Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1974-1975 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1974-1975
Deel 4.5 - Hoe dichter bij Dordt...

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

Het bestuur voor seizoen 1974-1975 is op de ledenvergadering van 21 juni 1974, die door 36 leden wordt bezocht, nagenoeg volledig aangebleven. Alleen de voorzittershamer verandert van eigenaar; Theo van Amen neemt het roer over van Cors van Etten. Het bestuur kent dit seizoen de volgende samenstelling: Th. van Amen (voorzitter), J. Kok (penningmeester), A.B.G. van Dop (secretaris), A.G. de Jong (wedstrijdsecretaris), T. de Koster Jr. (juniorensecretaris), L.J. vd Burgh (commissaris en tweede voorzitter), J. vd Heiden (commissaris en tweede juniorensecretaris), L.J. van Gameren (commissaris en tweede secretaris) en W. Oudenaarden (commissaris en tweede penningmeester). Al na enkele maanden stopt wedstrijdsecretaris de Jong met zijn bestuursfunctie vanwege drukke werkzaamheden. T. de Koster Sr. neemt zijn plaats in en keert zodoende na ruim een jaar afwezigheid weer terug in het bestuur. Ook voor andere functies binnen de verenigingen worden de taken opnieuw verdeeld: Ton te Kaat vormt de kascontrolecommissie en Leen Reedijk de kantinecontrolecommissie. Het doelpuntenfonds zal worden beheerd door Thijmen de Koster Sr. en Cors van Etten. De donatiegelden worden geïnd door Jan Kok en Karel Snijders.

Archief

A-junioren teruggetrokken

Wanneer de competitie nog van start moet gaan zet trainer vd Berg de zaak op scherp met een interview waarin hij zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. De vereniging is opgedeeld in twee kampen en volgens vd Berg gaat dat ten koste van het eerste elftal. Bron van het conflict zijn de talentvolle A-spelers die volgens het jeugdbestuur in de A-junioren moeten spelen en volgens de trainer in Piershil 1. Het hoofdbestuur probeert de gemoederen te sussen en stelt Wim vd Jagt aan als sterke man naast trainer vd Berg. Al snel verschijnt Wim vd Jagt samen met aanvoerder Adri Achterberg bij een bestuursvergadering om sluitende afspraken te maken. Er wordt afgesproken, dat er iedere week maximaal één A-junior bij het eerste komt voetballen.
Leider Thijmen de Koster jr. is het daar niet mee eens en stopt als leider van de A-junioren. Hij wordt opgevolgd door Wim Oudenaarden, maar dat is van korte duur. Doordat Piershil 1 maar blijft verliezen en in acute degradatienood terechtkomt worden er meer A-spelers overgeheveld naar het eerste elftal. De A-junioren worden uiteindelijk zelfs helemaal uit de competitie genomen en de spelers worden over de verschillende seniorenelftallen verdeeld. Arie van Brakel en Bas van Gameren kunnen met dispensatie nog in het B-team terecht.

Archief

Organisatie

In de kantine worden dit seizoen enkele wijzigingen doorgevoerd. Uit controle blijkt, dat de winstmarge in de kantine behoorlijk terugloopt dus er moeten maatregelen worden genomen. Allereerst wordt het bier wat duurder: tapbier kost vanaf nu 80 cent en voor een flesje moet 90 cent worden betaald. Voortaan moet er ook contant worden betaald in de kantine, omdat sommigen de rekening wel erg hoog laten oplopen. Voor het eerst worden er ook belegde broodjes verkocht in de kantine. Na enkele maanden laat de Koster sr. weten om gezondheidsredenen te stoppen met het beheren van de kantine. De familie de Koster verdwijnt daardoor na ruim 2 jaar uit de kantine. De penningmeester, die een flink begrotingstekort heeft geconstateerd, stelt voor de kantine in eigen beheer te nemen. Ook stelt hij voor de contributies te verhogen. Dit seizoen is het voor het eerst, dat de contributies ook per giro kunnen worden overgemaakt. Na overleg wordt overigens besloten om toch een beheerder te zoeken voor de kantine en in het clubblad verschijnt een oproep en vanaf januari 1975 is Emile Oosterwaal de nieuwe beheerder van de kantine.

