Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1976-1977 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1976-1977
Deel 4.7 - Een stapje terug

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

Op de algemene ledenvergadering van 25 juni 1976 worden er weer enkele bestuursmutaties doorgevoerd. Voorzitter van Amen treedt tussentijds af vanwege gezondheidsredenen en wordt vervangen door Cors van Etten, die al eerder drie seizoenen voorzitter was van de vereniging. Als nieuwe secretaris wordt Leen Reedijk gekozen en Jaap vd Heiden en Wim Wasscher treden toe als commissarissen in de plaats van Wim Oudenaarden en Leen van Gameren. Bij aanvang van het seizoen 1976-1977 is de bestuurssamenstelling als volgt: C. van Etten (voorzitter), G.A. van Belle (penningmeester), L.J. Reedijk (secretaris), D. Snijders (wedstrijdsecretaris), K. Veerman (juniorensecretaris), A.B.G. van Dop (commissaris en tweede voorzitter), B. Groenendijk (commissaris en tweede secretaris), J. vd Heiden (commissaris en tweede wedstrijdsecretaris) en W. Wasscher (commissaris en tweede penningmeester).

Archief

Voorbeschouwing voetbalseizoen

Piershil 1 gaat het seizoen in met een nieuwe trainer. Uit de negen sollicitanten is Teun Dorst gekozen. Een relatief onbekende in het trainerswereldje die voorheen leiding gaf aan de jeugd van Coal en vorig seizoen trainer was van 't Noorden. Dorst, slechts in het bezit van het D-diploma, heeft zich bij aanvang van het seizoen laten inschrijven voor zijn C-diploma. De laatste wedstrijden van het vorige seizoen is hij al regelmatig wezen kijken bij Piershil omdat hij goed beslagen ten ijs wilt komen. Nadat de indeling van het eerste elftal voor dit seizoen bekend is geworden laat trainer Dorst weten het ondanks de zware indeling wel te zien zitten. "Piershil zal het moeilijk gaan krijgen maar toch heb ik vertouwen in de groep. De kwaliteit om in de derde klasse mee te komen is in ruime mate aanwezig". Wedstrijdsecretaris Snijders heeft ook het volste vertrouwen in een goede afloop: "Vanwege de goede mentaliteit zal er dit seizoen geen beslissingswedstrijd nodig zijn".

Trainer Teun Dorst.

Bestuurslid van Dop is wat minder optimistisch. Piershil gaat het volgens hem, vanwege het uitblijven van doorstroom vanuit de A-junioren, zwaar krijgen. "Het zal worstelen worden, maar ik geloof dat Piershil er in zal slagen derde klasser te blijven".

Teun Dorst heeft zich voorgenomen er dit seizoen iets moois van te maken. Allereerst probeert hij Dirk Snijders over te halen om er nog een jaartje aan vast te plakken, maar Dirk is niet te vermurwen. Teun betreurt het dat er dit seizoen geen A-elftal is in Piershil zodat hij zich wel wat zorgen maakt over eventuele aanvullingen in zijn selectie. Dit seizoen is alleen Peter Verveer overgekomen van Barendrecht en verder heeft de trainer de bekende groep tot zijn beschikking. Hij ziet het als zijn grootste taak om te breken met het verleden. Net als trainer van 't Hof vorig seizoen ziet ook hij dat de spelers in het veld nog steeds lopen te zoeken naar Karel Snijders. De spelwijze moet worden aangepast en iedereen moet uitgaan van zijn eigen kunnen. In de voorbereiding speelt Piershil tegen Dordrecht en wordt het verleden weer opgerakeld. De spits van FC Dordrecht heet....Karel Snijders.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Piershil 1

Piershil 1 speelt aan het begin van het seizoen voor een goed doel. Op woensdag 18 augustus speelt het team van Teun Dorst tegen FC Dordrecht. De opbrengst van dit duel is bestemd voor verzorgingstehuis "De Egmontshof" te Oud-Beijerland. FC Dordrecht weet, na een 0-2 ruststand, met 0-5 te winnen. Het vierde doelpunt van de Dordtenaren wordt door Karel Snijders, die dus weer even terug is in Piershil, voor zijn rekening genomen. Trainer Dorst concludeert, na de 2-10 nederlaag tegen Dordrecht vorig seizoen, dat Piershil vooruit gaat.

