Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1977-1978 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1977-1978
Deel 4.8 - Terugkeer

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

Op de algemene ledenvergadering, die plaats vindt op 5 augustus 1977, vinden er twee bestuursmutaties plaats. Thijmen de Koster sr. keert terug in het bestuur en Leen vd Sluis is een heel nieuw gezicht op bestuurlijk vlak. Zij nemen de plaatsen in van Wim Wasscher en Bas Groenendijk. In het seizoen 1977-1978 is de bestuurssamenstelling als volgt: C. van Etten (voorzitter), G.A. van Belle (penningmeester), L.J. Reedijk (secretaris), D. Snijders Dzn. (wedstrijdsecretaris), K. Veerman (juniorensecretaris), A.B.G. van Dop (commissaris en tweede secretaris), L. vd Sluis (commissaris en tweede voorzitter), J. vd Heiden (commissaris en tweede wedstrijdsecretaris) en T. de Koster Sr. (commissaris en tweede penningmeester). Klaas Veerman en Leen vd Sluis worden benoemd als commissarissen van onderhoud en materialen. In oktober 1977 verlaat Jaap vd Heiden het bestuur en in januari 1978 wordt hij vervangen door Bram Wesdorp. Penningmeester van Belle stopt per 1 februari 1978 met zijn bestuursfunctie en wordt vervangen door Bram van Dop. De functies van zowel Bram van Dop als Bram Wesdorp worden op de ledenvergadering van 1 maart 1978 officieel bekrachtigd.

Op 17 augustus speelt Piershil 1 tegen Sparta Amateurs ten bate van de Egmontshof te Oud-Beijerland. De aftrap wordt verricht door Feyenoord-spits Nico Jansen, die ook nog even onze bestuurskamer bezoekt.

Links: Nico Jansen in de bestuurskamer.

Vlnr: Cors van Etten, Daan Groenenboom, Dirk Snijders, Nico Jansen, Leen vd Sluis en Jaap vd Heiden. In de midden zit Wim vd Jagt en rechts van hem Leen Reedijk.

Archief

Maandblad HW Sport

Boven: Het nieuwe maandblad: HW Sport.

Rechts: Dik Burger springt ver.

In augustus verschijnt het eerste nummer van HW sport. Het mooie blad is gevuld met sportberichten uit de regio en wordt maandelijks, in een oplage van 23.000 exemplaren, gratis verstrekt binnen de Hoeksche Waard. Het maandblad, onder redactie van Charles Ruys, besteedt ook aandacht aan Piershil. "Klein maar uiterst dapper", is de kop boven een artikel waarin de vereniging wordt geprezen om zijn organisatie. Ook kijkt het blad terug op de Hoekse Waardse Superstars van 11 juni 1977, de sportdag voor atletische voetballers uit de regio. Namens Piershil nam Dik Burger (zie foto, verspringen) deel op deze door de supportersvereniging van SSS georganiseerde dag. Doordat de inkomsten ver achterblijven bij de kosten is het na enkele nummers alweer gedaan met HW sport.

Rechts: klein maar uiterst dapper.

Archief

Voorbeschouwing voetbalseizoen

Trainer Janus vd Gijp.

