Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1970-1971 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1970-1971
Deel 4.1 - De Hubersbokaal

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

Op 26 juni 1970 vindt de algemene ledenvergadering van vv Piershil plaats. Opvallend is de herverkiezing van R.C. Sakko die om gezondheidsredenen nog maar nauwelijks actief is voor de vereniging. Als wedstrijdsecretaris wordt T. de Koster sr. gekozen. Nieuwe commissarissen zijn J. de Koning, A. vd Waal en L. van Gameren, terwijl H. Sneep, J. Achterberg, P. Verhulp en W. vd Jagt het bestuur officieel verlaten.

Het bestuur voor seizoen 1970-1971 kent de volgende samenstelling: F. Rozendaal (voorzitter), J. Kok (penningmeester), R.C. Sakko (algemeen secretaris), T. de Koster Sr. (wedstrijdsecretaris), K. Veerman (commissaris en juniorensecretaris), A. vd Waal (commissaris), L. van Gameren (commissaris), J. de Koning (commissaris) en L.J. vd Burgh (commissaris).

Rechts: de bestuursleden zijn uitgerust met een bestuursspeldje.

Archief

Organisatie

Bestuurslid Wim vd Jagt was reeds in maart 1970 uit het bestuur gestapt. Hij kon zijn functie van bestuurslid maar moeilijk combineren met zijn functie als kantinebeheerder van vv Piershil. Zeker nadat de Gemeente laat weten dat het alleen aan een nieuwe kantine wenst mee te werken als alle kantinewinsten in de kas van de vereniging terecht komen. Om de subsidie niet mis te lopen en om de vele vrijwilligers die nodig zijn bij de bouw van de nieuwe kantine mild te stemmen wordt besloten de kantine, inclusief inboedel, over te nemen van Wim. De kantine, alsmede het beheer, komt daarmee volledig in het bezit van de club.

Links: Wedstrijdsecretaris Thijmen de Koster sr. en
voorzitter Felix Rozendaal langs de lijn.

In de zomer van 1970 is er weer hard gewerkt aan het terrein. De grasmat is prima verzorgd en zelfs in de doelgebieden ligt prachtig gras. Langs de lange zijde tegenover de kantine is een nieuwe omheining geplaatst en de paaltjes rondom het veld zijn in de verf gezet. Bij de kantine is een tegelpad aangelegd door Bram Gebuijs en San vd Waal. Alleen het trainingsveld, dat veel heeft te lijden van de hoge waterstand van de haven, baart nog de nodige zorgen.

Archief

Voorbeschouwing voetbalseizoen - Prestaties Piershilse teams - Senioren
Piershil 1 gaat dit nieuwe seizoen in met een nieuwe trainer. Het bestuur heeft gekozen voor Jan vd Berg, wiens opvattingen over trainingen en moderne spelsystemen erg aanspreken. Hij is van geboorte Hoekschewaarder en heeft eerder 7 jaar Maasdam getraind en 6 jaar 's-Gravendeel. De laatste vier seizoenen was hij trainer van vv Pelikaan (3e klas KNVB).

Het eerste elftal krijgt ook de beschikking over een nieuwe keeper. Jo van Buren is afkomstig van Strijen (Zo.) en stond ook onder de lat in het Hoekschewaards RVB-elftal. In de vierde klasse C komt Piershil maar twee bekenden van vorig seizoen tegen, Rozenburg en Voorne. Ook Pelikaan, de oude club van trainer vd Berg, komt uit in deze klasse. De elftalcommissie, samen met de trainer verantwoordelijk voor de opstelling, bestaat uit Leen vd Burgh en Henk van Hal sr.

Piershil heeft dit seizoen de beschikking over 60 seniorenleden, waarvan er 56 actief zijn. Er wordt ingeschreven met drie seniorenelftallen en voor het eerst doet ook een A-team mee aan de competitie. Dit team zal tevens de reserves voor het eerste leveren. Het aanvangstijdstip voor het eerste wordt verplaatst van 15.30 uur naar 16.15 uur, zodat er nog een ander seniorenteam en een jeugdteam kunnen thuisspelen. Verzorger Bram Bokhout is voornemens een opleiding tot sportmasseur te gaan volgen en het bestuur besluit, dat de spelers in het komende seizoen zelf moeten opdraaien voor opgelopen boetes. Nadat de rode reserveshirts voor fl.1,- per stuk zijn voorzien van rugnummers is iedereen klaar voor het nieuwe seizoen.