Karel Snijders.

Vlak voor aanvang van het duel raast er een behoorlijke donderbui over Piershil waardoor de publieke belangstelling wat tegenvalt. De opbrengst van fl. 1000,- wordt desondanks met grote dankbaarheid door de Egmontshof in ontvangst genomen. Op 4 september gaat de competitie van start  en Piershil (met nieuwe grensrechter Jan Kok) verliest meteen zijn eerste wedstrijd met 2-0 van DOTO.

Archief

Jack op 't Hof interim-trainer

Op de bestuursvergadering van 14 januari 1977 krijgt het bestuur bezoek van een delegatie die namens de selectie min of meer het vertrouwen komt opzeggen in trainer Dorst. Peter Verveer, Jack op 't Hof en Wim Oudenaarden verzoeken het bestuur te zoeken naar een oplossing voor de penibele situatie waarin het eerste elftal zich bevindt.
 Onder leiding van Teun Dorst haalt het eerste elftal de slechtste resultaten ooit. Halverwege de competitie, na tien wedstrijden, heeft Piershil acht keer verloren en twee keer gelijk gespeeld. Het grootste punt van kritiek luidt dat Teun Dorst op de trainingen de selectie leert om een balletje te stoppen, terwijl het daar juist niet aan schort. De weinig ervaren trainer kan het team vooral tactisch niet aan de praat krijgen terwijl de conditionele gesteldheid van de selectie ook behoorlijk te wensen over laat. Op 22 januari 1977 is trainer Dorst afwezig bij de thuiswedstrijd tegen Maasdam. De geblesseerde Adri Achterberg druk toch zijn stempel op de wedstrijd door vanaf de zijlijn gedurende het hele duel luidruchtig te coachen. Door een 1-0 zege (doelpunt Bas Koesveld) verdubbelt Piershil in één keer het hele puntentotaal van dit seizoen.

Op 26 januari komen het bestuur en trainer Dorst bijeen en wordt besloten uit elkaar te gaan. Piershil moet weer op zoek naar een nieuwe trainer. Voor de rest van het seizoen wordt Jack op 't Hof bereid gevonden de functie van trainer waar te nemen. De geschiedenis herhaalt zich, alleen is de situatie waarin het eerste elftal zich bevindt nog verontrustender dan vorig seizoen. Zelfs Tinus Osterholt, die eerder al 10 jaar trainer was van Piershil, wordt aan de technische staf toegevoegd. Tinus, momenteel trainer van PFC, heeft geen tijd om zich met de training te bemoeien maar vervult wel een rol als coach. Verzorger Jan Achterberg heeft vanaf februari de beschikking over een echte massagetafel die door het bestuur, de spelers en de supporters geschonken is. Door de beperkte ruimte moet Jan zijn massages in het scheidsrechtershok uitvoeren.

Archief

Kantinebeheer - Evenementen - Activiteiten - Organisatie

Na de traditionele nieuwjaarsreceptie vindt ook de jaarlijkse feestavond weer plaats. Op 28 januari 1977 is er een voorstelling van "Da Capo" gevolgd door een muzikaal optreden van "The Royal Trio" uit Roosendaal. Bestuurslid Wasscher spreekt tijdens de bestuursvergaderingen meerdere keren zijn bezorgdheid uit over het "poffen" in de kantine. Sommige rekeningen lopen schrikbarend op en hij blijft aandringen op oplossingen. In februari 1977 stopt Hans Groenenberg met het beheer van de kantine en wordt Dirk Snijders de nieuwe beheerder. Later in het seizoen stopt ook Dirk er weer mee en is ook Bas Hoek nog enkele maanden beheerder. In het nieuwe seizoen zal het bestuur weer op zoek moeten gaan naar een nieuwe beheerder van de kantine.

Een voorstelling van Da Capo. Bewijs van toegang.
Ook Adrie Kok, die zo'n beetje voor alle onderhoud verantwoordelijk is (veld, gebouwen, ballen), stopt met zijn activiteiten. Cor Veerman, door iedereen al snel "ome Cor" genoemd, neemt samen met Toon Achterberg zijn activiteiten over. Gelukkig laat Adrie al weer snel z'n gezicht zien op de club en zo nu en dan help hij Cor en Toon met de werkzaamheden. Ze hebben trouwens hun handen vol aan het veld, want na de zeer droge zomer schreeuwt de grasmat gedurende het gehele seizoen om aandacht.