Door de terugkeer van Karel Snijders in het eerste elftal zijn de verwachtingen dit seizoen hoog gespannen. Ook wint het elftal beduidend aan aanvalskracht door de komst van Gert van Ipenburg. De lange aanvaller, die zich na zijn voetbalperiode bij E.B.O.H. te Dordrecht aanvankelijk volledig op de atletiek stortte, komt via de Haagse derdeklasser Westerkwartier bij Piershil terecht. Het elftal, gehard door drie jaar degradatievoetbal, lijkt door de komst van Karel en Gert volledig in balans te komen. Het bestuur laat in ieder geval niets aan het toeval over. Als trainer wordt Janus vd Gijp gecontracteerd. Janus, die vanwege zijn ervaring de voorkeur krijgt boven Jack op 't Hof, is ťťn van de vier beroemde broers uit Dordrecht. Janus voetbalde bijna z'n hele carriŤre bij Emma (werd pas op 38 jarige leeftijd verkocht aan DHC te Delft) en twee van z'n broers ( de "Spartaan" Wim en de "Feijenoorder" Cor) speelden zelfs in het Nederlands Elftal. De 56-jarige Janus vd Gijp trainde voor zijn komst naar Piershil clubs als Zwaluwen Vooruit, WCR, LMO en TDC. Janus heeft zich ten doel gesteld om eerst eens een "vriendenclub" van de selectie te maken. Vooral de negatieve sfeer die meestal blijft hangen na een degradatie en een ontslag van een trainer dient snel te verdwijnen. Ook hamert hij direct op de tactische kanten van het spel. Vooral het leren "voetballen zonder bal" staat hoog in zijn vaandel. Al snel is te zien dat er zeer gemotiveerd wordt getraind door de selectie en vd Gijp meent dan ook: "volgens mij heb ik 't lek boven water".

Archief

Bouwcommissie

Boven: trekkingsuitslag van de grote loterij.
Links: rapportage van de bouwcommissie.

De bouwcommissie wordt dit seizoen uitgebreid met 3 personen en bestaat nu uit Cors van Etten, Albert van Belle, Leen Reedijk, Bram van Dop, Dik Burger en Bas vd Waal. Op 19 augustus 1977 wordt een grote bingoavond georganiseerd en op deze avond wordt ook meteen de uitslag van de grote verloting bekend gemaakt. Bep van Etten krijgt een speciale vermelding van de bouwcommissie omdat zij in haar ťťntje 700 loten aan de man heeft gebracht! De bouwcommissie, in het leven geroepen om een verbouwing van de kantine en kleedkamers mogelijk te maken, besluit in maart 1978 de activiteiten op een laag pitje te zetten. Na berekeningen is gebleken dat er ongeveer fl. 40.000 nodig is om de plannen te realiseren. Daarbij komt nog dat de vereniging op dat moment veel dringender zaken aan zijn hoofd heeft. De behoefte aan een nieuw trainingsveld en een tweede veld is groter dan ooit.

Archief

Kantinebeheer - Onderhoud terrein - Organisatie

Aan het begin van het seizoen blijkt dat er een reclamebord is verdwenen. De brouwerij van "Skol" heeft de borden laten verwijderen en krijgt een boze brief van het bestuur over deze handelswijze. De opstellingen van het eerste elftal worden dit seizoen omgeroepen door Gerard Hollander en Jaap de Koning. Tijdens Piershil - GOZ wordt met videoapparatuur, beschikbaar gesteld door cafť-eigenaar Toine den Ouden uit Nieuw-Beijerland, voor het eerst vanaf het dak van de kantine een wedstrijd gefilmd. Jan de Regt stopt aan het einde van het seizoen, na jarenlange trouwe dienst, als inner van de entreegelden bij thuiswedstrijden van Piershil 1.

Toon Achterberg en Cor Veerman hebben dit seizoen hun handen vol aan het terrein. Het veld is erg slecht en heeft constant aandacht nodig. Ook het oude en nieuwe trainingsveld moet regelmatig worden onderhouden. Tot grote tevredenheid van trainer vd Gijp slagen Toon en Cor er in om het veld enigszins bespeelbaar te houden. Aan het eind van het seizoen wordt er opnieuw weer ingezaaid en sommige plekken worden eveneens van nieuwe graszoden voorzien.

Rechts: Toon Achterberg (l) en Cor
Veerman (r) met de grasmaaiers.

