Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1975-1976 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1975-1976
Deel 4.6 - De reis naar Duitsland

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

Het bestuur wordt op de ledenvergadering in juni 1975 op enkele plaatsen gewijzigd. Jan Kok stopt als penningmeester en wordt opgevolgd door Albert van Belle. De commissarissen Jaap vd Heiden en Leen vd Burgh worden vervangen door Bas Groenendijk en oud-voorzitter Cors van Etten. Bij aanvang van het seizoen 1975-1976 ziet het bestuur er als volgt uit: Th. van Amen (voorzitter), G.A. van Belle (penningmeester), A.B.G. van Dop (secretaris), T. de Koster Sr. (wedstrijdsecretaris), T. de Koster Jr. (juniorensecretaris), C. van Etten (commissaris en tweede voorzitter), B. Groenendijk (commissaris en tweede juniorensecretaris), L.J. van Gameren (commissaris en tweede secretaris) en W. Oudenaarden (commissaris en tweede penningmeester). Al snel in het seizoen stopt Thijmen de Koster Sr. met het wedstrijdsecretariaat en zijn taken worden waargenomen door eerste elftalspeler Dirk Snijders. Wat later stopt ook Thijmen jr. met zijn bestuursfunctie zodat op 7 november 1975 twee vervangers gekozen dienen te worden. Wedstrijdsecretaris wordt Dirk Snijders en juniorensecretaris wordt Klaas Veerman.

Archief

Voorbeschouwing voetbalseizoen

Links: de Piershilse selectie.

Staand vlnr Jan van 't Hof (trainer), Arie Sneep, Peet van Amen, Ton te Kaat, Cees de Vos, Piet Koppenaal, Ad Bos, Adrie Achterberg, Hans Barendregt, Jaap Barendregt en Dirk Snijders.

Zittend vlnr: Cock van Nielen, Wim Achterberg, Dik Burger, Piet Burger, Rien Snijders, Henk Groenenberg en Hans Groenenberg.

Na 10 jaar Osterholt en 5 jaar vd Berg staat nu Jan van 't Hof aan het roer bij Piershil 1. Hij is helemaal bezeten van het trainersvak en loopt over van de ambities. De ex-speler van Rozenburg is afkomstig van NBSVV en is eerder ook al werkzaam geweest als trainer van SC Voorne. Frans vd Linden is alleen nog beschikbaar voor lagere elftallen en Karel Snijders is vertrokken naar FC Dordrecht. Piershil heeft duidelijk moeten inboeten aan kwaliteit maar toch ziet van 't Hof dit seizoen met vertrouwen tegemoet. Het oefenprogramma van Piershil is echter verre van ideaal. De wedstrijd tegen NBSVV wordt niet gespeeld vanwege onduidelijkheid over de locatie. Nadat wedstrijdsecretaris de Koster hierom opstapt is er voor de nieuwe wedstrijdsecretaris Dirk Snijders een ondankbare taak weggelegd. Feit is dat Piershil na een slecht oefenprogramma de competitie in gaat. Ondank het optimisme van de trainer zijn de prestaties van het eerste elftal onder zijn leiding desastreus.

Archief

Onderhoud terrein

Aan het begin van het seizoen worden de houten doelen vervangen. Vanaf dit seizoen heeft de vereniging de beschikking over metalen doelen. In de zomer is alles in gereedheid gebracht en ook zijn er nieuwe doelnetten aangeschaft. Niet veel later, wanneer men wil gaan beginnen met de aanleg van een wasbak in de scheidsrechterskamer, wordt er een koperen pijp, bestemd voor waterleiding, vermist. Na enig onderzoek wordt geconcludeerd dat de pijp zich nog in de lat van het nieuwe en zojuist dichtgelaste doel bevindt!

Archief

Weekbericht - Clubblad

Dit seizoen krijgen de leden van VV Piershil voor het eerst een weekbericht. Het is een handig boekje op A5-formaat dat iedere week op woensdag wordt verstrekt. Op overzichtelijke wijze staat hierin aangegeven welke teams en welke spelers er op de komende zaterdag in actie komen. Het clubblad wordt nieuw leven ingeblazen.