Rechts: de nieuwe trainer, Jan vd Berg.

Piershil 2 komt uit in de reserve 2e klasse C. De leider van het tweede, Floor Kersten, houdt het tussentijds voor gezien wat de prestaties niet ten goede komt. Na een redelijk seizoen eindigt het op de vijfde plaats met 16 punten uit 18 duels (29 doelpunten voor en 31 tegen).

Piershil 3 speelt in de reserve 3e klasse K. Het team van leider P. vd Zwart kan geen potten breken en met 4 punten uit 13 duels (23 doelpunten voor en 49 tegen) is de degradatie een feit.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Jeugd

Voor het eerst heeft Piershil een A-elftal. De 15 spelers in de leeftijd van 16-18 jaar worden bij voornamelijk Rotterdamse clubs ingedeeld. Na een goede competitiestart (Rockanje - Piershil 0-7, Piershil - Eureka 2-1,  FC Maluku - Piershil 3-5, ) volgt een mindere periode (Piershil - Rhoon 1-1, RDM - Piershil 9-0, Piershil - SNS 0-5, Piershil - BVCB 2-2, Progress - Piershil 6-1) en uiteindelijk eindigt het team als derde met 11 punten uit 12 duels (25 doelpunten voor en 38 tegen).

Piershil B start het seizoen met nederlagen van 11-0 en 20-0. De jeugdcommissie grijpt meteen in en trekt het elftal terug uit de competitie. Er was verzocht om een lage indeling omdat de helft van de spelers nog te jong is, maar hieraan is geen gehoor gegeven.

Links: Piershil B seizoen 1970-1971. Deze foto werd genomen voor aanvang van de uitwedstrijd tegen Maasdam die met 2-4 (rust 2-2) werd gewonnen.

Bovenste rij vlnr: Adrie Nieuwenhuizen, Jan vd Heiden, Dick Doolaard, Piet Burger, Theo van Rossum, Wim Boot en Jan Bijl. Zittend vlnr: Ad Wols, Koos Hoogink, Jaap Hobbel, Arie van Brakel, Albert de Heer en Arjan de Graaf.

De rest van het seizoen spelen de jongens vriendschappelijk. Het eerste vriendschappelijke duel, tegen GOZ, wordt met 5-3 verloren en de jongens beleven hier veel meer plezier aan. Aanvankelijk is Leen van 't Hof leider van dit team, later wordt hij opgevolgd door Jaap de Koning (september 1970) en nog later door Jaap Rupsam (december 1970). De aspiranten van Piershil eindigen als vijfde na wisselvallige resultaten (Piershil - SHO 1-4, Piershil - SSS 0-4, 's-Gravendeel - Piershil 5-0, NBSVV - Piershil  4-2, Hekelingen - Piershil 8-0, SHO - Piershil  2-1, Piershil - ZBVH 1-0, Heinenoord - Piershil 3-0.) De pupillen blijven verbazen en pakken onder leiding van Bram Lagerwerf en later Thijmen de Koster Jr. opnieuw de titel. Enkele resultaten: Piershil - SSS 4-2, 's-Gravendeel - Piershil 2-5, Piershil -Goudswaard 3-0, Hekelingen - Piershil 3-3, Piershil - SHO 3-0 en NSVV - Piershil 0-10.
Klaas Veerman maakt zich ook dit seizoen weer sterk voor de belangen van de jeugd binnen de vereniging. Dat valt niet altijd mee, want het lijkt alsof het bestuur weinig oog heeft voor de toekomstige talentjes. Na enkele klachten hieromtrent belooft het bestuur beterschap en zal er naar worden gestreefd ook de jeugd als een volwaardig onderdeel van de vereniging te behandelen. De verslagen in het clubblad over jeugdwedstrijden laten ernstig te wensen over. Bij de uitslagen van de pupillen valt veelzeggend te lezen: "het gaat heel goed met de pupillen maar we zullen er maar niet al te veel over schrijven, iedereen kan tenslotte op zaterdagmorgen naar jullie komen kijken!". Het geeft de positie van de jeugd binnen de vereniging in deze jaren duidelijk weer.