Archief

Clubblad - De schakel

De schakel in het clubblad loopt dit seizoen weer verder. De "schakels" in deze jaargang worden geschreven door Dik Burger (20), Dick Doolaard (21), Wim vd Lagemaat (22), Teun Dorst (23), Bram Wesdorp (24), Peter Verveer (25) en Jan Kok (26). Door een foute telling in het clubblad komen de nummers van de schakel niet meer overeen met de werkelijkheid. De schakel van Jan Kok is reeds de zevenentwintigste in de serie.

"De schakel" loopt vanaf seizoen 1973-1974. Het is dè mogelijkheid voor betrokkenen om in het clubblad hun zegje te doen over het wel en wee van de vereniging. Het is eveneens een uitgelezen mogelijkheid voor een nieuw lid om zich voor te stellen. Aan het einde van de tekst nodigt de schrijver meteen iemand anders uit voor het schrijven van een volgende "schakel".

Archief

Prestaties Piershilse teams - Senioren
Naast het eerste elftal telt de vereniging dit seizoen nog vier seniorenelftallen. Leider van het tweede elftal is Leen van Gameren en het derde elftal wordt geleid door Jaap vd Heiden. Het vierde elftal (dat voor het einde van de competitie wordt terug getrokken) en het vijfde elftal moeten het doen zonder leider. Voor alle elftallen is het een zwaar seizoen en valt het niet altijd mee om elf spelers aan de start te laten verschijnen. Het tweede elftal eindigt in de reserve tweede klasse op een bescheiden 7e plaats terwijl het derde elftal op de zesde plaats eindigt. Het vijfde elftal maakt een goed seizoen door en eindigt op een keurige vierde plaats.

Rechts: Piershil 4.

Staand vlnr: Theo Groenenberg, Rien de Jong, Wim Wasscher, Karel van Schaik, Dirk van Leenen, Wil Veerman en Cees de Reus.

Zittend vlnr: Henk Eenkhoorn, Hans vd Hoeven, Peter Roest, Theo van Rossum en Cees vd Burgh.

Klik Hier voor een vergroting.

Archief

Clubblad - "Import"
Dit seizoen worden de omslag en de advertenties gedrukt waardoor het clubblad mooier oogt dan ooit. Het lidmaatschap van "Piershil Clubblad" kost dit seizoen 7 gulden. De redactie wordt dit seizoen gevormd door Wim Verver, Johan vd Heiden en Arie Sneep. De sectie Schaduw Sport is vervangen door "Wist u dat" en in iedere uitgave zijn er veel nieuwtjes te lezen. Ook dit seizoen schitteren de resultaten en standen van Piershil 1 helaas door afwezigheid. Een merkwaardige redactionele keuze daar er van alle andere teams wel uitslagen, standen en wedstrijdverslagen in het blad worden vermeld. Een grote vooruitgang is de sectie "van de bestuurstafel" die door secretaris Leen Reedijk wordt verzorgd. In het januarinummer schrijft een ex-redactielid, die vanwege zijn werkzaamheden in het buitenland met de redactie moest stoppen, bij terugkomst een stukje in het blad waarin de kreet "import" wordt gebruikt. De schrijver bedoelt hier inwoners van Piershil mee die hier niet zijn geboren. Deze kreet, in deze jaren zeer populair bij zogenaamde echte Piershillenaren (directe afstammelingen van Pieter de vogelvanger uit de zestiende eeuw?), roept heftige reacties op en zet veel kwaad bloed in de daarop volgende clubbladen. Te meer omdat wordt gesteld dat deze "import-mensen" nooit echte Piershillenaren kunnen worden. Gelukkig wordt deze mening maar door een enkeling uitgedragen en wordt deze vorm van "boerenslimheid", die altijd van stal wordt gehaald wanneer er een verschil van mening is en men het onderspit dreigt te delven, met alle mogelijke middelen de kop in gedrukt.

Een nieuwe omslag.

