven door Wilma Gebuijs (61), Wil Hoek (62), Ellie Achterberg (63), Inge vd Sluis (64), Jerry Kruit (65), Dirk Klijnsmit (66) en Arda Koesveld (67). Door een foute telling die al jaren eerder is gemaakt komen de nummers van de schakel niet meer overeen met de werkelijkheid. De schakel van Arda Koesveld reeds nummer 69 in de serie. De redactie van het clubblad wordt dit seizoen gevoerd door Leen Reedijk en Paul Pennock. Vooral clubblad 125 is een juweeltje: een prachtig jubileumnummer met een samenvatting van 25 jaar verenigingsgeschiedenis.

"De schakel" loopt vanaf seizoen 1973-1974. Het is dè mogelijkheid voor betrokkenen om in het clubblad hun zegje te doen over het wel en wee van de vereniging. Het is eveneens een uitgelezen mogelijkheid voor een nieuw lid om zich voor te stellen. Aan het einde van de tekst nodigt de schrijver meteen iemand anders uit voor het schrijven van een volgende "schakel".

Archief

Evenementen - Activiteiten - Dorpsgeschiedenis

Ook de dorpsgeschiedenis komt deze winter extra onder de aandacht. Schrijver Pleun Troost heeft zich door bestuurslid Klaas Veerman en diens broer Arie laten overhalen om eens een mooie streekroman over Piershil te schrijven. Troost stelt de broers niet teleur en draagt het boek ook aan hen op. Op prachtige wijze wordt het Piershil uit de zeventiende eeuw beschreven. Centraal staat Willem Tichelaar, de Piershilse chirurgijn en dorpsbarbier, die Cornelis de Witt van het beramen van een moordaanslag op de Prins van Oranje beschuldigde. Het Oranjegezinde gepeupel nam het recht in eigen hand en bestormde de Gevangenpoort op het Buitenhof in Den Haag. De gebroeders de Witt werden vervolgens op de meest gruwelijke wijze om het leven gebracht. Willem uit Piershil werd als dank voor bewezen diensten benoemd tot stadhouder van Geervliet. Dit voorval behoort tot de zwartste bladzijden uit de historie van Nederland.

Heel wat minder agressief verloopt de lotenverkoop ten bate van de aanstaande viering van de vijfentwintigste verjaardag van de club. Naast het kerstklaverjassen op 24 december is er op 1 januari 1984 een nieuwjaarsreceptie.

Archief

Zaalvoetbaltoernooi Hoekschewaard

In de wintertijd wordt het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi in "De Maas" te Maasdam afgewerkt. De vierde versie van het populaire toernooi wordt gewonnen door SHO. De aantrekkingskracht van het evenement is enorm en de strijd wordt met veel rivaliteit gestreden. Sommige clubs gaan zelfs zo ver dat het toernooi-reglement wordt overtreden. Terwijl het toernooi is bedoeld voor selectiespelers worden door sommige teams spelers uit lagere elftallen opgesteld of spelers die zelfs helemaal niet speelgerechtigd zijn voor de hoofdmacht. Rob Grauss, die tussentijds is overgekomen van Be Quick, is slechts speelgerechtigd voor de reserves van SHO. Toch maakt hij deel uit van het winnende team. Bij de andere finalist, Ventura Sport, speelt Ger Lucas  mee, die normaliter zijn kunsten in het vijfde elftal vertoont. De organisatie is niet blij met het feit dat sommige deelnemers niet in de geest van de reglementen handelen en besluit om dit bij de volgende editie strenger te controleren. Het Piershil van trainer Jerry Kruit eindigt op een teleurstellende twaalfde plaats. Toch wordt ook op deze editie met tevredenheid teruggekeken. In totaliteit bezoeken zo'n 2000 toeschouwers het evenement en zo'n 50 leden van Piershil zijn drie dagen in de weer om alles in goede banen te leiden.

 Alle resultaten en verslagen van het Zaalvoetbaltoernooi zijn te vinden op
de speciale toernooipagina: 4e zaalvoetbaltoernooi Hoeksche Waard

