Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1968-1969 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1968-1969
Deel 3.10 - Vernieuwingen

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

Op 21 juni 1968 wordt er, tijdens de ledenvergadering, afscheid genomen van voorzitter de Pijper. Ook Jan Verhoeven geeft te kennen te stoppen met zijn bestuursfunctie. Als nieuwe voorzitter wordt Felix Rozendaal gekozen. Als nieuwe commissaris en juniorensecretaris treedt Klaas Veerman toe tot het bestuur. Vanaf nu worden bestuursleden, in principe, voor een periode van drie jaar gekozen. Het bestuur ziet er na de verkiezingen als volgt uit: F. Rozendaal (voorzitter), R. Geerlofs (penningmeester), R.C. Sakko (algemeen secretaris), J. Achterberg (wedstrijdsecretaris), K. Veerman (commissaris en juniorensecretaris), P. Verhulp (commissaris en contributieophaler), W. vd Jagt (commissaris), H. Sneep (commissaris) en L.J. vd Burgh (commissaris).

Archief

Voorbeschouwing voetbalseizoen

Piershil 1 komt wederom uit in de vierde klasse C en ontmoet daar een aantal teams waar het nog niet eerder tegen heeft gespeeld. De reizen zijn wat verder dan voorheen, maar bij Piershil is men zeer te spreken over deze indeling. Het bestuur heeft de KNVB verzocht ingedeeld te worden bij clubs uit Den Haag e.o. hetgeen is gehonoreerd. Trainer Osterholt ziet het seizoen met vertrouwen tegemoet en verwacht dat Piershil hoge ogen gaat gooien. Engel Achterberg is naar VV Strijen overgestapt en Bas van de Waal is naar Zuid-Afrika geëmigreerd.

Archief

Nieuwe entree en reclameborden

De leden van VV Piershil hebben in de zomer niet stilgezeten. De ingang van het terrein is voorzien van een kassahokje (ontworpen door voorzitter de Pijper), een draaipoort en grote ijzeren hekken. Het hekwerk is gemaakt door Tinus Osterholt, die samen met wat collega's bij Wilton Feijenoord, voor het honorarium van wat pakjes sigaretten, hard heeft doorgewerkt om aan het begin van het seizoen het hek te kunnen plaatsen. Hans Groenenberg en Leo vd Waal zorgen er voor dat het hek wordt voorzien van prachtige witte letters: "VV PIERSHIL". De hekken worden voorzien van plastic gaas en de ingang van het terrein ligt er aan het begin van het seizoen keurig bij.

Rechts: de nieuwe entree.

Het bestuur heeft inmiddels toestemming gehad voor het plaatsen van reclameborden. De borden zijn 2 meter 50 breed en worden aangeboden voor fl.100,- per jaar voor bedrijven buiten Piershil. De plaatselijke middenstand krijgt 50% korting. Aan het begin van het seizoen staan er voor het eerst reclameborden op het terrein. De oostelijke lange zijde is voorzien van zeven borden, die naast financieel gewin ook als 'ballenvanger' zeer worden gewaardeerd. De eerste borden op ons terrein zijn van Lagerwerf, A&O Veerman, C.H. de Pijper, Bokhout, Hoogvliet, Bums en Skol. Tijdens het seizoen wordt het aantal borden verdubbeld. Veel ondernemers vinden het een goed idee VV Piershil op deze manier te ondersteunen.

Archief

Clubblad

Wanneer de nieuwe huishoudelijke reglementen van de vereniging moeten worden verspreid, grijpt secretaris Sakko, eveneens docent aan de Christelijke Lagere School te Piershil, de gelegenheid aan om met een clubblad van start te gaan. Na zes jaar dubben zorgt hij ervoor dat in oktober 1968 het eerste clubblad wordt uitgegeven. Het is een proefnummer dat in beperkte oplage gratis onder de leden wordt verspreid. In december 1968 verschijnt het officiële eerste exemplaar van het clubblad, met nagenoeg dezelfde inhoud als het proefnummer, onder de naam Contact. De achterkanten van de pagina's van het proefnummer en nummer 1 zijn niet gestencild. Aangezien de voorkanten eerst moeten drogen voordat de achterkanten gemaakt kunnen worden, wordt omwille van de snelheid, besloten om enkelzijdig bedrukte pagina's te gebruiken.

