Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1969-1970 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1969-1970
Deel 3.11 - Einde van een tijdperk

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

Op 20 juni 1969 blijft het bestuur tijdens de algemene ledenvergadering, in zaal van der Jagt, nagenoeg in zijn geheel aan. Alleen penningmeester R. Geerlofs, niet herkiesbaar, wordt vervangen door J. Kok. Het bestuur voor dit seizoen ziet er dus als volgt uit: F. Rozendaal (voorzitter) J. Kok (penningmeester), R.C. Sakko (algemeen secretaris), J. Achterberg (wedstrijdsecretaris), K. Veerman (commissaris en juniorensecretaris), P. Verhulp (commissaris en contributieophaler), W. van der Jagt (commissaris), H. Sneep (commissaris) en L.J. vd Burgh (commissaris).

Onderhoud aan het veld.

Archief

Voorbeschouwing voetbalseizoen

In de zomermaanden wordt er door de leden keihard gewerkt aan de aanleg van een trainingsveld. Het veld, door Tinus Osterholt 'de woestijn' genoemd, wordt aangelegd op de Hooidam, naast de loods van uienhandel van Hal. Om het terrein te bereiken moeten eerst wat grazende koeien en bijbehorende koeienvlaaien worden omspeeld. Desondanks ziet het veldje, compleet met afrastering en een lichtinstallatie (afkomstig van het hoofdveld) er prima uit en zorgt er voor dat het hoofdveld minder wordt belast. Een functionaris van de KNVB komt het complex van VV Piershil goedkeuren. De kleedlokalen slaat hij bij zijn inspectie over onder de vermelding dat er plannen zijn voor een nieuwe accommodatie. Trainer Osterholt, tevens leider van het elftal, hoopt na twee achtereenvolgende tweede plaatsen nu op promotie. Samen met de elftalcommissie maakt hij de opstelling van het eerste elftal. Piershil wordt aanvankelijk weer bij clubs uit de regio Den Haag ingedeeld. Gezien de hoge vervoerskosten is het bestuur daar niet gelukkig mee. Een schrijven van de VV Duinoord biedt soelaas. Deze club geeft aan graag met Piershil te willen ruilen van klasse omdat zij juist niet in de omgeving van Rotterdam wensen te spelen. Het voorstel wordt met beide handen aangegrepen en Piershil komt zodoende terecht in de vierde klasse A.

Na twee opeenvolgende tweede plaatsen moet het dit seizoen gaan lukken, drie maal scheepsrecht dus. Het laatste jaar onder Tinus Osterholt is het slechtste seizoen onder zijn bewind. Liefst acht nederlagen krijgt het eerste te verwerken en voor het eerst eindigt Piershil met een negatief doelsaldo. Het vertrek van keeper Bas Groenenberg is nog niet opgevangen; niet minder dan vijf verschillende keepers staan er dit seizoen beurtelings onder de lat. Piershil mist ook vaak dit seizoen spelers door militaire dienst (Jaap Rupsam, Leen van 't Hof en Karel Snijders) of werkzaamheden (Joop van der Hoek).

Archief

Tienjarig jubileum

Op 8 augustus 1969 viert de vereniging haar tienjarige jubileum. De feestavond vindt plaats in dorphuis Renesse en begint om 20.00 uur. Aangezien er voor de jeugd reeds een filmmorgen was georganiseerd is deze avond bestemd voor rustende en werkende leden vanaf 16 jaar. De avond wordt geopend door voorzitter Felix Rozendaal die de aanwezigen welkom heet en terugkijkt op 10 jaar VV Piershil. Ook komen H. van der Waal (wethouder Gemeente Piershil), trainer Osterholt en oud-voorzitter de Pijper aan het woord. De feestavond is bijzonder gezellig, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van het gezelschap 'De Notenkrakers' uit Oosterhout. Dit trio verzorgt muziek, zang, dans en parodie. Vooral de sketches vallen bijzonder goed in de smaak.

Aan de het begin van het seizoen, op vrijdagavond 15 augustus 1969, wordt er op het terrein van VV Piershil een bijzondere wedstrijd gespeeld. De veteranen van VV Piershil nemen het op tegen het overheidspersoneel van Piershil. Het team van het overheidspersoneel bestaat uit: J.A. Jonker (Hoofd openbare lagere school), R.C. Sakko (Onderwijzer), T. Hagoort (Lid vrijwillige brandweer), H. Vuik (Postcommandant der Rijkspolitie), J.W. Ponstein (Gemeenteambtenaar), R.A. van Engelen (Onderwijzer), J. Groenendijk en L. van Bommel (Ambtenaren van de Technische Dienst), W.B. Boekee (Gemeenteambtenaar) en J. Weijers (Directeur van de Technische Dienst Hoeksche Waard).