Archief

Prestaties Piershilse teams - Senioren - Dames
De competitie kent voor Piershil 1 een roemloos einde. Slechts drie zeges worden er dit seizoen in het nieuwe jaar geboekt met een zevende plaats als gevolg. De acht treffers van Karel Snijders leveren hem voor de twaalfde keer de topscorerstitel van Piershil 1 op. Een lichtpuntje in dit seizoen is het optreden van B-junior Peter Slooter in Piershil 1. In april 1984 debuteert hij onder de lat in het uitduel tegen TSB en meteen wordt hij uitgeroepen tot uitblinker. Piershil 2 heeft het in de reserve vierde klasse C van de KNVB ook niet gemakkelijk. Na een moeizaam seizoen, onder leiding van de nieuwe leider Hans Groenenberg, volgt zelfs degradatie. Piershil 4 wordt teruggetrokken uit de reserve tweede klasse O van de RVB wegens een gebrek aan spelers waardoor Piershil 3 juist met een overschot aan spelers komt te zitten. Het derde elftal haalt slechts drie zeges in de reserve tweede klasse G en eindigt op een matige achtste plaats. De dames van Piershil doen het nog het beste dit seizoen. Een zesde plaats en tien zeges onder leiding van de nieuwe trainer Adri Groenenberg is een mooi resultaat. Dat de dames best kunnen ballen blijft niet onopgemerkt want liefst drie speelsters komen regelmatig in de Hoekschewaardse selectie uit: Annemarie Verwaart, Monique Verwaart en Els Marijs.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Jeugd
Bij de jeugd wordt Frans van Putten dit seizoen opgevolgd door Borchert Brouwer. Borchert is de algehele jeugdtrainer van de D, C, B en A. De E-tjes en F-jes worden aanvankelijk getraind door Hans Kwist maar wat later in het seizoen door de eigen leiders. Piershil A heeft het erg moeilijk en speelt regelmatig met vier B-junioren in de gelederen. Het enige kampioenschap wordt behaald door Piershil E1, dat de sterkste is in de zomercompetitie.

Links: Piershil F1.

Staand vlnr: Arwin Reedijk, Björn van Ipenburg en Patrick Bouman.

 Zittend vlnr: Adrie van Prooijen (leider), Richard van 't Hof, Edwin van Belle, Arjan van Prooijen en Mathijs van Ipenburg.

Klik Hier voor een vergroting.

Rechts: Piershil E1 (aan het begin van het seizoen).

Staand vlnr: Michel Kwist, Nils van Ipenburg, Frank van Oostendorp, Karel Snijders, Michiel Nederveen en Eric Stols.

Zittend vlnr: Arwin de Koning (leider), Michel van 't Hof, Gert van 't Hof, Leon van Vive, Marco Reedijk, Marco Tanis, Cees Hobbel en Han Slooter (leider).

Klik Hier voor een vergroting.

Links: De kampioensfoto van Piershil E1 in juli 1984.

Staand vlnr: Arjan van Prooijen, Gert van 't Hof, Frank van Oostendorp, Marco Reedijk, Nils van Ipenburg en Michel van 't Hof.

Zittend vlnr: Marco Tanis, Leon van Vive, Michel Kwist, Karel Snijders, Edwin van Belle en Mathijs van Ipenburg.

Klik Hier voor een vergroting.

De hoofdprijs voor de kampioenen (Piershil E1): patat met limonade!

Links: Piershil D1.

Staand vlnr: Adriaan Boot, Danny Lagerwerf, Sven Stols, Harold Troost, Richard de Klerk en Harry Groenendijk (leider).

Zittend vlnr: Renee Bons, Bram Klijnsmit, Marco Matern, Richard vd Waal, Michel vd Wagt en Peter Bijkerk.

Klik Hier voor een vergroting.

Rechts: Piershil C1.

Staand vlnr: Arie den Tuinder, Patrick Achterberg, Pim Jägers, Arwin de Klerk, Jerry van Vive en Fred van Amen.

Zittend vlnr: Dico Snijders, Jacky vd Heiden, Dennis Keerweer, Sander Harmeling, Gert de Raadt en Piet Barendregt.

Klik Hier voor een vergroting.

Piershil B eindigt dit seizoen op een zesde plaats en dat is gezien de jeugdige samenstelling helemaal niet slecht. Er worden enkele zeer doelpuntrijke duels gespeeld door de B-junioren: tegen Monopool 2000 wordt een 7-6 nederlaag geleden, het thuisduel tegen ZBVH levert een 9-4 zege op en thuis tegen Monopool 2000 wordt revanche genomen: 10-0. Het doelsaldo is dan ook veelzeggend: 64 voor en 54 tegen. De treffers komen op naam van Patrick Achterberg (die eigenlijk nog C-junior is 26), Dik Snijders (12), Peter Slooter (7), Ruurd Sieffers (5), Sebastiaan Achterberg (4), Richard Stam (3), Henk Pouwe (2), Peter Bol (2), Bas van Dop (1), René de Kruik (1) en Christiaan Groenenberg (1).

Archief

Opening Tennisbanen

In januari 1984 zijn de tennisbanen nog niet helemaal klaar. Het aantal leden is echter al de 100 gepasseerd en op het moment dat er 150 aanmeldingen binnen zijn wordt er door de tenniscommissie bij monde van Jack op 't Hof een ledenstop afgekondigd. Na de voorlichtingsavond op 13 maart vindt op vrijdag 30 maart de officiële opening plaats van de tennisbanen.