In de kantine staat dit seizoen een heuse pingpongtafel waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Het beheer van de kantine is dit seizoen aanvankelijk in handen van Lucienne Oosterwaal maar al snel wordt, voor het eerst, overgegaan op wisseldiensten waarbij enkele leden volgens een bepaald schema het beheer op zich nemen. In verband met de nieuwe horecawet is het wel noodzakelijk dat er personen met de benodigde papieren achter de bar staan. Klaas Veerman en Dirk Snijders schrijven zich namens de verenging in om de horecapapieren te behalen.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Piershil 1

In de competitie komt Piershil 1 uitstekend uit de startblokken. In het eerste duel tegen Lombardijen (2-0 winst) maakt debutant Gert van Ipenburg meteen zijn eerste competitiedoelpunt. Karel Snijders wacht tot de tweede wedstrijd (uit tegen Hoogvliet, 0-1 winst) om zijn rekening voor dit seizoen te openen. Al snel is duidelijk dat Piershil weer helemaal op de weg terug is, zeker na de 6-0 zege op Herkingen in de derde wedstrijd. Adri Achterberg, die naar Zinkwegse Boys dreigde te verdwijnen, laat weten geen spijt te hebben van zijn beslissing om te blijven. Het plezier in het spelletje is bij de spelers helemaal teruggekeerd, hetgeen als grote verdienste van Janus vd Gijp wordt gezien. Het duurt tot de elfde wedstrijd voordat de eerste nederlaag wordt geleden. Wanneer 1977 eindigt staat Piershil op de eerste plaats waardoor het team lijkt af te stevenen op een directe terugkeer naar de derde klasse. Iets waar zelfs trainer vd Gijp op voorhand niet aan durfde te denken.

Links: Adri Achterberg dirigeert.

Archief

Evenementen - Activiteiten

Op 2 december 1977 bezoekt Sint Nicolaas onze kantine weer en de traditionele boutavonden vinden dit jaar plaats op 16 en 17 december. Tussendoor vindt er een contactavond plaats van spelers van het derde en vierde elftal. Op 9 december worden de meningsverschillen over het afstaan van spelers uitgesproken en is het streven om het seizoen in goede harmonie af te maken. Dit seizoen is er voor het eerst een "Kerstinstuif" maar de nieuwjaarsreceptie gaat niet door omdat.....1 januari op zondag valt! De feestavond op vrijdag 27 januari is weer een groot succes. The Royal Trio is weer aanwezig en "Da Capo" laat zich van z'n beste kant zien met het blijspel "Zo heeft meu Gerre het gewild". De avond wordt druk bezocht en de vereniging heeft qua belangstelling niets te klagen. In februari 1978 telt VV Piershil 59 spelende senioren en 70 junioren.

Toegangsbewijs feestavond 1978.

Archief

Ruimteproblemen

In februari 1978 raakt Piershil zijn trainingsveld kwijt. Uienhandel van Hal heeft de grond in 1977 van de gemeente gekocht met de restrictie er tot februari 1978 geen gebruik van te maken. Het bestemmingsplan sportterreinen leek in de zomer van 1976 gestalte te krijgen met de aankoop van een stuk grond ten noorden van het voetbalveld. Deze grond, overgenomen van Dhr. Andeweg, was bestemd voor de aanleg van een tweede voetbalveld en een trainingsveld.

In de pers luiden voorzitter van Etten en secretaris Reedijk de noodklok: "Ruimteproblemen bij Piershil".

De start van de werkelijke aanleg laat echter veel te lang op zich wachten. De gemeente wil eerst de dijk die dwars door het gebied loopt egaliseren en door geldgebrek is het daar nog niet van gekomen. Het bestuur wordt vriendelijk verzocht geduld te hebben. In de vergaderingen met het gemeentebestuur vallen harde woorden omdat het bestuur inmiddels al jaren geduld heeft gehad. De gemeente doet tenslotte het voorstel om het grasveldje aan de Koningin Julianastraat tijdelijk tot trainingsveld om te bouwen.

Links: Cor Veerman strooit zand op het veld. Op de
achtergrond het nieuwe trainingsveldje. Rechts staat
Wim Heerschap, leider van het vierde elftal.