Archief

Bouwcommissie - Grote Verloting - Piershilse Polderloop
De plannen tot het uitbreiden van de accommodatie worden dit seizoen steeds concreter. Er worden bouwtekeningen gemaakt die ter beoordeling worden meegegeven aan Dhr. Vermaas van de Technische Dienst Hoekschewaard. Vooruitlopend op de aankoop van de benodigde grond (die voor het uitbreiden van de kantine en kleedkamers noodzakelijk is) en de goedkeuring van de bouwtekeningen wordt alvast een bouwcommissie in het leven geroepen. De commissie, bestaande uit Cors van Etten, Bram van Dop en Leen Reedijk, zit niet stil en organiseert een verloting om vast het benodigde geld binnen te krijgen. In november 1976 worden er bedrijven aangeschreven met het verzoek prijzen beschikbaar te stellen voor de "grote verloting". Hieraan wordt naar tevredenheid gehoor gegeven en Keukencentrum Tieleman uit Brielle stelt zelfs een complete keuken beschikbaar. De uitslag van de verloting wordt op 19 augustus bekend gemaakt en in de tussentijd kunnen de prijzen worden aanschouwd op het adres Molenpad 6.

Foto rechts: Piet Burger tijdens de eerste
Piershilse Polderloop op 30 juli 1977.

Dit leegstaande pand (naast rijwielhandel vd Linden) mag door de vereniging worden gebruikt om de prijzen uit te stallen. Ook wordt er een kalenderactie georganiseerd; er worden 250 kalenders a fl. 4,50 aan de man gebracht. Aan het einde van het seizoen wordt ook nog een polderloop georganiseerd die ook het nodige geld in het laatje brengt.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Jeugd

De jeugdafdeling van VV Piershil wordt ook dit seizoen geleid door een jeugdbestuur. Het bestuur wordt gevormd door Jack op 't Hof (voorzitter), Klaas Veerman (secretaris), Wim Wasscher (penningmeester) en de leden Bas Hoek, Ton te Kaat, Wim Achterberg en Cees Kraak. Het seizoen voor de jeugd wordt ook nu weer, deze keer op 4 juni 1977, afgesloten met een sportdag.

Foto rechts: De jeugd van Piershil brengt hulde aan de
zojuist gehuwde leider Bas Hoek en echtgenote Willy.

Aan de linkerkant staan René van Bree, Tom Achterberg, Perry de Klerk, onbekend, Anton Wolters en Arwin de Koning. Rechts staan Martin Koch, Harry van Koten, Cees Bokhout, Jaap Bisdom, Cor Bokhout en Jan Rozendaal.

Klik Hier voor een vergroting.

De jeugdafdeling bestaat aan het begin van het seizoen uit een C-elftal, een D-elftal en twee E-elftallen. De E-elftallen hebben het heel zwaar en eindigen onderaan. Ook het D-elftal heeft het heel moeilijk en verliest al zijn wedstrijden. Na de winter wordt het D-elftal vervangen door een DE-combinatie. In een kleine competitie van zes wedstrijden weten de jongens als eerste te eindigen.

Links: Leider Wim Achterberg met zijn Piershil-E.

Staand vlnr: Martin vd Wagt, Chris Groenenberg, Rick Bogaerds, Sebastiaan Achterberg en René de Kruyk. Zittend vlnr: René Dortland, Nico Jansen, Bas van Dop, Patrick Achterberg, Ruud vd Giesen, Dik Snijders en Ard van Galen.

Het C-elftal is voor het eerst ingedeeld in de afdeling Rotterdam en speelt in een competitie die het volledige seizoen is beslag neemt. Na jaren opeenvolgend kampioen te zijn geworden gaan sommige spelers, volgens de leiding, naast hun schoenen lopen en wordt er bewust voor een moeilijke indeling gekozen. Toch worden ook dit seizoen de tegenstanders met speels gemak van het veld getikt. Dit vaak tot wanhoop van de begeleiding die graag de mentale hardheid van deze groep op de proef wil stellen.

De kern van dit team speelt al sinds jaar en dag samen en ook na schooltijd wordt er altijd een balletje getrapt. De spelers weten elkaar blindelings te vinden en brengen menig tegenstander tot wanhoop. In mei 1977 pakt Piershil-C de titel door met 0-3 te winnen bij Belvedère. Alleen bij Smitshoek wordt een punt verspeeld. Na een 1-0 achterstand maakt Han Slooter de gelijkmaker.