Archief

Voorbeschouwing voetbalseizoen

Piershil 1 wordt door oud-speler Leen van 't Hof verrast met nieuwe shirts die op 21 september 1974 voor de wedstrijd tegen Hoogvliet worden uitgereikt. In het Rotterdams Nieuwsblad verschijnt niet lang daarna een enorme kleurenfoto van het eerste elftal op de volledige middenpagina van de krant. Het eerste elftal wordt dit seizoen vervoerd met de busmaatschappij "Vitesse" en consul Hagoort is vervangen door A. Kok. Bram Bokhout is nog altijd verzorger van het eerste elftal maar de samenwerking loopt niet van een leien dakje. Spelers kunnen ook uitwijken naar Dhr. Snel te Klaaswaal om zich te laten verzorgen. Bij een bezoek aan Bram Bokhout moet fl. 3,50 contant worden betaald en dit geld kan later bij het bestuur worden teruggevraagd. Later in het seizoen gaat ook Jan Achterberg zich op verzoek van het bestuur wat meer met blessurebehandelingen bezig houden zodat er aan verzorgers geen gebrek is. Aan samenwerking des te meer. Voorzitter van Amen brengt een bezoek aan de burgemeester omtrent het kwijtraken van het trainingsveld. De burgemeester zegt toe eerst een nieuw trainingsveld te laten aanleggen alvorens het oude veld zal verdwijnen. De tevreden voorzitter maakt hiervan melding op de eerste bestuursvergadering.

Een enorme kleurenfoto van het eerste elftal op de volledige middenpagina van de krant.

Staand vlnr: Jan vd Berg (trainer), Wim Achterberg, Adrie van Prooijen, John de Nijs, Dirk Snijders, Hans Barendregt, Leen van Gameren (grensrechter), Leen Bos, Bram Bokhout (verzorger), Hans Groenenberg Lzn. en Wim vd Jagt. Zittend v.l.n.r.: Frans vd Linden, Karel Snijders, Dik Burger, Rien Snijders, Bas Koesveld, Henk Groenenberg Lzn. en Adri Achterberg.

Archief

Clubblad

Het clubblad maakt een moeilijk seizoen door. Bestuurslid Thijmen de Koster jr. wordt tijdens een vergadering gevraagd eens bij z'n vader te informeren waar het clubblad toch blijft. In januari geeft de Koster sr. te kennen te stoppen met het clubblad en na drie maanden verschijnt er onder redactie van Wim Verver en Gerard den Hollander dan eindelijk weer een clubblad. Het bestuur laat overigens weten dat alle abonnees dit jaar niet hoeven te betalen omdat de club in gebreke is gebleven wat betreft het regelmatig verschijnen van het clubblad.

Archief

Clubblad - De schakel

De schakel in het clubblad loopt desondanks ook deze jaargang weer door. Schakel nummer 10 van Cor Veerman sr. wordt door de redactie herschreven (omdat het clubblad 3 maanden niet verscheen moest de inhoud worden geactualiseerd) en voor het eerst weigert er iemand om de schakel te schrijven. Leen Groenenberg bedankt voor de eer en de redactie vindt Jack op 't Hof bereid de schakel weer te herstellen. De schrijvers van deze jaargang: Leen van 't Hof (7), Adri Achterberg (8), Rook Heikoop (9), Cor Veerman (10), Jack op 't Hof (11) en John Nederveen (12).

Door een foute telling in het clubblad komen de nummers van de schakel niet meer overeen met de werkelijkheid. De schakel van John Nederveen is reeds de dertiende in de serie.

"De schakel" loopt vanaf seizoen 1973-1974. Het is dè mogelijkheid voor betrokkenen om in het clubblad hun zegje te doen over het wel en wee van de vereniging. Het is eveneens een uitgelezen mogelijkheid voor een nieuw lid om zich voor te stellen. Aan het einde van de tekst nodigt de schrijver meteen iemand anders uit voor het schrijven van een volgende "schakel".