Gezien de afwezigheid van een lichtinstallatie wordt deze oplossing door het bestuur van de hand gewezen. Tenslotte komt de gemeente met een beter voorstel. De vereniging mag zelf op de aangekochte grond een tijdelijk trainingsveldje maken van 40 bij 60 meter. De gemeente schenkt 7 vrachten zand en de rest zal door de leden van VV Piershil moeten worden opgeknapt. Echt blij is niemand met deze tijdelijke oplossing maar het is beter dan niets, zo oordeelt men. Op de ledenvergadering van 1 maart 1978 worden de leden op de hoogte gebracht van de plannen. In de weken daarna worden er palen, gaas, lichtmasten, grond  en zand verplaatst naar het nieuwe trainingsveldje achter de dug-outs.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Senioren
De senioren van Piershil, dit seizoen uitkomend met vier elftallen, spelen wat vaker dan voorheen met nieuwe ballen. Na de succesvolle ballenactie bij de jeugd wordt dit seizoen ook zo'n actie opgezet voor de senioren. Met groot succes, want binnen de kortste keren zijn de senioren tientallen ballen rijker. Het tweede elftal van Piershil, dat uitkomt in de tweede reserveklasse C, staat dit seizoen onder leiding van Leen van Gameren. Met spelers als Hans Barendregt (aanvoerder), Bas Hoek, Thijmen de Koster, Dirk Snijders, Wim Buitendijk, Rens Abresch, Bas vd Waal, Arie van Brakel en Jaap Barendregt weet het team zich goed in de titelstrijd te mengen. Aan het einde blijkt dat alleen Hermandad sterker is en Piershil 2 eindigt op zes punten achterstand op een mooie tweede plaats. Het derde elftal staat onder leiding van Jaap vd Heiden en bestaat uit spelers als Wim van Yperen, Cees Kraak, Bram Wesdorp, John Nederveen, Bas van Gameren, Frans van Erkel, Leen Reedijk, Jan van 't Hof en Hans vd Hoeven. Het derde elftal eindigt in de reserve tweede klasse J op een vierde plaats. Leider Jaap vd Heiden houdt het tussentijds voor gezien na onenigheid met de leider van het vierde elftal. De samenwerking tussen het derde en vierde, wat betreft het afstaan van spelers, is verre van optimaal en in december worden de problemen uitgesproken op een contactavond.

12 mei 1978: Het bowlingavondje van Piershil 4 te Schiedam.

Het vierde elftal, dat onder leiding staat van Wim Heerschap, lijkt rechtsreeks op de titel af te stomen. Het team, bestaande uit o.a. Wim Heerschap, Wim Achterberg, Johan vd Heiden, Wim Oudenaarden, Jan Achterberg, Bram van Dop, Herman Sneep, Wil Veerman, Koos Hooging, Dick Lagerwerf, Jaap de Klerk, Wim Verver, Hans Groenenberg (keeper), Jaap de Koning, Cees de Reus, Ton de Reus en Wim Wasscher, geeft aan het einde zijn voorsprong bijna uit handen. Uiteindelijk eindigen Piershil 4 en NBSVV 5 met een gelijk puntenaantal in de derde klasse I. Hoewel het doelsaldo van Piershil stukken beter is (+25 tegen +18) moet er toch een beslissingswedstrijd worden gespeeld. Op 15 april 1978 wint NBSVV 5 op het terrein van ZBVH met 2-0 van Piershil 4 en mag zich kampioen noemen. Op 12 mei 1978 spoelt het vierde de nare smaak weg met een gezellige bowlingavond in Schiedam. Aan het einde van het seizoen vinden er nog enkele veteranentoernooien plaats. Op 13 mei wordt bij Excelsior Pernis gespeeld en op 10 juni wordt het seizoen afgesloten met een toernooi bij Puttershoek. Voor Wim Achterberg, die volgend seizoen verzorger wordt bij ZBVH, is het zijn afscheid als speler van Piershil. In zijn allerlaatste wedstrijd, tegen DOS '32, komt hij na een gemene overtreding ten val en breekt zijn sleutelbeen. Hij had zich een heel ander afscheid voorgesteld!