Links: Piershil C is kampioen!

Staand vlnr: Bas Groenendijk (leider), Leo Roest (technisch begaafde linkspoot met paardenlongen waar geen elftal zonder kan), Han Slooter (dit seizoen spits en midmidden, razendsnel en tactisch inzicht als geen ander), Henk van den Heuvel (dit seizoen spits en midmidden, links- en rechtsbenige goaltjesdief. Maakt 64 treffers waarvan 13 in één wedstrijd), Peter vd Heiden (brute kracht, legt ieders spits moeiteloos aan banden), Harry Groenendijk (rechtsback, komt graag op, heeft een perfecte trap in de benen), Nico de Regt (keeper die ook goed kan voetballen, wordt dit seizoen slechts 11 keer gepasseerd) en Klaas Veerman (Junioren-secretaris).

Klik Hier voor een vergroting.

Zittend vlnr: Arwin de Koning (D-speler, nog wat jong maar al merkbaar een nuttig linkerbeen), Chris Put (linksbuiten, speelt iedere rechtsback uit en geeft 100 voorzetten per seizoen), Cees vd Hoeven (rechtsbuiten, zoef de haas, pikt graag een goaltje mee), René van Bree (D-speler, nog wat jong, nu al brutaal in het veld), Rini Burger (kapitein van het team, bepaalt nadrukkelijk het speltempo, onnavolgbare demarrage in de benen, ideale aanvoerder) en Fred van Amen (linksback, speelt liever rechtsback maar daar staat Harry al, ijzeren mentaliteit, verzaakt nooit).

Het schot van Henk vd Heuvel (dat precies tegen de metalen
stang in de kruising zal belanden) treft doel: 0-1 voor Piershil!

Piershil wordt door tegenstander Belvedère
gefeliciteerd met het behaalde kampioenschap.

Archief

Prestaties Piershilse teams - degradatie Piershil 1

Voor Piershil 1 valt aan het einde van het seizoen dan toch het doek. Na eerder twee keer te zijn ontsnapt aan degradatie gaat het dit seizoen mis. Zelfs Jack op 't Hof en Tinus Osterholt kunnen het onheil ditmaal niet voorkomen en na de 1-3 nederlaag tegen SC Voorne is het officieel: Piershil is voor het eerst sedert 1959 gedegradeerd. Eén overwinning, drie gelijke spelen en 14 doelpunten vormen de schamele buit van dit seizoen. Piershil lijkt aan een moeilijke periode te gaan beginnen want ook Adri Achterberg lijkt de club te gaan verlaten. Adri kan als trainer aan de slag bij Zinkwegse Boys en heeft al min of meer toegezegd op het aanbod te zullen ingaan.

 

Rechts: De degradatie is een feit. Rien Snijders en
Wim Boot druipen teleurgesteld af.
Voor de scheidsrechter is het een dag als andere anderen.

Archief

Seizoen loopt ten einde

Achter de schermen is het bestuur echter al een tijdje bezig met het volgende seizoen. Zo werd er al een nieuwe trainer gecontracteerd in de persoon van Janus vd Gijp. En toen bekend werd dat Karel Snijders het niet meer zo naar z'n had bij FC Dordrecht zijn er meteen gesprekken gestart om Karel te laten terugkeren bij Piershil. Nadat alles beklonken is en in de openbaarheid is gebracht speelt Karel op 7 mei 1977 voor het eerst weer in Piershil 1. In het vriendschappelijke duel tegen Smerdiek schiet hij binnen de kortste keren drie keer raak. Daarna begint Adri Achterberg over zijn vertrek te twijfelen. Persoonlijke omstandigheden, de terugkomst van Karel en uiteraard zijn clubliefde doen hem besluiten om toch bij Piershil te blijven. In het dorp is ook nog een "lange vent" komen aanwaaien. Gert van Ipenburg, nieuwe inwoner van Piershil en afkomstig van Westerkwartier, komt komend seizoen de selectie versterken. Samen met de vooruitzichten van een tweede veld en de uitbreiding van de accommodatie ziet het er eigenlijk helemaal niet zo slecht meer uit. Was het een stapje terug, om vervolgens twee stappen voorwaarts te maken?

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1976-1977

Seizoen 1976-1977
Deel 4.7 - Een stapje terug