Archief

Organisatie - Activiteiten - Clubblad - Bestuur

De voetbaltoto is dit seizoen in handen van Wim Oudenaarden en Thijmen de Koster Sr.. Van de 100 geregistreerde deelnemers doen er gemiddeld maar 70 per week mee. Ze slagen er in om dit aantal op te krikken naar bijna 100 deelnemers iedere week. Dit komt ook doordat Gina kok en Willy de Koster week in week uit veel formulieren huis aan huis ophalen. Op 15 oktober 1970 viert Dhr. vd Ban, politieagent en medeoprichter van onze vereniging zijn 25-jarig jubileum in zijn standplaats Rilland-Bath. Namens het bestuur bezoeken F. Rozendaal en A. vd Waal zijn receptie. Dhr. vd Ban is hier zichtbaar door ontdaan en  belooft op het eerstvolgende kampioensfeest aanwezig te zijn! Mijnie Verhorst is typiste van het clubblad en op haar verjaardag, op 11 november, ontvangt ze als dank voor bewezen diensten een leuke attentie. De door haar getypte stencils worden op de stencilmachine van de vereniging gedraaid, zodat ook dit seizoen het clubblad weer veelvuldig verschijnt. Tijdens de thuiswedstrijd tegen Rozenburg wordt er door de jeugd gecollecteerd voor de "Henry Dunant", het nieuwe schip van het Rode Kruis. De collecte brengt in totaal fl. 769,11 op waarvan fl.193,11 op het veld werd opgehaald. In November 1970 komt Dingeman Roest, ons erelid, te overlijden.

Bas van Gameren collecteert
voor de Henry Dunant.

Het nieuwe briefpapier van vv Piershil.

In oktober 1970 komt er, vanwege gezondheidsredenen, definitief een einde aan het bestuursschap van secretaris Sakko. In november vindt een ingelaste ledenvergadering plaats waarin T. de Koster Sr. wordt gekozen als secretaris en C. van Etten als commissaris aan het bestuur wordt toegevoegd. Cors is dan nog woonachtig in Westmaas maar zal op korte termijn in de Voorstraat van Piershil komen wonen. Er wordt ook meteen bekend gemaakt, dat de contributie aanzienlijk zal worden verhoogd: van fl. 36,- naar fl. 52,- per jaar. Deze verhoging is noodzakelijk om de kilometervergoeding bij uitwedstrijden en de overname van de kantine te kunnen financieren. Als nieuwe beheerder van de kantine komt Jaap Bokhout uit de bus, die als vergoeding een percentage van de winst ontvangt. Er wordt bekendgemaakt dat de kantine op trainingsavonden om 23.00 uur en op zaterdagen om 20.00 uur dicht gaat. Op 17 november vindt een feestelijke heropening van de kantine plaatst. Er wordt meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om te wisselen van biermerk: van Skol naar Oranjeboom. Vanaf december 1970 vinden de bestuursvergaderingen in de kantine plaats i.p.v. in het café in de Voorstraat.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Piershil 1 - Hubersbokaal

Na een heuse inzinking van Piershil 1 aan het einde van de competitie roept het bestuur de selectie bijeen. Na vijf nederlagen in de laatste zes duels lijkt het er op alsof de rol van trainer vd Berg alweer is uitgespeeld. Op 31 maart 1971 laat de selectie echter weten unaniem achter de trainer te staan. De spelers trekken zelf het boetekleed aan en beloven beterschap. Er wordt wel gevraagd of het derde apart kan gaan trainen zodat het tempo op de trainingsavonden wat omhoog kan. Na deze bijeenkomst in de kantine wint het eerste de laatste drie duels en eindigt nog op een mooie derde plaats.  Aan het einde van het seizoen speelt Piershil 1 weer zijn nederlaagserie en op 19 juni 1971 speelt Piershil op het terrein van NBSVV om de Hubersbokaal tegen Maasdam. De sponsor van deze nederlaagserie van NBSVV, Dhr. Hubers, besluit te stoppen en in overleg is besloten dat Maasdam (twee keer winnaar) en Piershil (één keer winnaar) mogen uitmaken wie de bokaal mag houden. De beladen wedstrijd wordt voor 400 toeschouwers gewonnen door Piershil en in de kantine van de Nieuw-Beijerlanders wordt uitbundig feest gevierd.

Klik Hier voor een vergroting.

Piershil 1 viert de overwinning in de kantine van NBSVV.
Van links naar rechts: Jo van Buren, Theo Groenenberg,
Wim Buitendijk, Karel Snijders en Adrie van Prooijen.

Boven: Jan vd Berg (midden) glundert. Leen van Gameren (l)
en Henk van Hal sr. (r) hebben de champagne ontkurkt.
Links: Adri Achterberg met de bokaal. In het midden
Wim vd Jagt en rechts voorzitter Rozendaal.