Het proefnummer van het clubblad.

Nummer 1 verschijnt in december 1968 onder de naam Contact. Door J. Kok wordt aangegeven dat het clubblad van NBSVV al zo heet. Redacteur Sakko roept in nummer 2, uitgebracht zonder naam, de lezers op een nieuwe naam te verzinnen voor het clubblad. Er komen bij de redactie verschillende suggesties binnen: de Schakel (J. Kok), het Radertje (J. Kok), de Aanwas (G. den Hollander), Teamgeest (J. Greyn), Binding (F. Rozendaal), de Stopper (C. Buitendijk), de Spreekbuis (R. Sakko) en Goal (R. Sakko). Voorts werden ingestuurd: de Loeier, het Verband, de Schutter, Apollo 9, de Sportvriend, Piershil-nieuws, Wees sportief,  't Communicatie satellietje, Ten aanval, Voorwaarts, het Blok, Groot in 't klein-zijn, Klein maar dapper en d'n Drusser.

Nummer 1, Contact. Nummer 2, zonder naam. Nummer 3: Goal.
Nummer 3 verschijnt onder de naam GOAL. Een commissie bestaande uit J. Groenenberg ('Koos de kapper'), J. Jonker (hoofd openbare school) en F. Versteeg (hoofd christelijke school) bepaalt dat de naam Goal zeer geschikt is voor een voetbalclub. De omslag van nummer 3 is gemaakt door redacteur Sakko; hij heeft twee door hem genomen foto's over elkaar heen gelegd en na overtrekken was dit het resultaat. In nummer drie verschijnen ook voor het eerst advertenties. Jan Achterberg heeft 17 advertenties met de hand gemaakt welke allen het derde clubblad sieren. Het clubblad is niet gratis, een abonnement kost fl.4,- per jaar. Er wordt flink reclame gemaakt voor het clubblad en op zaterdag 18 januari 1969 wordt F. Versteeg uit Piershil de honderdste abonnee van het clubblad.

De advertenties (1 t/m 9) uit clubblad nummer 3. Met de hand gemaakt door Jan Achterberg.

Dit eerste seizoen verschijnen er zeven clubbladen. Naast de gebruikelijke verhalen over het wel en wee van de vereniging zijn de rubrieken 'Voetbaltheorie' van L. Groenenberg en 'Ratje Verheul' van R. Sakko het meest opvallend. Het eerste wedstrijdverslag, verschenen in het proefnummer, is van de wedstrijd Melissant 2 - Piershil 2. De kopiebus hangt dit eerste seizoen in het café in de Voorstraat, wat bij menigeen niet in goede aarde valt. Spoedig hangt er in de kantine eveneens een bus. De eerste prijsvraag, uitgeschreven door de redactie, wordt gewonnen door Wim Roest, spelend bij de junioren. De vraag, die werd gesteld betrof een buitenspelsituatie. Wim is de enige deelnemer (zijn antwoord was fout overigens) dus wint hij de hoofdprijs: fl. 2,50.

De advertenties (10 t/m 17) uit clubblad nummer 3. Met de hand gemaakt door Jan Achterberg.

Archief

Huwelijksgeluk - Organisatie

Op 21 november 1968 spreken vele aanwezigen in de kantine via een bandrecorder een gelukswens uit voor Bas van der Waal, ex-speler van Piershil 1, die in Zuid-Afrika in het huwelijk treedt met Ria Bakker. Ook Adri Achterberg treedt in het huwelijk, met Ina van Dop. Op 29 november 1968 staan er 13 Piershil-junioren met bogen en slingers bij het gemeentehuis in Zuid-Beijerland om het bruidspaar te huldigen.