Archief

Prestaties Piershilse teams - Senioren
In oktober 1974 gaat ook het bekertoernooi weer van start. Piershil 1 heeft zich ook weer ingeschreven; dit keer na lang overleg binnen het bestuur. De prestaties van Piershil 1 in het bekertoernooi zijn tot dusverre bedroevend te noemen. Ook bij andere clubs binnen de Hoekschewaard leeft het toernooi niet echt. Een rondvraag van de krant levert verschillende meningen op. De één vindt het een onwelkome onderbreking van de competitie en een ander ziet het toernooi niet echt als een noodzakelijk kwaad.

Rechts: Piershil traint aan de vooravond
van het duel tegen SSS.

Piershil 1 speelt op 28 december 1974 (de wedstrijd tegen SSS werd twee keer eerder afgelast) eindelijk zijn eerste duel. De trainer zegt toe dat Piershil z'n huid zo duur mogelijk zal verkopen maar desondanks wint de ploeg uit Klaaswaal met 0-2. Piershil is weer in een vroeg stadium uitgebekerd. Piershil 2, ook dit seizoen onder leiding van Jaap vd Heiden, maakt een prima seizoen door in de reserve tweede klasse C. De titel wordt op een haar na gemist maar de mooie tweede plaats achter Goudswaardse Boys geeft vertrouwen voor de toekomst. Piershil 3 maakt eveneens een prima seizoen door. Vanaf het begin van de competitie speelt het team mee om de bovenste plaatsen maar vooral de afwezigheid van een leider gaat ten koste van de prestaties. Vanaf januari 1975 wordt de nieuwe café-eigenaar Wim Bisdom leider en vanaf dat moment speelt het derde mee om het kampioenschap. Op de laatste speeldag reist er een heel gezelschap met een bus van Vitesse naar het terrein van Botlek. Ook voorzitter van Amen is van de partij want nog nooit is er een lager seniorenelftal kampioen geworden. Door alle spanningen worden de spelerskaarten vergeten maar gelukkig springt Lucien Oosterwaal-Van Amen in de auto en brengt de kaarten snel naar het terrein van Botlek. Ze neemt bovendien in de persoon van Thijmen de Koster jr. nog een grensrechter mee zodat leider "Willem" zich kan concentreren op de tactiek. Zijn praatje vooraf in de kleedkamer is een variant op het legendarische "kein geloel, fussballen!" van Ernst Happel: "wanneer jullie winnen zijn jullie kampioen en krijgen jullie een fust bier!". Deze aanwijzingen zijn wel aan het team besteed en Cees Kraak scoort al snel 0-1. Wanneer Wim Gardenier dan ook nog de 0-2 laat aantekenen is de titel een feit. Voor het eerst is een lager seniorenelftal kampioen en dat wordt uitgebreid gevierd. Het vierde elftal maakt een moeilijk seizoen door en pas wanneer het A-elftal is opgeheven zijn er wekelijks voldoende spelers beschikbaar voor dit team.

Links: Piershil 3, de kampioen van 1975.

Staand vlrn: Wim Bisdom (leider), Wim Oudenaarden, Ton de Reus, Jaap Barendregt, Herman Sneep, Cees Kraak, Jaap de Klerk en Piet den Haan.

Zittend vlnr: Theo Groenenberg, Cees Breure, Jan Achterberg, Wim Gardenier en Bas vd Waal.

Op de voorgrond zit keeper Hans Groenenberg Jzn.

Klik Hier voor een vergroting.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Jeugd

De jongste jeugd, uitkomend in een twee E-elftallen, heeft zeker geen personele problemen. Wekelijks zijn er voor deze teams 28 spelertjes beschikbaar. De C van Piershil gaat tijdens het seizoen over in een B-elftal. Voor de nieuwe D begint het seizoen prachtig. Als beloning voor het kampioenschap in het vorige seizoen gaat het hele elftal op 18 september 1974 naar de wedstrijd Feyenoord - Coleraine in de eerste ronde van het Europcup I-toernooi. De D-tjes, die zelf ook niet op een doelpuntje meer of minder kijken, zien Feyenoord met liefst 7-0 winnen door goals van Willy Kreuz (3), Wim van Hanegem (2), Lex Schoenmaker en Peter Ressel. Het D-elftal wordt ook in seizoen 1974-1975 weer kampioen.