Archief

Clubblad

Het eerste clubblad van dit seizoen opent met het schokkende bericht dat geheel onverwacht Leen Groenenberg is overleden. Als eerbetoon worden alle nog ongepubliceerde stukken van zijn hand in z'n geheel in nummer 8 opgenomen. Het clubblad gaat er dit seizoen steeds beter uitzien. Zo komen er enkele nieuwe redactieleden bij (Kees Buitendijk, Leen van 't Hof en Hans Groenenberg), een echte stencilploeg (Thijmen de Koster en Leen Achterberg) en vanaf nummer 16 is de omslag vernieuwd en worden de advertenties gedrukt (door Laban & Roskam te Klaaswaal). Zeer opvallend is de advertentie van Coen Moulijn, de dan al legendarische linksbuiten van Feyenoord. In nummer 13 stopt redacteur Sakko met zijn voetbalverhaal 'Ratje Verheul', vanaf nummer 14 werkt hij niet meer mee aan het blad en later in het seizoen staakt hij, om gezondheidsredenen, zijn activiteiten voor de vereniging volledig.

Nummer 16, een nieuwe omslag. Gedrukte advertenties in het clubblad.

Archief

Evenementen - Activiteiten - Organisatie

Op 19 en 20 december 1969 vinden de traditionele boutavonden plaatst. Ditmaal in "zaal voorheen W. vd Jagt". De feestavond van de vereniging, op vrijdag 30 januari 1970, wordt weer opgeluisterd door het toneelgezelschap "Da Capo" uit Piershil.

In de winter worden er door de junioren loten verkocht om het trainen in het dorpshuis te kunnen bekostigen. Ook worden er voor de jeugd contact- en spelavonden georganiseerd om de lange wintermaanden te kunnen doorkomen.

Door penningmeester Kok wordt dit seizoen een nieuw contributiesysteem ontwikkeld. Voortaan maakt hij kwitanties voor drie maanden tegelijk. Bij de senioren wordt het geld aanvankelijk opgehaald door Piet Verhulp, aan het einde van het seizoen regelt Wim vd Jagt dat. Bij de junioren zorgt Klaas Veerman ervoor dat alle gelden bij de penningmeester terechtkomen.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Senioren

Voor Piershil 1 is al snel duidelijk dat het een moeilijke competitie gaat worden. Na twee opeenvolgende nederlagen tegen Rozenburg en MVV '27 is de rol, nog voor de helft van de competitie, voor Piershil 1 al uitgespeeld. Het zit de trainer ook niet mee dit seizoen. Veel spelers zijn door verschillende redenen (militaire dienst, werkzaamheden en schorsingen) vaak afwezig, zodat alleen al het invullen van de ruilformulieren (wedstrijdformulieren) met voldoende spelers een hele opgave is.

In een handzaam boekje worden alle ruilformulieren ingevuld.
De sfeer binnen de vereniging heeft behoorlijk te lijden onder de tegenvallende resultaten. Er wordt van alles in het werk gesteld om het tij ten gunste te keren. De besprekingen met het eerste elftal, geleid door Tinus Osterholt, worden wat visueler gemaakt door de aankoop van een metalen demonstratieveld, compleet met magnetische spelertjes. Ook worden er regelmatig contactavonden georganiseerd voor alle senioren om de neuzen weer dezelfde richting op te krijgen. Aanvankelijk lijkt dat niet te lukken nadat Adri Groenenberg besluit zich niet meer beschikbaar te stellen voor het eerste elftal. In de uitwedstrijd tegen Rozenburg is hij afwezig, maar na een goed gesprek met het bestuur en de trainer besluit hij toch zijn (nieuwe) kicksen weer onder te binden. De eerstvolgende wedstrijd, thuis tegen Hoekse Boys, volgt het seizoensklapstuk van de vierde klasse A. Een ontketend Piershil verslaat Hoekse Boys met 6-4, mede door vier doelpunten van Adri Groenenberg. Doordat er onder zijn nieuwe schoenen nog geen 'doppen' zaten, speelde hij deze wedstrijd op de schoenen van secretaris Sakko.