Links: de banen liggen er prachtig bij.

Cor Veerman, als eregast aanwezig vanwege de vele werkzaamheden die hij heeft verricht bij de aanleg aan de tennisbanen, krijgt de lachers op z'n hand. Op een prima wijze en doorspekt met humor houdt hij een prachtige speech en besluit met de woorden: "Ik hoop, dat het goed gaat met de tennis, maar ik hoop, dat het beter gaat met de voetbal". Op hemelvaartsdag vindt het eerste toernooi plaats en de tennislessen worden door "ome Leen" van Capelle gegeven aan 52 jeugdleden en 42 seniorenleden. Nadat er toch weer leden worden toegelaten wordt het seizoen afgesloten met liefst 168 tennisleden!

Archief

Witte Boerderij Toernooi 1984

Piershil zet z'n aanstaande jubileumfeest extra luister bij door weer eens als sterkste van de Hoeksche waard uit de bus te komen. In de finale te Maasdam, op 26 mei 1984, speelt een ontketend Piershil tegen ZBVH en met liefst 6-0 wordt gehakt gemaakt van de Herculanen. Pim vd Sijde is met z'n drie goals de grote man. De Piershillenaar wordt eveneens gekroond tot topschutter van het toernooi. De derde plaats wordt behaald door Puttershoek (za) dat met 2-0 wint van GOZ. De sportiviteitprijs wordt vergeven aan ZBVH dat zodoende niet geheel met lege handen achter blijft. Na afloop wordt met tevredenheid geproost op het prima verlopen toernooi. WB-directeur Jaap van Prooijen spreekt van een toptoernooi in spel, amusement en organisatie.

Borchert Brouwer neemt de hoofdprijs in ontvangst.
Alle resultaten en verslagen van het Witte Boerderij Toernooi 1984 zijn te vinden op
de speciale toernooipagina: Witte Boerderij Toernooi 1984

Archief

Jeugdreis - Organisatie - Clubblad
De jaarlijkse jeugdreis van de F, E, D en C voert dit jaar naar Badhoevedorp. Bij SV Lijnden wordt een toernooi afgewerkt door alle teams en na afloop volgt een bezoek aan de Linnaeushof te Bennebroek, Europa's grootste familiespeeltuin met honderden speeltoestellen en attracties. De algehele jeugdtrainer, Borchert Brouwer, houdt het na één seizoen alweer voor gezien en een opvolger is niet meteen voorhanden. Het clubblad heeft ook een ernstig tekort aan vrijwilligers want Leen Reedijk en Paul Pennock, beide eveneens bestuurslid, moeten de kar al zo lang alleen trekken dat zelfs het voortbestaan van "Goal" op de tocht staat.

Archief

Jubileumfeest - 25 jaar

Aan het einde van het seizoen staat uiteraard alles in het teken van het 25 jarige jubileum van de club. Het samengestelde jubileumcomité heeft kosten noch moeite gespaard om het een onvergetelijke verjaardag te laten zijn. Clubblad nr. 124 wordt uitgebracht als jubileumnummer met daarin veel feiten over de eerste 25 jaar van de vereniging en een voorwoord van Burgemeester Kolbach en oud-Burgemeester Vries! Ook wordt er een programmaboekje gemaakt dat deur aan deur wordt uitgedeeld en in het dorp worden affiches opgehangen met het feestprogramma. Het jubileumprogramma strekt zich uit van woensdag 30 mei tot zaterdag 2 juni. Op de lagere school worden films vertoond, er is een tennistoernooi en er zijn wedstrijden of toernooien georganiseerd voor alle Piershilse teams.

Rechts: het jubileumcomité.

Op vrijdagmorgen 1 juni brengt de Piershilse jeugd kandijkoeken rond in het dorp. Alle dorpsbewoners worden vanwege het jubileum getrakteerd. Op de wikkel van de koek staat te lezen: "aangeboden wegens het 25-jarig jubileum van V.V. Piershil. Tot vanavond". Speciaal voor diegenen die niet thuis zijn wordt een afhaalbriefje afgeleverd.

De koekenbrengers van Piershil. Staand vlnr: Arjan van Prooijen, Gert van 't Hof, Michel Kwist, Edwin van Belle, Marco Reedijk en Frank van Oostendorp. Zittend vlnr: Arwin Reedijk, Marco Tanis, Karel Snijders, Nils van Ipenburg en Michel van 't Hof (Foto links: Nils van Ipenburg).

Op vrijdagmiddag spelen de B-Junioren en de C-Junioren (hier te zien op de foto samen met het Franse Ponthierry) een toernooi.