Links: v.v. Piershil weekbericht en "Piershil Clubblad".

De redactie bestaat uit Gerard den Hollander, Jack op 't Hof  en Wim Verver. Het formaat wordt gewijzigd in A4 en de naam "Goal" wordt vervangen door "Piershil Clubblad". De inhoud van het blad is verfrissend maar de berichtgeving omtrent het eerste elftal is uitermate summier. Voor het eerst zijn er geen uitslagen en standen van onze hoofdmacht te vinden in het "visitekaartje" van de vereniging. In de sectie "Schaduw Sport" tracht de redactie spitsvondig te reageren op zaken die binnen de vereniging spelen. De inhoud roept gemengde reacties op en de gebruikte afkorting (S.S.) wordt niet door iedereen gewaardeerd.

Archief

Geen contractverlenging Jan van 't Hof
Wanneer het bestuur in januari 1976 moet beslissen over contractverlenging wordt besloten dat niet te doen. Hierop besluit Jan van 't Hof per onmiddellijk op te stappen en zit Piershil zonder trainer. Wim Oudenaarden krijgt het team voor de rest van het seizoen onder zijn hoede en al snel wordt ook Jack op 't Hof benaderd om Wim te ondersteunen. Het duo heeft een ondankbare taak want in januari 1976 staat Piershil ogenschijnlijk kansloos onderaan de derde klasse B. In veertien wedstrijden werden vijf punten gehaald, slechts één keer werd er gewonnen. Degradatie lijkt onafwendbaar.

De stand na 14 wedstrijden.

Links: trainen in het dorpshuis. Vlnr: Adri Achterberg, Piet Burger, Dik
Burger, Jack op 't Hof, John de Nijs, Cees de Vos en Jan Achterberg.

Archief

Kantinebeheer - Evenementen - Activiteiten

Nadat de beheerder van de kantine, Emile Oosterwaal, heeft laten weten te willen stoppen moet het bestuur weer op zoek naar een beheerder. Nadat eerst vergeefs een beroep wordt gedaan op Jan Kok blijkt Hans Groenenberg Jzn. wel als beheerder te willen optreden. Dit seizoen wordt de kantine, vanaf november 1975, dan ook door de familie Groenenberg beheerd. In december krijgt de kantine voor het eerst bezoek vanuit Spanje. Sinterklaas verrast de jongste leden van Piershil met cadeautjes en snoepgoed. Op 19 en 20 december 1975 vinden de boutavonden weer plaats en ook is er weer een nieuwjaarsreceptie op donderdag 1 januari 1976. Voorzitter van Amen spreekt de aanwezigen toe en laat weten zeer content te zijn met "zijn" vrijwilligers. De jaarlijkse feestavond, ditmaal op 30 januari, wordt weer een groot succes. Toneelvereniging "Da Capo" voert het stuk "Kontakt met Kootje" op en na afloop wordt er weer volop gedanst.

Rechts: Kantinebeheerder Hans Groenenberg.

Archief

Contactavond Piershil 3

Op 7 januari is het weer een gezellige boel in de kantine. Piershil 3 heeft een contactavond belegd en wordt er van koffie met gebak genoten. Fotograaf (en speler) Johan vd Heiden neemt aan het begin van de avond wat sfeerfoto's van het dan nog rustige gezelschap. Het kleine mededelingenbord, de kleine prijzenkast èn de éénarmige bandiet zijn de stille getuigen. Pas later op de avond wordt er flink gedanst maar net die ene foto, bestemd voor de roddelpers, mislukt gedeeltelijk zodat de betrokkenen onherkenbaar zijn. Jammer! Piershil speelt de dag erna thuis tegen Voorne 4 en wint met 4-1 door goals van Bas vd Waal (2x), Bas Koesveld en Thijmen de Koster.

Boven: op de achtergrond is de eenarmige bandiet te zien.
Een nieuwtje vanaf seizoen 1975-1976.
Rechts: net die ene foto mislukt gedeeltelijk. Jammer! 