Trainer Osterholt heeft dan al zijn afscheid bekend gemaakt. Op 9 januari 1970 deelt hij op een contactavond aan de 25 aanwezigen mede, dat het tijd is om op te stappen. Na dit seizoen zal Piershil, na tien seizoenen Tinus Osterholt, een nieuwe trainer hebben. Dit laatste seizoen is tevens het slechtste seizoen onder zijn bewind. Hoewel Jaap Rupsam op 5 maart 1970 militaire dienst verlaat wordt Adri Groenenberg op 21 maart 1970 uit het veld gestuurd en voor vier wedstrijden geschorst. Desondanks wordt Adri voor de zesde keer topscoorder van Piershil 1 en Jan Achterberg scoort dit seizoen de 500ste treffer sedert de heroprichting in 1959. Na de vier broers Groenenberg vorig seizoen speelt Piershil dit seizoen enkele keren met vier broers Achterberg in de gelederen: Jan, Adri, Wim en Leen! Voor het eerst beŽindigt Piershil met een negatief doelsaldo de competitie. Een competitie die door de vele afgelastingen in de wintermaanden weer een rommelig verloopt heeft. De roep om een echte winterstop wordt steeds luider en luider.

Piershil 2 heeft het dit seizoen niet gemakkelijk. Door de vele afwezigen bij het eerste elftal wordt er regelmatig een beroep gedaan op spelers uit het tweede. Als nieuwe keeper is Jan Zandwijk aangetrokken, afkomstig van SVV en een vriend van Tinus Osterholt. Al snel moet Zandwijk echter in militaire dienst. Zijn opvolger, Bas Desjardijn uit Poortugaal, maakt zich ook verdienstelijk als taxichauffeur voor Tinus Osterholt. Speciaal daartoe wordt er door het bestuur een DAF gekocht zodat Bas de trainer kosteloos kan vervoeren. Op 4 oktober 1969 mist het eerste elftal vier spelers, wat ten koste gaat van het tweede en derde elftal. Piershil twee verliest en het derde krijgt flink klop bij SNS 2 (8-0); tot overmaat van ramp breekt John Trouw z'n pols in Stad aan 't Haringvliet. Huug de Wit, leider van Piershil 2, stapt uit onvrede op. Eerst wordt hij (tijdelijk) opgevolgd door Jan Kok en later door Floor Kersten, die ook al leider van het derde elftal is. Al snel bevindt Piershil 2 zich in een degradatiestrijd. Als het maar even kan spelen er spelers uit het eerste mee om het tweede elftal van degradatie te behoeden. Tegen Melissant 2 spelen Adri Groenenberg, Karel Snijders, Hans Groenenberg en Wim Buitendijk mee. De 4-2 zege (Karel 2x, Hans en Wim scoorden) draagt er mede aan bij, dat er aan het einde van het seizoen een beslissingswedstrijd, bepalend voor degradatie, tegen NSVV 4 mag worden gespeeld. Op het terrein van ZBVH wint Piershil met 2-1 en ontsnapt aan degradatie. Piershil 3, uitkomend in de reserve derde klasse F, ontsnapt niet aan degradatie. Barendrecht 8, dat met 12-1 en 0-7 van Piershil 3 weet te winnen, wordt de onbetwiste kampioen.

Aan het einde van het seizoen neemt Piershil 3 nog deel aan de zomeravondcompetitie. Ingedeeld in Poule 3 (met SSS 5, NBSVV 3, Goudswaardse Boys 3 en NSVV 3) weet het derde de uitwedstrijd tegen NSVV 3 met 1-5 te winnen. Tegen NBSVV 3 wordt gelijk gespeeld en met drie punten uit vier wedstrijden eindigt het team van Floor Kersten op de derde plaats.

Archief

Schenking SJAM

Het bestuur van Piershil wordt dit seizoen verrast met een gift uit onverwachte hoek. De Piershilse rockband SJAM schenkt de vereniging fl. 100,-. De gift van deze band, die menigmaal in de Hoeksche Waard voor een uitzinnig publiek optreedt, wordt uiteraard in dank aangenomen.

 

Rechts: SJAM (de naam werd gevormd door de eerste letters van de
voornamen van de oprichters: Sjef, Jaap, Arie en Mart) gaat ook in
het buitenland optreden. Tot 1970 fungeert Siem Trouw als manager
van deze populaire Piershilse band.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Jeugd
De jeugdafdeling, onder algehele leiding van Klaas Veerman, wordt almaar groter. Steeds meer jongens vinden hun weg naar de vereniging. De weg naar het voetbalveld loopt via dokter Tol, die de medische keuringen voor z'n rekening neemt.