Karel Snijders, vanaf november 1970 militair af, wint met zijn 18 goals de titel topscorer van de Hoekschewaard. Supporter Gerard den Hollander en keeper Jo van Buren stellen een bokaal beschikbaar, die in een volle kantine aan de scherpschutter wordt uitgereikt.

Archief

Evenementen - Activiteiten

Op 18 en 19 december 1970 vinden weer de traditionele boutavonden plaats. De avonden worden weer druk bezocht en veel lekkernijen (10 taarten en 15 kerstkransen van Bakkerij de Buck, 100 geslachte kippen en 15 kalkoenen van Schelling en 5 dozen wijn van de Hoogd) vinden weer hun weg naar de winnaars. De jaarlijkse feestavond op 22 januari 1971 in zaal de Hoogd vindt ditmaal plaats zonder toneelvereniging Da Capo. Omdat hun stuk 'wederzijds bedrog' slechte recensies heeft ontvangen is ditmaal het gezelschap A.O.O. uit Asperen gecontracteerd. Op 10 april 1971 is er een eier- en paasbroodavond in zaal de Hoogd.

Archief

Uitbreiding complex

Het terrein van Piershil ondergaat aan het einde van het seizoen weer de nodige verbeteringen. Een krediet hiertoe wordt bij de gemeente aangevraagd en verkregen. Langs het veld wordt een tegelpad aangelegd en aan het veld zelf worden ook de nodige verbeteringen aangebracht. De bankjes voor de reserves krijgen een overkapping zodat er twee echte dug-outs langs de lijn verschijnen. Tenslotte wordt ook overgegaan tot aanschaf van een tractor welke voor een zacht prijsje van de gemeente wordt overgenomen. Al vanaf het begin van het seizoen gonst het van de geruchten omtrent de bouw van nieuwe kleedlokalen en een nieuwe kantine. De kleedkamers zijn nu al vijf jaar in miserabele toestand en de kantine is eigenlijk te klein.

Plannen heeft het bestuur genoeg maar e.e.a lijkt op korte termijn niet haalbaar. Het liefst zou men de kantine willen plaatsen naast de bestaande kantine maar de eigenaar van deze grond, Dhr. Pouwe, wil niets weten van een eventuele verkoop. Er wordt geopperd om te bouwen op de plaats van kleedkamers, schuin achter het doel aan de Molendijkzijde. Hiertoe wordt echter geen toestemming gegeven. Het meest reëele plan, bouwen tussen het achterste doel en de ijsbaan, moet de koelkast in. Het voordeel van deze plek is dat de verkeersoverlast op de Molendijk is opgelost, de toegang naar het veld loopt via de kade. De kantine kan dan ook door de ijsclub worden gebruikt. De dijk, die moet worden afgegraven doet vanwege de waterloop in de polder echter nog steeds dienst als boezem. Zodra de Deltawerken zijn afgerond mag deze dijk pas worden verwijderd.

Archief

Seizoen loopt ten einde

En juist wanneer de moed is opgegeven blijkt dat Dhr. Pouwe wel degelijk bereid is mee te werken. Hij doet een stuk grond van 35 meter lang en 17 meter breed in erfpacht over aan de Gemeente. Voor de vereniging is dat fantastisch nieuws, de plannen kunnen nu worden verwezenlijkt. Op 4 februari 1971 presenteert het bestuur in een afgeladen kantine de bouwplannen. Er wordt enthousiast gereageerd en veel vrijwilligers melden zich meteen aan om te helpen. Alle materialen kunnen tegen inkoopprijs worden geleverd dus eigenlijk ontbreekt er maar één ding: geld. Bij de Gemeente wordt een subsidie aangevraagd en daarnaast wordt op 1 maart 1971 het startsein gegeven voor het werven van fondsen die de bouw mogelijk moeten maken. Verschillende acties (bingo-avonden, kaartavonden en verlotingen) vinden plaatst en de eerste fl. 1000,- is in recordtempo bij elkaar.

Op 11 en 12 juni 1971 vindt in de loods van Henk van Hal een fancyfair plaats. De hal is feestelijk aangekleed en het festijn brengt ook behoorlijk wat geld in het laatje. Door Leen van 't Hof, speler van het eerste elftal, is een bouwsteenactie op poten gezet die er zeer veelbelovend uitziet. Het geld stroomt binnen, dus de tijd is daar om de plannen te gaan verwezenlijken. Op z'n Piershil's, met z'n allen.

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1970-1971

Seizoen 1970-1971
Deel 4.1 - De Hubersbokaal