Dit seizoen hangen er aanplakbiljetten, met daarop de wedstrijden van alle elftallen, op de ramen van de sigarenzaak van Wim Achterberg en het café van Wim van der Jagt. Bij afgelasting worden zij in kennis gesteld en strepen ze de betreffende wedstrijden door. Vanaf nu is de vereniging verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid door een blessure tijdens training en wedstrijd; via J. Achterberg moet e.e.a. binnen 24 uur worden doorgegeven aan de verzekeringsmaatschappij. Hoewel het eerste het hele seizoen om de titel meespeelt gaan er, in de ogen van de voorzitter, te weinig supporters mee met de bus naar uitwedstrijden. Voor de vereniging is dat een kostbare zaak. Bij uitwedstrijden stopt de bus in Rotterdam om de trainer op te pikken. Opvallend trouwe supporters bij uitwedstrijden zijn Aart Roest met vrouw, zoon of dochters (al 25 jaar geleden verhuisd van Piershil naar Rotterdam), Cors en Jaap van Etten uit Westmaas en Bas van der Waal Hzn. uit Nieuwenhoorn.

Begin 1969 is de ingang bij het terrein verhard. Dit was nodig omdat regenval telkens een enorme modderpoel veroorzaakte. Er kunnen nu ook auto's worden geparkeerd en speciaal voor de fietsen en brommers, die allen tegen de hekken werden gesmeten, is er door Leen vd Burgh een fietsenstalling geregeld.

Links: het terrein bij de ingang is verhard.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Senioren

Trainer Osterholt is niet tevreden over de opkomst bij de trainingen van het eerste elftal; een klein aantal spelers komt gemaakte afspraken (minstens 1 keer trainen per week) niet na. Aan het begin van dit seizoen was besloten om op dinsdag en donderdag te gaan te trainen, hetgeen een slecht idee blijkt te zijn geweest. Veel spelers bezoeken de avondschool dus het trainen wordt weer, net als voorheen, verzet naar woensdag en vrijdag. Vanaf het begin speelt Piershil bovenin mee. Jodan Boys blijft het hele seizoen een banddikte voor op de ploeg van Tinus Osterholt. Meer dan een tweede plaats zit er ook dit seizoen niet in. Nieuwe topschutter is Karel Snijders, die 17 maal doeltreffend weet uit te halen.

Rechts: topschutter Karel Snijders in actie (Piershil - Strijen).

Piershil 2 komt uit in de reserve tweede klasse C en is ingedeeld bij NTVV 2, SHO 4, Melissant 2, Heinenoord 2, GOZ 2, NSVV 4, Barendrecht 4, Hellevoetsluis 2. Halverwege de competitie staat Piershil 2 op een zesde plaats waar het aan het einde van het seizoen ook eindigt.

Links: Piershil 2 in seizoen 1968-1969.

Staand vlnr: Leen Bos, Rien Snijders, Jaap de Klerk, Wim Oudenaarden, Rob Geerlofs, Wim Achterberg (Keeper) en Huug de Wit (Leider). Zittend vlnr: Adri van Prooijen, Mart Groenenberg, Ton de Reus, Wim Buitendijk en Thijmen de Koster.

Klik Hier voor een vergroting.

Het eerste wedstrijdverslag in het clubblad (verschenen in het proefnummer):

Wedstrijdverslag Melissant 2 – Piershil 2 (2-0):

"De gehele wedstrijd werd in de regen gespeeld. Een sterker Piershil kon het niet in doelpunten uitdrukken. Na 20 minuten gespeeld te hebben schoot de midvoor van Melissant tegen de paal. De terugspringende bal werd door de rechtsbinnen van Melissant in het doel geschoten. Met een sterker Piershil was de ruststand: 1-0. Na de rust was Piershil nog steeds sterker, maar doelpunten bleven uit. Piershil beschikte over een schotloze voorhoede. Alleen L. van Dienst schoot er dapper op los, maar doelpunten werden er niet gemaakt. 10 minuten voor het einde van de wedstrijd stuurde ik alles naar voren: alles of niets. Maar in plaats van 1-1 word de wedstrijd beëindigd met als stand: 2-0". (H.J. de Wit)

Piershil 2 - NSVV 4: Thijmen de Koster kopt naast.