De pupillen, met spelertjes als Ad Schelling, Joost Bol, Hans vd Hoeven, Cees vd Burgh, Peter vd Heiden, Kees Stolk, Cor Bokhout, Willy Hobbel, Rinie Burger, Henk de Ruiter, Henk van den Heuvel, Paul Poldervaart, Leo Roest en Kees vd Hoeven doen het dit seizoen erg goed. De pupillen van o.a. NSVV, Heinenoord, Puttershoek en Strijen worden probleemloos opzij gezet zodat de titel, onder leiding van Bram Lagerwerf, een feit is.

De keuringskaart van jeugdspeler Cees vd Hoeven: Goedgekeurd.

De aspiranten, onder leiding van Henk Stolk (tijdens het seizoen wegens ziekte regelmatig vervangen door Leen Achterberg en Bram Lagerwerf) eindigen op een zesde plaats. De 7-1 overwinning op SSS vormt het hoogtepunt van het seizoen.

Rechts: Piershil aspiranten - Seizoen 1969-1970
(leider Bram Lagerwerf).

Staand vlnr: Bas van Gameren, Peter Roest, Theo Veerman, Cor vd Waal, Gerard Verhulp en Co Verhoeven.
Zittend vlnr: Theo Bos, Kees Stolk, Cees vd Burgh, Hans vd Hoeven en Cees Kievit.

Piershil C, met trainer Leen van 't Hof en leider Piet Burger sr., speelt een wisselvallig seizoen. Enkele uitslagen: ZBVH C- Piershil C 1-0, SSS C - Piershil C 1-0, Piershil C - NSVV C 3-1 en Heinenoord C - Piershil C 6-1. Op de tweede pinksterdag in 1970 neemt Piershil C (met spelers als Wim Boot, Piet Burger, Joop Huisman, Jan van der Heiden, Arie van Brakel, Theo van Rossum en Dik Doolaard) deel aan een toernooi in Piershil. GOZ wordt verslagen, tegen Puttershoek en ZBVH wordt gelijk gespeeld en SSS blijkt met 3-0 te sterk. Puttershoek wint het toernooi en Piershil eindigt als derde.
Piershil B is ingedeeld bij GOZ, Puttershoek, Oud-Beijerland, SSS, SHO B2, NBSVV en ZBVH. Na 9 wedstrijden heeft het B-elftal, met als trainer Adri Achterberg en als leider Klaas Veerman, nog maar drie punten gehaald. Het doelsaldo is 13 voor en 39 tegen. In de thuiswedstrijd tegen SSS, onder leiding van Jan Kok, weet Theo Groenenberg drie keer te scoren en zo de eerste zege (3-2) veilig te stellen. Later wordt alleen nog van NSVV (3-0) gewonnen en eindigt Piershil op een zevende plaats.

 

Links: Piershil B - Seizoen 1969-1970.

Staand vlnr: Adri Achterberg (trainer), Wim Gardenier, Wim Poldervaart, Cees de Reus, Adrie Nieuwenhuizen, Piet vd Ree, Wim Roest en Klaas Veerman (leider).

Zittend vlnr: Dirk vd Graaf, Nico van Bergeijk, Wim Nieuwenhuizen, Theo Groenenberg, Bas Hoek en Bas Koesveld.

Klik Hier voor een vergroting.

Op 29 maart 1970, tweede paasdag, is het somber en regenachtig weer. Desondanks gaat het geplande toernooi voor B-Junioren gewoon door. Piershil groeit deze dag boven zichzelf uit en weet op een gedeelde eerste plaats te eindigen. Strafschoppen moeten de winnaar van het toernooi aanwijzen. Van de drie genomen penalty's benut 's-Gravendeel er twee en Piershil drie. Uit handen van voorzitter Rozendaal ontvangen leider Adri Achterberg en aanvoerder Bas Koesveld in een overvolle kantine de begeerde beker. Er gaat een gejuich op alsof de jongens de Europacup hebben gewonnen!

De resultaten van Piershil: Piershil Ė NBSVV 3-1 (Bas Hoek, Wim Roest en Wim Gardenier scoorden), Piershil - Hekelingen 2-0 (Theo Groenenberg 2x), Piershil Ė 's-Gravendeel 0-2 en Piershil - Goudswaard 2-0 (Bas Hoek en Theo Groenenberg).

Archief

Organisatie - Feestdagen

In februari 1970 krijgt de gemeente Piershil toestemming om het terrein van VV Piershil te kopen van de verhuurder, Dhr. Andeweg. Zodra de notariŽle akte gepasseerd is kan er in principe met de bouw van een nieuwe kantine en nieuwe kleedkamers worden begonnen. De bouwtekening moet echter nog worden gemaakt en goedkeuring van de grondtechnische dienst van de KNVB moet nog worden gekregen. Met goedkeuring van die instantie bestaat er ook kans op een subsidie van de Nederlandse Sport Federatie, welke wel kan oplopen tot fl. 10.000,- !