Actiefoto's van Piershil E1. Op de foto link is aan de linkerkant Joris van Vliet herkenbaar.
Helemaal rechts op diezelfde foto staat Jan Rozendaal.

Rechts: Piershil D1.

Staand vlnr: Piet Burger (leider), Rene Schieving, Henk vd Heuvel, Chris Put, Kees vd Hoeven, Arie Sneep en Jan van Koten.

Zittend vlnr: Fred van Amen, Rini Burger, Han Slooter, Peter vd Heiden en Harry Groenendijk.

Klik Hier voor een vergroting.

 

Rechts: Piershil E1.

Staand vlnr: Bas Hoek (leider), Peter Slooter, Cor Bokhout, Rob Leistra, Jan Rozendaal, Cees Bokhout en Arwin de Koning.

Zittend vlnr: John Groenenberg, Eric-Jan Aling, onbekend, Tom Achterberg, Joris van Vliet en René van Bree.

Klik Hier voor een vergroting.

 

Archief

Afscheid Jan vd Berg - Beslissingswedstrijd Piershil 1

Piershil 1 wint dit seizoen de eerste en derde wedstrijd; daarna valt het team ver weg en wint het geen enkel duel meer in 1974. Wanneer het jaar 1975 start staat het team qua verliespunten zelfs op een gedeelde laatste plaats. In de tweede helft van het seizoen leven de supporters tussen hoop en vrees mede doordat het team de ene week wint en vervolgens de andere week weer verliest. Deze merkwaardige reeks wordt tot aan het einde van het seizoen gehandhaafd. Melissant degradeert uiteindelijk rechtstreeks, zodat Piershil nog een klein kansje heeft op een beslissingswedstrijd. Hiervoor moet het wel boven Hoogvliet eindigen en daar ziet het enkele wedstrijden voor het einde helemaal niet naar uit. Door in de laatste drie wedstrijden twee keer te winnen weet Piershil concurrent Hoogvliet toch voor te blijven. Wanneer Piershil al is uitgespeeld moet Hoogvliet zijn laatste twee wedstrijden winnen om nog op gelijke hoogte te komen. Hoogvliet verliest echter met 1-2 van HVO en daardoor krijgt Piershil de niet verwachte laatste kans.
Nog voordat de beslissingswedstrijd gespeeld wordt neemt Piershil officieel afscheid van zijn trainer Jan vd Berg. Al in november 1974 waren de partijen overeengekomen om uit elkaar te gaan aan het einde van het seizoen. Op donderdag 29 mei 1975 krijgt hij een mooi afscheidsfeestje in de kantine aangeboden en wordt bedankt voor zijn inspanningen in de afgelopen vijf seizoenen. Zijn vrouw wordt in de bloemen gezet en zelf ontvangt hij een metalen polshorloge en een portable transistorradio. Na het dankwoord van voorzitter van Amen dankt vd Berg alle aanwezigen en het bestuur voor de vijfjarige samenwerking in zo'n goede harmonie. Zijn opvolger is dan reeds bekend. Nadat eerst Adri Achterberg en Hans Groenenberg door voorzitter van Amen vergeefs voor het trainerschap waren gepolst is er een sollicitatieprocedure op gang gekomen. Niet Dhr. Monshouwer uit Dordrecht, niet Dhr. Molendijk uit Schiedam en niet Dhr. Winkel uit Vlaardingen wordt trainer van het eerste. De vierde sollicitant, Jan van 't Hof uit Rozenburg, heeft de voorkeur van het bestuur gekregen. Nog maar enkele jaren geleden was hij actief speler van Rozenburg en speelde ook tegen Piershil. Dit seizoen kreeg hij van NBSVV in januari onverwacht te horen dat zijn contract niet zou worden verlengd.