Archief

Organisatie

Voor de goklustigen wordt er dit seizoen voor het eerst een gokkast in de kantine geplaatst. De "Goldfinger Big Jack" trekt veel bekijks en menigeen waagt een gokje. Zo nu en dan wordt er een leuk prijsje gewonnen maar de echte winnaars, qua opbrengst, zijn de penningmeester en de exploitant. De éénarmige bandiet wint snel in populariteit en sommige gokkers zijn niet achter de kast vandaan te slaan!

Rechts: vergunning verleend voor de "Goldfinger".

Het bestuur is al enige tijd op zoek naar een goede installatie om het veld te beregenen. Wanneer in de krant het bericht verschijnt dat de brandweer nieuwe apparatuur krijgt ziet men mogelijkheden om op een eenvoudige manier aan apparatuur te komen. Er wordt er voorzichtig geïnformeerd naar de bestemming van de oude brandweerwagen.
De vereniging wordt aldus eigenaar van deze wagen en dit seizoen wordt hij al regelmatig gebruikt om het veld van water te voorzien. Vanwege de hoge benzinekosten worden er al snel plannen gemaakt om de pomp uit de auto over te zetten op een "asje".

Archief

Carnaval

Op vrijdag 5 maart 1976 wordt er voor het eerst carnaval gevierd door de leden van VV Piershil. In de kantine wordt het een dolle boel en het carnavalsfeest wordt als een groot succes bestempeld. De ontheffing die bij de gemeente is aangevraagd, om tot 02.00 uur te mogen openblijven, is zeker niet voor niets geweest. Voorzitter van Amen geeft het goede voorbeeld en gaat geheel in carnavalsstijl, in het holst van de nacht, kruipend naar huis.

Getooid in feestelijk carnavalspak maken de leden er een mooi feestje van. Onder de "onherkenbare" feestgangers bevinden zich o.a. de voorzitter, de voorzitter van de jeugdcommissie, de witte motor uit Piershil 1 en de topscorer van de Hoeksche Waard uit seizoen 1975-1976.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Senioren

De laatste zes wedstrijden van het seizoen gaan Jack en Wim keihard aan de slag met het eerste elftal. Nadat eerst is gezocht naar de oorzaken van de slechte prestaties worden maatregelen genomen. Adrie Achterberg krijgt een meer verdedigende rol en Piet Burger wordt naar voren gedirigeerd.
Er volgen enkele zeer pittige trainingen want conditioneel is er nogal wat te verbeteren. De eerste wedstrijd tegen Vlaardingen levert meteen een zege op maar daarna wordt er thuis van Rozenburg weer verloren. Met nog vier duels te gaan is Piershil zo goed als gedegradeerd. Bijna tegen beter weten in blijven Jack op 't Hof en Wim Oudenaarden de spelers wijsmaken dat het seizoen nog niet verloren is. De wil om te winnen keert terug in het elftal en in de laatste vier wedstrijden worden drie overwinningen en één gelijkspel geboekt.

Rechts: Piet Burger verlaat het veld,
net als grensrechter Leen van Gameren.

Vooral de laatste wedstrijd tegen Oranje Wit toont het karakter van het ontwaakte Piershil. Piershil staat gelijk met VVGZ en boven Excelsior Pernis, terwijl er twee ploegen zullen degraderen. Een prachtige 3-5 zege met vier goals van Piet Burger zorgt ervoor dat Excelsior Pernis degradeert. Omdat VVGZ ook heeft gewonnen stijgt de spanning ten top. Door de ongekende eindsprint verdient Piershil een beslissingswedstrijd die moet bepalen wie er degradeert: Piershil of VVGZ. Alleen al het bereiken van deze beslissingswedstrijd wordt door vriend en vijand als een uiterst knappe prestatie bestempeld.

Held van de dag: Piet Burger.

 

Links: Piershil 2.