Het derde elftal, uitkomend in de reserve derde klasse L, eindigt op een zesde plaats. De opkomst is niet altijd even goed, dit tot groot ongenoegen van leider Wil Veerman. De uitwedstrijd tegen ZBVH verloopt rampzalig. Er komen slechts 10 spelers opdagen en tot overmaat van ramp loopt Leen Hordijk een beenbreuk op. De grootste nederlaag wordt geleden in de uitwedstrijd tegen Herkingen 2: 5-1. De grootste overwinning wordt geboekt in een uitwedstrijd. SHO 6 wordt (nadat Piershil thuis met 2-4 had verloren) in maart 1969 met 1-5 opgerold door doelpunten van C. Kraak, A. IJzerman, P. vd Zwart en A. Sneep (2x).

Deze foto van Piershil 3 werd gemaakt voor
aanvang van de wedstrijd Piershil 3 - WFB 2 (uitslag 1-2).

Staand vlnr: L. Hordijk, P. vd Zwart, H. van Hal, B. Lagerwerf, R. Sakko, T. de Reus, A. Ijzerman en W. Veerman (Leider).

Zittend vlnr: R. Geerlofs, J. Trouw, A. Schelling, C. Kraak, A. Sneep en T. de Koster.

Klik Hier voor een vergroting.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Jeugd

De jeugdafdeling van VV Piershil staat onder leiding van juniorensecretaris Klaas Veerman. Piershil heeft dit seizoen vier jeugdelftallen: de pupillen van 7-8 jaar (met Bram Lagerwerf als leider en trainer), de aspiranten van 9-11 jaar (met Henk Stolk als leider en trainer), de C-junioren (met eerst Adri Achterberg als leider en later Piet Burger Sr. als leider en Adri Groenenberg als trainer) en de B-junioren (met Klaas Veerman als leider en Adri Achterberg als trainer).

Foto rechts: Piershil C poseert aan het begin van het
seizoen voor de kleedkamers op het terrein van Piershil.

Staand vlnr: Adri Achterberg (leider), Wim Nieuwenhuizen, Wim Gardenier, Theo Groenenberg, Hans Barendregt, Sjef Poldervaart en Bas Hoek.

Zittend vlnr: Dik Doolaard, Wim Poldervaart, Nico van Bergeijk, Piet Burger en Dik Burger.

Piershil B eindigt in de competitie op de vijfde plaats. De mooiste overwinning wordt thuis tegen ZBVH geboekt. Door goals van Nico van Bergeijk, Adrie Nieuwenhuizen, Wim Nieuwenhuizen en Dirk van de Graaf weet Piershil met 4-0 te winnen. Op de tweede paasdag wordt Piershil-B vierde op het in Piershil georganiseerde toernooi. De C-junioren eindigen als achtste in de competitie, voor NBSVV en ZBVH, en Puttershoek wordt kampioen. Op 26 mei 1969 wordt Piershil C derde op het juniorentoernooi in Piershil na Strijen en GOZ en voor Hekelingen en 's-Gravendeel. De aspiranten eindigen twee punten achter kampioen Goudswaardse Boys. Goudswaard heeft 1 verliespunt en Piershil slechts drie. Derde wordt SSS 3 met 11 punten uit 12 wedstrijden. De uitwedstrijd tegen NSVV 2 is een bijzondere. Door drie doelpunten van Joop Huisman (het eerste doelpunt na een fraaie solo van Wim Boot) weet Piershil met 0-3 te winnen met als andere spelers o.a. Arie van Brakel, Jan Bijl, Bas van Gameren, Kees Kievit en Bert Vuik. De pupillen eindigen op de laatste plaats met 4 punten uit 16 wedstrijden. Op 15 mei 1969 op het terrein van de Zinkwegse Boys worden de pupillen tweede op een juniorentoernooi na strafschoppen achter NBSVV.