Jan van 't Hof speelde ook enkele jaren geleden nog tegen Loosduinen, de aanstaande tegenstander van Piershil. Hij heeft geen hoge dunk van Loosduinen en dicht Piershil goede kansen toe. Hij verklaart echter de huidige trainer vd Berg niet voor de voeten te willen lopen tijdens dit cruciale duel en wenst iedereen heel veel sterkte. Op 31 mei 1975 speelt Piershil in Vlaardingen tegen Loosduinen om uit te maken wie er in de derde klasse mag blijven. Piershil is oppermachtig en mede door een hattrick van Karel Snijders wordt Loosduinen met 4-0 geklopt. Piershil blijft derdeklasser!

Archief

FC Dordrecht

De eerste geruchten.

Wanneer het einde van het seizoen nadert en Piershil 1 er dus toch nog een beslissingswedstrijd uit heeft gesleept om degradatie te voorkomen verschijnt er een opmerkelijk bericht in de krant. FC Dordrecht, uitkomend in de eerste divisie, heeft belangstelling in Karel Snijders, Adri Achterberg en de negentienjarige Piet Burger. Hierna zijn de speculaties niet van de lucht en de berichten in de kranten zijn tegenstrijdig van aard. Piet vindt zichzelf nog te jong voor de overstap en zegt als eerste af. Eerst lijken ook Adri en Karel te bedanken voor de eer.
In het clubblad de Schakel valt te lezen dat Karel en Adri zich waarschijnlijk de spreuk "Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt" herinnerden en er daarom vanaf hebben gezien. Dat er echter geen sprake is van een grap maar dat de belangstelling van FC Dordrecht serieus is blijkt al snel uit een verbeterde aanbieding aan het adres van Karel. Adri heeft dan al definitief laten weten van een overstap af te zien. Hoewel Karel voor de tweede keer laat weten geen heil te zien in een overgang wordt er enkele dagen later bekend dat hij toch gaat. De kranten kunnen het allemaal maar moeilijk volgen maar dat komt voornamelijk doordat Karel en zijn waarnemer Wim vd Jagt niet het achterste van hun tong laten zien en de ontwikkelingen rustig afwachten. Wanneer de overgang dan eindelijk definitief is wordt er openheid van zaken gegeven en wordt benadrukt dat Wim vd Jagt zeker niet met onze spelers heeft lopen leuren. Vorig seizoen was de trainer van FC Dordrecht, René van Eck, toeschouwer bij Barendrecht - Piershil en daar hebben vooral Karel en Adri een behoorlijke indruk op hem achtergelaten. Door de overgang van Karel naar het semi-professionele voetbal ontvangt Piershil een vastgesteld transferbedrag van 3000 gulden.

Tijdens de onderhandelingen in huize vd Jagt. Op de televisie (op de foto achter Karel) valt zeer toepasselijk te lezen: "wilt u mij eindelijk 's vertellen wat er is?". De kranten blijven nog enkele dagen in het duister tasten. Uiteindelijk vertrekt alleen Karel naar FC Dordrecht.

Per 1 juli 1975 toch naar Dordrecht.

Het geld kan de sportieve teleurstelling bij lange na niet goedmaken en de nieuwe trainer, Jan van 't Hof, beseft dat hij zo'n spits niet snel meer zal krijgen. Door alle drukte en onzekerheid komt het er ook niet echt van om afscheid te nemen van Karel. Hij speelt z'n laatste wedstrijd voor Piershil 1 op zaterdag 28 juni 1975 tegen Haarlo. Piershil wint met 13-3 en Karel neemt het merendeel van de treffers voor z'n rekening. Op 1 juli 1975 gaat z'n contract bij FC Dordrecht in en Piershil lijkt zijn "zoon" voorgoed te hebben verloren.