Staand vlnr: Arie van Brakel, Ton te Kaat,
Arjan vd Graaf, Wim Boot, Leen Bos, Jaap Barendregt,
Wim Buitendijk en Jaap vd Heiden (leider).
 

Zittend vlnr:Adrie van Prooijen, Ad Weijers,
Rens Abresch, Leen Reedijk en Mart Groenenberg.

Klik Hier voor een vergroting.

Rechts: Piershil 3.

Staand vlnr: Herman Sneep, Jan van 't Hof,
Jaap de Klerk, Ton de Reus, Hans Groenenberg, Cees
Kraak en Johan vd Heiden.

Zittend vlnr: Bas Koesveld, Bas vd Waal, Theo Groenenberg en Thijmen de Koster.

Klik Hier voor een vergroting.

Archief

Clubblad - De schakel

De schakel in het clubblad loopt dit seizoen weer verder. De "schakels" in deze jaargang worden geschreven door Bas Hoek (13), Ton te Kaat (14), Henk Groenenberg (15), Hans Barendregt (16), Rien Snijders (17), Koos Hoogink (18) en Bas vd Waal (19). Door een foute telling in het clubblad komen de nummers van de schakel niet meer overeen met de werkelijkheid. De schakel van Bas vd Waal is reeds de twintigste in de serie.

"De schakel" loopt vanaf seizoen 1973-1974. Het is dè mogelijkheid voor betrokkenen om in het clubblad hun zegje te doen over het wel en wee van de vereniging. Het is eveneens een uitgelezen mogelijkheid voor een nieuw lid om zich voor te stellen. Aan het einde van de tekst nodigt de schrijver meteen iemand anders uit voor het schrijven van een volgende "schakel".

Archief

Prestaties Piershilse teams - Jeugd

 

Klik Hier voor een vergroting.

Links: Een mooie groepsfoto in Bennebroek op 8 mei 1976.

De jeugdafdeling van VV Piershil wordt vanaf dit seizoen geleid door een jeugdbestuur. Het bestuur wordt gevormd door Jack op 't Hof (voorzitter), Klaas Veerman (secretaris vanaf november als opvolger van Thijmen de Koster jr.), Wim Wasscher (penningmeester) en de leden Bas Hoek, Piet Verhulp, Piet Burger en Cees Kraak. Het jeugdbestuur is uitermate actief en organiseert naast de sinterklaasochtend, de discoavond (in februari 1976) en een heuse sportdag (augustus 1975) ook nog twee reizen. De jongste jeugd gaat op 8 mei 1976 naar Krommenie waar wordt gevoetbald tegen KVV en ook de speeltuin in Bennebroek wordt bezocht. De oudere jeugd onderneemt een reis naar Duitsland. Om e.e.a. te financieren wordt er een lotto georganiseerd die flink wat geld in het laatje brengt.
Piershil B wordt dit seizoen al snel uit de competitie genomen wegens een tekort aan spelers. De actie "een bal voor de jeugd" is zeer succesvol en binnen de kortste keren beschikt de jeugd over een groot aantal nieuwe ballen, die door sponsors beschikbaar zijn gesteld.

Links: Piershil B.

Staand vlrn: Piet Verhulp (leider), Gerard Verhulp, Han Slooter, Cees Stolk, Rens Abresch, Cor Bokhout, Cees vd Burgh en Joost Bol.

Zittend vlnr: Henk Eenkhoorn, Peter vd Heiden, Peter Roest, Bas van Gameren en Hans vd Hoeven.

Klik Hier voor een vergroting.

Rechts: Piershil C.

Staand vlnr: Fred van Amen, Rini Burger, Peter vd Heiden, Han Slooter, Harry Groenendijk, Jan van Koten en Bas Groenendijk (leider).

Zittend vlnr: Henk vd Heuvel, Jan-Cees Hordijk, Chris Put, Arie Sneep, Cees vd Hoeven en Nico de Regt.

Klik Hier voor een vergroting.

Links: Piershil E1.