Archief

Clubblad

De redactie van het clubblad bestaat dit seizoen uit Wim Verver, Johan vd Heiden en Gert van Ipenburg. Later in het seizoen wordt ook Cees Kraak toegevoegd aan de redactie. Het clubblad is dit seizoen beter dan ooit. Van alle teams worden de uitslagen bijgehouden en verschijnen er verslagen. Naast de vaste rubrieken "Wist je dat", "Achteraf bekeken" komt ook de "Opmerker" weer aan het woord. Onder dit pseudoniem schrijft de Koster sr. al vanaf het ontstaan van het clubblad zijn stukjes in het clubblad. De schakel in het clubblad loopt dit seizoen ook weer verder, hoewel het na Hans vd Waal voor de tweede keer mis dreigt te gaan. Was het in het seizoen '74-'75 Leen Groenenberg die bedankte voor de eer, ditmaal laat Leen vd Waal, die de schakel kreeg van Hans vd Waal, weten er vanaf te zien. Een abonnement op het clubblad kost dit seizoen fl 8,50.

Archief

Clubblad - De schakel

Desondanks loopt de schakel in het clubblad ook dit seizoen weer verder. De zes "schakels" in deze jaargang (van acht clubbladen) worden geschreven door Jaap de Koning (27), J. Adriaanse (28), Jaap Kurvink (29), Hans vd Waal (30), Thijmen de Koster (31) en Riet Achterberg-van 't Hof (32). Door een foute telling in het clubblad komen de nummers van de schakel niet meer overeen met de werkelijkheid. De schakel van Riet is reeds de drieŽndertigste in de serie.

"De schakel" loopt vanaf seizoen 1973-1974. Het is dŤ mogelijkheid voor betrokkenen om in het clubblad hun zegje te doen over het wel en wee van de vereniging. Het is eveneens een uitgelezen mogelijkheid voor een nieuw lid om zich voor te stellen. Aan het einde van de tekst nodigt de schrijver meteen iemand anders uit voor het schrijven van een volgende "schakel".

Archief

Prestaties Piershilse teams - Jeugd

Het jeugdbestuur bestaat dit seizoen uit Wim Achterberg (voorzitter), Klaas Veerman (secretaris) en Wim Wasscher (penningmeester). Dit seizoen wordt gestart met vier jeugdelftallen. Piershil B (onder leiding van Nico Vlasblom en Cock van Nielen, de laatste wordt al snel vervangen door Bas Groenendijk), Piershil C (onder leiding van Bas Hoek en Karel van Schaik), Piershil D (onder leiding van Theo Groenenberg en Harold Autar) en Piershil E (onder leiding van Cees Kraak en Dirk Dedel). Piershil B, dat uitkomt tegen slechts vijf andere teams, weet als enige elftal de titel binnen te halen. Dit jaar brengt de B ook een bezoek aan het minivoetbal in Ahoy, een beloning voor de titel van vorig seizoen.

Rechts: een groepsfoto te Klarenbeek.

Vanaf maart is het voor het eerst mogelijk om een F-elftal in de wei te brengen. Piershil slaagt er dit seizoen nog niet in om een F-team aan de competitie te laten deelnemen maar het aantal aanmeldingen wordt dusdanig groot, dat er volgende seizoen zeker met de "effies" aan de competitie deelgenomen zal worden! Er worden vast kleine doeltjes aangeschaft om wedstrijden te kunnen organiseren. Op 27 mei 1978 gaat de jeugd weer op voetbalreis; ditmaal is de bestemming Klarenbeek.

Klik Hier voor een vergroting.

Links: Piershil B.

Staand vlnr: Nico Vlasblom, Bas Groenendijk, Rini Burger, Peter vd Heiden, Jan van Koten, Han Slooter, Leo Roest en Nico de Regt.

Zittend vlnr: Harry Groenendijk, Arie Sneep, Fred van Amen, Jaco Sterk, Joop Kuivenhoven, Cees vd Hoeven en Chris Put.

Klik Hier voor een vergroting.

Rechts: Piershil D.

Staand vlnr: Leen Bijl, Hans Kok, John Groenenberg, Kees Veerman, Ed Verbaas, Lex van Koten, Cor Veerman, Peter van Bergeijk, Peter Slooter en Cees Nieuwenhuize.