Hoewel iedereen z'n vertrek enorm betreurt is er ook een gevoel van trots. Onze spits, uitkomend in de derde klasse bij het kleine Piershil, heeft zomaar de overstap naar het betaalde voetbal gemaakt. Vijf keer op rij topscorer van de Hoeksche Waard, 144 doelpunten in Piershil 1; we zullen hem verschrikkelijk gaan missen!

Archief

Piershil 450 jaar

Van 14 t/m 21 juni 1975 is het dorp Piershil in de ban van het feest. Naar aanleiding van het 450-jarig bestaan van het dorp Piershil wordt er een week lang feest gevierd. Het organisatiecomité heeft een prachtig programma samengesteld, zodat er iedere dag wel iets spectaculairs te beleven is op het dorp. Veel Piershillenaars lopen ook in klederdracht en de macht is deze week in handen van de schout en zijn schepenen. Er vindt o.a. een rugbywedstrijd plaats, een autocross midden in het dorp en ook Avro's Top Pop brengt een bezoek aan Piershil. Op 14 juni vindt een spectaculaire vierkamp plaats in de Voorstraat waaraan ook team Piershil, met veel voetballers in de gelederen, onder leiding van Rien vd Wagt deelneemt. De voetbalvereniging wordt uiteraard ook in de festiviteiten betrokken. Op 18 juni 1975 speelt Piershil 1 tegen Oud-Feyenoord en het is een drukte van jewelste op het terrein. Piershil verliest met 2-3 maar speelt zeker geen slechte wedstrijd. Zowel de kosten als de opbrengsten zijn voor rekening van het organisatiecomité van de feestweek.

Links: een sterke opstelling.

Karel Snijders contra Rinus Israël. Een drukte van jewelste.

Karel Snijders ontvangt de trofee voor zijn vijfde topscorertitel van de Hoekschewaard op rij, uit handen van Coen Moulijn, de legendarische linksbuiten van Feyenoord. Voor Karel is het zijn mooiste titel want dit seizoen kwamen de doelpunten niet vanzelf. Door blessures en drukke werkzaamheden kon hij niet altijd de trainingen bezoeken waardoor hij niet echt in z'n ritme wist te komen. Het uitblijven van zijn goals lijkt zelfs tot degradatie te leiden, dit tot wanhoop van trainer vd Berg. In de laatste vijf wedstrijden van de competitie weet Karel elf goals te scoren en brengt zijn totaal daarmee op 19. Genoeg voor de vijfde topscorertitel op rij en genoeg voor een beslissingswedstrijd voor Piershil 1. Ook in die wedstrijd treft hij drie keer doel.

Archief

Seizoen loopt ten einde

Het maken van doelpunten is dit seizoen een lucratieve bezigheid. Aan het einde van iedere maand reikt de firma Hertzberger uit Oud-Beijerland een kostuum uit aan de meest productieve speler van de Hoekschewaardse KNVB-clubs. Verschillende kostuums vinden hun weg naar Piershil. In februari 1975 wint een verdediger de prijs voor de eerste keer: Adri Achterberg van VV Piershil valt deze eer te beurt. Aan het einde van het seizoen 1974-1975 start de welverdiende zomervakantie. Het is een bruisend seizoen geweest en de leden en bestuursleden snakken naar rust. Halverwege en aan het einde van het seizoen werden er weer nieuwe leden verwelkomd zoals Johan vd Heiden (NBSVV), Jack op 't Hof (EDS), Piet Koppenaal (Overmaas) en Cock van Nielen (RIOS). Een vervanger voor Karel Snijders is echter niet voorhanden zodat de Hoekschewaardse topscorertitel volgend seizoen, normaal gesproken, voor het eerst niet in Piershil terecht zal komen. Het behoud van het derdeklasserschap is iets wat meer zorgen baart. Voorzitter van Amen maakt zich echter helemaal geen zorgen. Hij loopt fluitend over het verlaten terrein en ziet dat Toon Achterberg en Adri Kok het terrein alweer aan het opknappen zijn. We gaan er weer een mooi jaar van maken!

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1974-1975

Seizoen 1974-1975
Deel 4.5 - Hoe dichter bij Dordt...