Staand vlrn: Wim Wasscher (leider), Jan-Cees Hordijk, Perry de Klerk, Joris van Vliet, onbekend, Martin Koch, René van Bree, onbekend en Peter Hensen.

Zittend vlrn: Harry van Koten, Cees Bokhout, Arwin de Koning, Ruud vd Stroom, Anton Wolters, Jaap Bisdom en Tom Achterberg.

Rechts: Piershil E2.

Staand vlnr: Cees Kraak (leider), Cor Bokhout, Lex van Koten, John Groenenberg, Cor Veerman, Cees Veerman en Cees Nieuwenhuize.

Zittend vlnr: Leen Bijl, Marcel Achterberg, Peter Slooter, Peter van Bergeijk, Gerard Verhorst, Johan Trouw en Marcel Aling.

Archief

Beslissingswedstrijd Piershil 1

Nadat Piershil op miraculeuze wijze een beslissingswedstrijd heeft geforceerd stijgt de spanning bij de supporters, spelers en het bestuur. De wedstrijd wordt vastgesteld op 8 mei 1976 en de tegenstander is VVGZ. Adri Achterberg laat weten er geen gewoonte van te willen maken om het seizoen op deze wijze af te sluiten. Tevens roemt hij Jack op 't Hof die in zijn ogen verantwoordelijk is geweest voor de wonderbaarlijke wederopstanding van Piershil. Het elftal reist naar het terrein van RVVH met een door de firma Groenenboom beschikbaar gestelde bus. Ook voor de supporters zijn er gratis bussen beschikbaar gesteld zodat ze zich tijdens de wedstrijd massaal kunnen laten horen. Tegen VVGZ ontsnapt Piershil opnieuw aan degradatie. Na een 1-0 ruststand (goal Piet Burger) wordt het in de tweede helft 1-1 alvorens Hans Groenenberg het vonnis velt over VVGZ. Het feest na het eindsignaal doet denken aan een kampioenschap. De opluchting is zo groot dat het voor velen zelfs mooier is dan een kampioenschap. Het duo Wim Oudenaarden en Jack op 't Hof hebben het schier onmogelijke bereikt. Volgens hen waren vooral inzet en de wil om te winnen de sleutel tot het succes.

Wim Oudenaarden (links) en Jack op 't Hof:
"de redders van Piershil".

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

Aan het einde van het seizoen wordt ook afscheid genomen van Dirk Snijders. Dirk, die dit seizoen ook al als wedstrijdsecretaris actief is voor de vereniging, zet er na 16 seizoenen in Piershil 1 definitief een punt achter. Eigenlijk wilde hij vorig seizoen al stoppen maar kon toch worden overgehaald er nog een jaartje aan vast te knopen. Op het moment dat hij z'n beslissing kenbaar maakt is er van een beslissingswedstrijd nog helemaal geen sprake. Wanneer Piershil dan toch nog de kans krijgt te ontsnappen aan degradatie is Dirk, ondanks een blessure, toch van de partij. Het resultaat tegen VVGZ zorgt ervoor dat hij als speler geen enkele degradatie heeft hoeven meemaken. "Een beter afscheid kon niet", spreekt hij na de wedstrijd.

Toch komt er een beter afscheid. Op zaterdag 15 mei 1976 krijgt hij een officiële afscheidswedstrijd. Een team van medespelers en ex-medespelers neemt het op tegen EDS. De wedstrijd wordt een enorm spektakel waarin geheel volgens de stijl van Dirk wordt gestreden om elke meter. Piershil weet de wedstrijd te winnen en de goals worden gescoord door Wim Achterberg, Adri Achterberg, Hans Groenenberg en ......Dirk Snijders! Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter van Merkestein worden Dirk en z'n vrouw in de bloemen gezet door vice-voorzitter Cors van Etten en door de aanvoerder van EDS. Van zijn teamgenoten krijgt hij een radiocassetterecorder en bovendien is er 's avonds een groot feest, compleet met koud buffet, in het dorpshuis van Piershil. Het waardige afscheid is Dirk bijna teveel want geëmotioneerd kan hij bijna geen woord uitbrengen. "Zo'n afscheid is in één woord grandioos".