In mei 1970 wordt besloten dat Adri Kok voorlopig de ballen blijft beheren en dat T. de Koster sr. het veld gaat maaien. Voorlopig mag hij daarvoor een tractor van Ad van Bergeijk gebruiken.

Op Koninginnedag 1970 heeft de oranjevereniging weer een fraai programma samengesteld. Onderdeel daarvan is het dorpsduel waarbij zeven teams van tien man strijden om de titel. Kampioen wordt het team van Felix Rozendaal, met geringe voorsprong op het team van Adri Groenenberg. Op bevrijdingsdag, 5 mei 1970, speelt een team van Bosman Molenbouw tegen een veteranenelftal van Piershil. Bosman weet de spannende strijd met 3-2 te winnen.

Team Bosman.
Staand vlnr:  Jaap Klein, Leo vd Waal, Rens Groeneveld, Jaap de Klerk, Henk Stolk, Jaap Bosman en Rien Kievit. Zittend vlnr: Jan Ulkeman, Jaap Groenenberg, Hans Groenenberg en Adrie IJzerman.
Team Veteranen.
Staand vlnr: Adri Groenenberg (reserve), Jaap de Koning, Piet Verhulp, Jan Kok, Bram Bokhout, Felix Rozendaal en Toob de Reus. Zittend vlnr: Leen vd Burgh, onbekend, onbekend, Jan Verhoeven en Huug de Wit.

Archief

Seizoen loopt ten einde
Op zaterdagavond 30 mei wordt afscheid genomen van trainer Osterholt tijdens een receptie in dorpshuis Renesse te Piershil. Een speciale afscheidscommissie heeft voor hem een waardig afscheid voorbereid. Velen, zeer velen maken gebruik van de gelegenheid om hem te danken voor hetgeen hij voor de vereniging heeft betekend. Als afscheidscadeau ontvangt hij een prachtige wandgaskachel. Ook zijn echtgenote en zijn zoon delen in de afscheidssfeer.

Rechts: Het einde van een tijdperk.

Het seizoen 1969-1970 is in veel opzichten een bijzonder seizoen geweest. Niet alleen binnen de vereniging, maar ook binnen Nederland en ver daarbuiten. Binnen de vereniging wordt afscheid genomen van bestuurslid Wim vd Jagt. Zijn functie is, in verband met tegenstrijdige belangen, niet langer te combineren met die van kantinebeheerder. Na 10 jaar in het bestuur neemt hij, in goed overleg afscheid. Hij blijft wel aan als lid van de elftalcommissie. Naast Henk Groenenberg, die in navolging van broer Bas het avontuur bij SHO gaat zoeken, neemt ook Joop vd Hoek afscheid. Joop, een zeer gewaardeerde speler, maakt de begrijpelijke overstap naar de Goudswaardse Boys. In het clubblad neemt hij, met een fraaie brief afscheid: "...Tenslotte wil ik alle spelers bedanken voor de vriendschap, ook al was ik geen echte Piershillenaar, waarmede ik al die wedstrijden 7 jaar lang heb gespeeld. Ik wens de VV Piershil veel succes toe in de komende jaren, en hoop, dat wij ook nog eens zullen bereiken, wat Piershil reeds heeft bereikt".

Van links naar rechts: Piershils nieuws (de schuur van Wim vd Jagt, 29 september 1969), Nederlands nieuws (opening
Heinenoord tunnel op 22 juli 1969) en internationaal nieuws ("the Eagle has landed", de maanlanding op 20 juli 1969).

Het afscheid van de roerige jaren zestig valt bij VV Piershil vooral samen met het afscheid van Tinus Osterholt, die naar de voetbalvereniging TSB uit Vlaardingen verhuist. Met drie kampioenschappen zette hij Piershil op de voetbalkaart. Met zijn hang naar gedisciplineerd voetbal, zijn eis van een ijzeren conditie en vooral zijn roep om algehele professionaliteit toonde hij Piershil 1 de weg naar het succes. Na tien seizoenen onder zijn bezielende leiding zal VV Piershil alleen verder moeten, zonder Tinus Osterholt. Het tijdperk Osterholt is afgesloten.

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1969-1970

Seizoen 1969-1970
Deel 3.11 - Einde van een tijdperk