Op vrijdag 1 juni is er 's avonds een receptie en een feestavond in de uienloods van Henk van Hal. Het bestuur van VV Piershil wordt gefeliciteerd en er worden diverse cadeaus aangeboden, waaronder een wandtapijt met het gehaakte embleem van de club. De avond wordt muzikaal omlijst door de "Travelling Five" en duurt tot in de kleine uurtjes.

De bestuursleden wachten op de dingen die komen gaan. Vlnr: Klaas Veerman, Paul Pennock, Cees Kraak,
Arie Groenenberg, Gert van Ipenburg, Leen Reedijk en Henk Heikoop.

Het bestuur wordt vele malen gefeliciteerd!

Het bestuur grijpt het jubileum meteen om enkele leden te bedanken voor alle werkzaamheden die zijn verricht. Cor Veerman sr. wordt benoemd tot erelid terwijl Klaas Veerman, Jan Achterberg, Wim Achterberg, Adri Groenenberg, Jan de Pijper, Cors van Etten en Wim vd Jagt worden benoemd tot lid van verdienste.

Voorzitter Henk Heikoop neemt een mooi wandtapijt met daarop het logo van de club in ontvangst.
Het tapijt is vervaardigd door Wilma Gebuijs en wordt aangeboden namens het barpersoneel.

De gezellige feestavond wordt druk bezocht en is voor
velen een mooie gelegenheid weer eens bij te praten.

De ceremoniemeester is uiteraard Jaap de Koning (links)
die het programma weer vakkundig aan elkaar praat.

De Piershilse dames openen het programma van zaterdag 2 juni. Tegen de Hoekschewaardse
damesselectie (0-5 voor de HW) wordt een leuke wedstrijd gespeeld.

Als tweede is Piershil E aan de beurt, tegen NBSVV E.

En daarna speelt ook Piershil 1 tegen een Hoekschewaards elftal. De HW selectie bestaat uit Walter vd Hoogen,
Jan Barendregt, Kees Boogaard, Jan Schouten, Herman Roos, Dick Trouw, Peter Knoop, Nico Hoogwerg, Bram Hazelbag,
Ad Huisman, René Blauwkamp, Bas Leeuwenburgh, Peter Louter en Pieter Jan den Hartigh.
Piershil 1 moet er met 1-3 aan geloven in een leuke wedstrijd.

Piershil 1 speelde tegen het Hoekschewaardse Elftal.

De wedstrijden worden muzikaal omlijst door "Volharding" uit Goudswaard. Voordat de wedstrijd tussen de veteranen van
Piershil en Feyenoord wordt gespeeld is er ook nog een demonstratie parachutespringen te aanschouwen
door de "Flying Dutchman". De drie parachutisten maken allen een perfecte landing op de middenstip.

De veteranen van Piershil en Feyenoord poseren voor een mooie groepsfoto.

Feyenoord-veteraan en Piershil-trainer Jerry Kruit
oog in oog met keeper Hans Groenenberg.

De sportieve uitsmijter vormt de ontmoeting tussen de veteranen van de jubilerende club en oud-Feyenoord. Duidelijk blijkt dat deze Rotterdammers nog veel spelen, want oud-Piershil moet er met 1-6 aan geloven. Bij Feyenoord valt het goede spel op van Wim Jansen, die zijn medespelers van vele goede passes voorziet. Bij de gasten acteren verder o.a. Eddy Pieters Graafland, Wim de Kreek, Jerry Kruit, Frans vd Heiden, Guus Haak en Reinier Kreijermaat.

Archief

Seizoen loopt ten einde

Het publiek verkast na deze wedstrijd massaal naar de kade en in de feesthal wordt een happening gehouden die z'n weerga niet kent. Onder de muzikale klanken van "The Travelling Five" gaan de beentjes van de vloer tot in de kleine uurtjes. De fraai ogende zusjes Karen en Debby (bekend van Spargo) vallen vooral bij de jeugd goed in de smaak en krijgen met hun disconummers velen op de dansvloer. Hoogtepunten op deze avond zijn echter de twee optredens van "The Glory Boys" uit Numansdorp, die met z'n drieën de lachers op hun hand krijgen met hun komische playback optredens. De jongens uit Numansdorp mogen pas vertrekken na een wervelende toegift voor een enthousiast publiek. In de pers wordt het jubileumfeest als volgt samengevat: "De VV Piershil heeft haar 25ste verjaardag gevierd op grootse wijze en vele honderden mensen hebben dit feest meegemaakt, op een wijze Piershil waardig". Een groter compliment kan het organisatiecomité zich niet wensen!

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1983-1984

Seizoen 1983-1984
Deel 5.4 - Jubileumfeest - 25 jaar