Klik Hier voor een vergroting.

Dirk en echtgenote worden in de bloemen gezet
door vice-voorzitter Cors van Etten.

Archief

Voetbalreis naar Duitsland

Koos Hoogink (met hoed) en Hans
Barendregt stappen in de bus.

In mei 1976 gaat de jeugd van Piershil op reis! Via de organisatie Euro-Sportring is een mooie reis naar Duitsland georganiseerd voor de C en B-junioren alsmede een elftal tot 23 jaar. Inclusief begeleiding nemen er 47 personen (voorzitter van Amen besluit op het laatste moment ook mee te gaan) deel aan de reis. Op donderdag 27 mei 1976 vertrekt de bus, bij het krieken van de dag, uit Piershil met als bestemming het dorpje Lehmen in de nabijheid van Koblenz.

Midden in het schilderachtige dorpje Lehmen vindt het gezelschap onderdak in een klooster. De accommodatie valt goed in de smaak. Alleen de bus heeft wel eens problemen in de nauwe straatjes. Er wordt zelfs een keer een auto met de hand verplaatst om de reis te kunnen vervolgen. Tussen de rivier de Moezel en hellingen met de wijnranken ingeklemd biedt Lehmen zelf weinig vertier. Gelukkig staat er genoeg op het programma!

Links: zonnen in Lehmen met op de
achtergrond de wijnranken.

De foto's van links naar rechts: Arie van Brakel, Gert van Rossum en Wim Boot met een Duitse schone in Lehmen;
het uitzicht vanuit de verblijfplaats en een auto die even wordt verplaatst door het gezelschap uit Piershil.

Op vrijdag 28 mei speelt een combinatie elftal van Piershil C en B tegen het plaatselijke TSV Lehmen, dat uitsluitend uit B-junioren bestaat. Tegen de grote Duitsers komt het team uit Piershil er niet aan te pas. Ook het spelen op een gravelveld is voor velen nieuw met een ruime nederlaag als gevolg. Op zaterdag 29 mei spelen de jongens opnieuw tegen enorme B-junioren van Frankweiler. Op het enorm aflopende veld wordt ook nu een kansloze nederlaag geleden. Toch maakt alles een enorme indruk op de junioren. Vooral de opkomst, die doet denken aan een heuse interland, is indrukwekkend. Voor aanvang van dit duel ontvangt aanvoerder Rini Burger een mooie oorkonde en een medaille van de gastvrije Duitsers.
Links: Cees vd Hoeven kijkt vol ontzag naar de enorme aanvoerder van de tegenpartij. Boven: de oorkonde en de medaille van Frankweiler.
Klik Hier voor een vergroting.

Foto links: het C/B-elftal van Piershil. Staand vlnr: Jan van Koten, René Schieving, Nico de Regt, Peter vd Heiden, Hans vd Hoeven, Peter
Roest, Cees vd Burgh, Gert van Rossum en leider Bas Groenendijk. Zittend vlnr: Harry Groenendijk, Chris Put, Henk vd Heuvel, Han Slooter,
Rini Burger, Fred van Amen, Arie Sneep en Cees vd Hoeven. Foto rechts: de officiële opkomst der beide elftallen, vergezeld van de arbiter.

Het team tot 23 jaar komt op zaterdag voor het eerst in actie en speelt tegen Frankweiler. Na een 1-0 achterstand kan nog worden gelijk gemaakt maar er wordt toch met 2-1 verloren. Op zaterdagavond komt dit team ook in actie. Niet op het veld maar in de feesttent van Frankweiler. Het 46-koppige gezelschap van Piershil krijgt een maaltijd aangeboden en later op de avond wordt het, met opzwepende muziek van een bandje, enorm gezellig. Voor enkelen wordt het zelfs te gezellig, ze komen de volgende dag niet eens hun bed uit! Op zondag 30 mei speelt Piershil tot 23 jaar een toernooi en eindigt na 1 nederlaag en 2 gelijke spelen op de laatste plaats. De Piershillenaars kunnen, mede door het aflopende veld, niet in hun spel komen. De Duitsers hanteren de lange bal en alleen al het omhoog kijken kost de spelers veel moeite. De bezigheden van de avond ervoor worden als geldig excuus geaccepteerd.