Zittend vlnr: Gerard Verhorst, Johan Trouw, Marcel Achterberg, Ruud vd Stroom en Ruud vd Giessen.

Klik Hier voor een vergroting.

Links: Piershil E.

Staand vlnr: Jeroen Koppenaal, Nico Jansen, Sebastiaan Achterberg, Dik Snijders, Martin vd Wagt, Christiaan Groenenberg, Dennis Keereweer, Rick Bogaerds en Ruurd Sieffers.

Zittend vlnr: Renť Dortland, Jan Snijders, Renť de Kruyk, Bas van Dop, Ed Groenenberg, Arwin de Klerk en Dave Dedel.

Klik Hier voor een vergroting.

Archief

Beslissingswedstrijd Piershil 1

Piershil 1, dat zo voortvarend aan de competitie was begonnen, krijgt na de winterstop een inzinking. Van de eerste acht wedstrijden in 1978 worden er slechts twee gewonnen. De titel komt hierdoor terecht bij Excelsior Pernis dat vier punten voorsprong heeft op Piershil. De tweede plaats van Piershil geeft recht op een beslissingswedstrijd om promotie tegen de nummer twee van de vierde klasse D. Toevalligerwijs is dat VVGZ, het team waar Piershil twee seizoenen geleden, met succes, een beslissingswedstrijd om degradatie tegen speelde.

Het programmaboekje.

Op 13 mei 1978 om 15.00 uur is het zover!

De voorbereiding op het duel vindt plaats in de Posthoorn te Puttershoek en de selectie met begeleiding wordt met een exclusieve touringcar van de firma Koopmans vervoerd. De wedstrijd, gespeeld op zaterdag 13 mei 1978 om 15.00 uur, eindigt in een 0-0 gelijkspel zodat er opnieuw een beslissingswedstrijd moet worden vastgesteld.

Rechts: de mooie touringcar van de firma Koopmans.

Het gezelschap op de foto bij de Posthoorn te Puttershoek.
Links: de bus is van binnen ook mooi. Rechts: Leen Reedijk, Wim vd Jagt,
Leen vd Sluis en Cors van Etten nemen vast een biertje op de goede afloop.

In de Posthoorn te Puttershoek wordt een lichte maaltijd opgediend.

Op woensdag 17 mei 1978 spelen Piershil en VVGZ wederom te Barendrecht tegen elkaar om een plaatsje in de derde klasse. Het duel eindigt weer in 0-0 maar deze keer wordt er verlengd. Het is uiteindelijk Karel Snijders die het beslissende doelpunt maakt, na 214 minuten voetbal! De vreugde is enorm en de grote hoeveelheid Piershillenaren beginnen op het veld van Barendrecht al met het feest. In de kantine in Piershil gaat het feest tot in de kleine uurtjes door.

Rechts: Karel Snijders op de schouders.

Archief

Sportochtend - Sportdag
Op 3 juni 1978 vindt er weer een sportochtend plaats die wordt georganiseerd door het jeugdbestuur. De opkomst op deze sportdag is zeer goed te noemen want bijna alle jeugdleden nemen deel. In de F-categorie nemen er zelfs 13 spelers deel aan de sportdag. Bij de B weet Rien Burger te winnen terwijl Nico de Regt en Fred van Amen tweede en derde worden. Bij de C-tjes is Milan Frederiksz de beste. Arwin de Koning wordt tweede en Jan Rozendaal eindigt als derde. In de D-categorie wint Peter Slooter voor Marcel Achterberg en Peter van Bergeijk. Sebastiaan Achterberg blijft bij de E-spelers maar net Ed Verbaas voor terwijl Rene de Kruyk als derde eindigt. Bij de "effies" wint Patrick Achterberg. Ed Groenenberg wordt tweede en Jeroen Koppenaal derde. In de middaguren vindt de sportdag voor de senioren plaats. Er wordt gestreden om de "Centrabokaal" die uiteindelijk wordt gewonnen door de beste allrounder Theo Groenenberg.