Piershil onder 23 jaar in actie op het sterk aflopende veld.

Klik Hier voor een vergroting.

Foto links: het elftal "onder 23" van Piershil. Staand vlnr: Rens Abresch, Hans Barendregt, Dick Doolaard, Jaap Barendregt, Arie van Brakel,
Koos Hoogink, Wim Boot, Bas Hoek en Bas Groenendijk (leider).Zittend vlnr: Bas van Gameren, Theo van Rossum, Piet Burger, Dik Burger, Bas
vd Waal, Cees Kraak en Cees de Vos. Foto rechts: de stilte voor de storm. De oudere jeugd rust wat uit voor de feesttent van Frankweiler.

Tijd voor vertier is er tijdens de reis genoeg. Zo wordt er een bezoek gebracht aan het zwembad, er vindt een excursie
naar Rüdelsheim plaats (die uitmondt in een voettocht naar Rome) en uiteraard wordt er een reisje op de Rijn gemaakt!

Links: Het C/B-team poseert
voor een mooie groepsfoto.

Klik Hier voor een vergroting.

Links: de deelnemerslijst.

Vlnr: de chauffeur, Theo van
Amen, Cors van Etten, Bas
Groenendijk, Toob de Reus
en Cees Kraak.

Op zondagavond 30 mei wordt het aan het einde van de avond behoorlijk druk in de Voorstraat in Piershil. Het gezelschap wordt om 24.00 uur terug verwacht en iedereen is nieuwsgierig naar de bevindingen tijdens deze eerste buitenlandse reis. De bus arriveert een half uurtje te laat en meteen lijkt het wel feest in de Voorstraat. Ad Verhorst is zo vriendelijk zijn buitenverlichting te ontsteken zodat de bus snel kan worden leeg gemaakt. De deelnemers zijn dodelijk vermoeid en willen naar bed. De dagen en weken na terugkomst komen alle verhalen los waarbij zondermeer geconcludeerd kan worden dat de reis naar Duitsland een enorm succes is geweest!

Archief

Karel Snijders bij FC Dordrecht
De naam van Karel Snijders, de ex-spits van Piershil, valt gedurende dit seizoen meer dan eens. In de eerste plaats omdat met grote interesse zijn verrichtingen bij FC Dordrecht worden gevolgd. Karel heeft in het begin wat moeilijk in het betaalde voetbal maar komt toch al snel op stoom. Hij weet in zijn eerste seizoen toch 13 treffers te scoren en wekt zelfs interesse bij clubs uit Limburg en België. FC Dordrecht eindigt in de eerste divisie op de twaalfde plaats, net boven Heerenveen. Karel besluit bij Dordrecht te blijven omdat hij het daar prima naar z'n zin heeft. In Piershil werd toch stilletjes op een vroegtijdige terugkeer gehoopt maar daar ziet het voorlopig niet naar uit. Ondanks zijn afwezigheid valt zijn naam iedere dag wel een keer. Dit tot wanhoop van trainer van 't Hof die helemaal dol wordt van uitspraken als "als Karel daar gestaan had....". Zowel het publiek als zijn medespelers hebben moeite te wennen aan het idee dat Karel ergens anders speelt. Desondanks wordt zijn succes bij Dordrecht hem dubbel en dwars gegund.

Karel, in het dagelijkse leven automonteur, met zaakwaarnemer Wim
vd Jagt ten kantore van Koopmans Touringcarbedrijf (geheel links
Bertus Kleinjan, geheel rechts Daan Groenenboom).

In de voorbereiding speelt Piershil dit seizoen ook tegen FC Dordrecht. De wedstrijd geldt als officiële afscheidswedstrijd van Karel omdat er in het vorige seizoen geen tijd meer was een behoorlijk afscheid te organiseren. Piershil wordt thuis met 2-10 geklopt en zowel de 0-1 als de 0-2 worden gescoord door Piershils "eigen" spits.

Archief

Piet Burger topscorer van de Hoeksche Waard

Nadat Piershil vijf seizoenen langs de topscorer van de Hoeksche Waard in zijn gelederen had, lijkt de kans daarop in dit seizoen nihil. Ten eerste strijdt Piershil het hele seizoen tegen degradatie en mede daardoor scoort het team in totaal slechts 23 doelpunten in de reguliere competitiewedstrijden. Ten tweede lijkt Piershil ook niet iemand in zijn gelederen te hebben met zo'n scoringsdrift als Karel. Ad Huisman van SSS voert vanaf het begin van het seizoen de ranglijst aan en lijkt af te stevenen op de titel. Voor de laatste speeldag staat hij op twaalf goals en alleen Gerard de Snoo (Maasdam) en Peter Knoop (NSVV) vormen met negen goals nog een kleine bedreiging.

Piet Burger, die op acht goals staat in het klassement, zorgt op de laatste speeldag voor een daverende verrassing. Zijn "onemanshow" bij Oranje Wit op 1 mei 1976 levert Piershil niet alleen een beslissingwedstrijd op. Door zijn vier goals schiet hij naar de top van het klassement. Wanneer dan ook nog blijkt dat Piet op negen goals stond en niet op acht gaat het ineens hard.

De redactie had slechts één goal geteld voor Piet tijdens Zuidland - Piershil en dat waren er twee!. Vervolgens  blijkt zijn eindtotaal van dertien genoeg voor de titel topscorer van de Hoeksche Waard. Op de laatste speeldag laat hij een verbaasde Ad Huisman (die in zijn laatste wedstrijd een penalty miste!) achter zich en Piershil heeft toch weer de topscorer van de Hoeksche Waard in zijn gelederen. Op een heus gala, georganiseerd door de firma Hertzberger en de krant, staat hij in het middelpunt van de belangstelling. Zijn teammaten gunnen hem dit succes zeer want bij afwezigheid van "Ome Karel" heeft hij zich opgeworpen als verlosser. Door zijn acht goals in de laatste zes wedstrijden heeft hij de kans van Piershil om aan degradatie te ontsnappen in stand gehouden. "Pietje", 19 jaar inmiddels, heet vanaf dit seizoen Piet en is niet meer weg te denken uit Piershil 1.

Archief

Seizoen loopt ten einde

Na het drukke seizoen is het snel over met de voetbalpret. Op 24 mei 1976 wordt aangevangen met de drainage van het veld. Het bestuur wilde in eerste instantie zelf het terrein laten draineren maar de aanvraag voor subsidie werd door de gemeente afgewezen. De gemeente besluit om de drainage zelf te laten uitvoeren omdat ze zich daartoe verplicht voelt. De plannen om de kantine te verbouwen, vanwege ruimtegebrek, komen langzaam maar zeker op gang. De tekeningen beginnen al vorm te krijgen maar de eigenaar van de grond, Dhr. Hoepel, heeft nog weinig oren naar verkoop. Wel wordt het bestuur aangenaam verrast door de gemeente. Aan de jarenlange roep om een tweede veld en een goed trainingsveld wordt gehoor gegeven. De gemeente koopt 1,5 hectare bouwland ten noorden van het bestaande veld voor een bedrag van fl. 81.300.

De grond is bestemd voor het tweede veld en een trainingsveld. De zomer van 1976 ontpopt zich als een kurkdroog seizoen. De waterpomp maakt overuren om het gras, na de irrigatie, weer enigszins in conditie te krijgen. De toekomst van de vereniging ziet er rooskleurig uit. Wat betreft het eerste elftal, dat de laatste twee seizoenen ternauwernood aan degradatie ontsnapte, zijn de zorgen beduidend groter. Het kan toch niet goed blijven gaan?

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1975-1976

Seizoen 1975-1976
Deel 4.6 - De reis naar Duitsland