Winnaar: Theo Groenenberg.

Links: het team van juryleden dat er bij de
jeugdsportdag op toeziet dat alles er sportief aan toe gaat.

Staand vlnr: Cees Kraak, Huug Troost, Theo Groenenberg, Cees vd Burgh, Bas Hoek, Wim Achterberg en Nico Vlasblom.

Zittend vlnr: Klaas Veerman, Hans vd Hoeven, Johan vd Heiden, Bas vd Waal, Bas Groenendijk en Jaap de Koning.

Klik Hier voor een vergroting.

Archief

WK 1978 - ArgentiniŽ

Boven: een zee van snippers
zodra ArgentiniŽ op het veld komt.

Links: de brief van Freek de
Jonge en Bram Vermeulen.
In de zomer van 1978 is Nederland weer in de ban van het WK-voetbal. Ditmaal wordt het toernooi in ArgentiniŽ afgewerkt. De cabaretiers Freek de Jonge en Bram Vermeulen doen er alles aan om het Nederlands Elftal thuis te houden i.v.m. het verwerpelijke regime in ArgentiniŽ. Ook het bestuur van VV Piershil ontvangt een brief van de populaire cabaretiers. ArgentiniŽ wordt in een ijzeren en wurgende greep gehouden door de junta van dictator Videla. Mensenrechten betekenen helemaal niets in het land en tegenstanders van het regime worden op grote schaal ontvoerd, gemarteld of gruwelijk vermoord. Vandaar dat er bij veel Nederlanders nogal wat scepsis bestaat over deelname aan het evenement. Nederland gaat toch en bereikt tot ieders verbazing, zelfs zonder de thuisgebleven Johan Cruyff, de finale.
Het elftal van meestertacticus Ernst Happel verliest in de finale van het thuisland. Rob Rensenbrink schiet na 90 minuten, bij een 1-1 stand, van dichtbij op de paal zodat een verlenging noodzakelijk wordt. Het wordt uiteindelijk 3-1 en de Argentijnen zijn uitzinnig van vreugde. Achteraf wordt pas duidelijk dat het hele toernooi van steekpenningen aan elkaar hing. De cruciale winst in de groepswedstrijd tegen Peru kocht ArgentiniŽ af met honderdduizenden tonnen graan. Doel van die 'transactie' was medefavoriet BraziliŽ uit te schakelen. Hetgeen lukte, want het bewuste duel eindigde in de internationaal voor onmogelijk gehouden cijfers: 6-0!

Archief

Kampioensreceptie - Seizoen loopt ten einde

Op 9 juni is het feest in de kantine van VV Piershil. De receptie ter gelegenheid van de promotie van het eerste elftal wordt druk bezocht. Ceremoniemeester Jaap de Koning praat de avond aan elkaar en ziet sprekers als Cors van Etten (voorzitter), Meeuw Letterman (voorzitter scheidsrechterscommissie), Bas Kolbach (burgemeester Piershil) en Arie Baars (voorzitter SHO) de revue passeren. Janus vd Gijp wordt geprezen als drijvende kracht achter de wederopstanding van Piershil. Burgemeester Kolbach laat weten bijzonder blij te zijn met de promotie. Met betrekking tot het nieuwe trainingsveld en het tweede veld vertelt hij dat het bestuur van Piershil zich als harde onderhandelaar heeft gedragen in de besprekingen.

Tot opluchting van allen deelt hij mede dat er in het volgende seizoen wel geld is om alle plannen te verwezenlijken. Het feest duurt naar goed Piershils gebruik tot in het holst van de nacht. Wanneer de tweede Piershilse Polderloop plaats vindt, op 8 juli 1978, zijn Toon en Cor al lang weer bezig met het in conditie krijgen van het veld. Volgend seizoen weer in de derde klasse!

 

Rechts: Janus vd Gijp in gesprek met verslaggever Koen
Verhoeff tijdens de receptie in de kantine van Piershil.

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1977-1978

Seizoen 1977-1978
Deel 4.8 - Terugkeer