Deze foto van het schoolvoetbalteam van Piershil werd gemaakt
op het terrein van SHO in het seizoen 1968-1969.

Staand vlnr: Peter Speelman, Dik Burger, Arie van Brakel, Dick Andeweg, Jan Bijl en Co Verhoeven. Zittend vlnr: Gerard Verhulp, Arie Rozendaal, Wim Boot, Piet Burger, Dick Lagerwerf en Albert de Heer.

De jeugd van Piershil wordt dit seizoen van nieuwe overgooiers voorzien. Mevrouw Achterberg heeft met haar twee schoondochters prachtige blauwe exemplaren gemaakt. Op vrijdag 25 oktober 1968 is er een filmvoorstelling voor de jeugd. Met ingehouden adem kijkt ze naar de verrichtingen van de sterren op het WK van 1962 in Chili. Leo Horn is één van de scheidsrechters, Pele raakt geblesseerd en mist de finale en Brazilië met de legendarische spelers Didi, Vava en Garrincha in de gelederen pakt de wereldbeker door in de finale met 3-1 van Tsjecho-Slowakije te winnen.

Klik Hier voor een vergroting.

Archief

Evenementen - Activiteiten - Organisatie

Jan Kok, die de Sporttoto beheert, meldt dat er door de leden minder totoformulieren worden ingevuld. Dat is jammer want de opbrengsten zijn een welkome aanvulling voor de clubkas. De formulieren kunnen  worden ingeleverd in Café van der Jagt tussen 19.00 uur en 21.00 uur (een consumptie is niet verplicht). De inschrijvingskosten zijn fl.0,50 (inschrijvingsbewijs 5 jaar geldig); het formulier kost fl.0,15 en per twee ingevulde kolommen moet fl.0,90 worden betaald (dus minimaal fl.1,05). Het rad van avontuur, waarbij weer veel bout te winnen is, draait dit seizoen op 20 en 21 december 1968 (de voorzitter wist niet van ophouden; hij bleef draaien) en op zaterdag 5 april 1969, vlak voor Pasen. Op oudejaarsdag vindt er een deur-aan-deur actie plaats waarbij er namens de vereniging, door deskundige dames gebakken, oliebollen worden verkocht. Op 7 juni 1969 vindt er een uitstapje plaats naar Groesbeek waar veel leden een leuke dag doormaken. Het beheer van de kantine verloopt dit seizoen niet soepel. Na boze reacties is besloten, dat er geen koffie in de kantine mag worden verkocht. Door de middenstand in Piershil wordt dit besluit toegejuicht. Wim vd Jagt geeft te kennen zijn aandeel in de kantine te willen verkopen. Het terrein ligt er verder keurig bij. Er zijn nieuwe doelpalen in aantocht, Adri Kok zorgt voor terreinonderhoud, de ballen en de kleedkamers en bij thuiswedstrijden wordt de kassa bemand door Jan de Regt. Wat het terrein betreft heeft het bestuur nog wel wat wensen.

Archief

De achterzijde van de kleedkamer

Deze foto’s werden gemaakt op het terrein van boer (en molenaar) Henk Andeweg. Op de foto boven, met Ina en Arie Andeweg, is zelfs nog de sloot te zien die hier jarenlang heeft gelopen. Voordat deze kleedkamers werden gebouwd moesten de spelers zich na afloop in deze sloot wassen. Een schuur van de familie Van der Jagt werd toen gebruikt als kleedkamer. Op de foto rechts, gemaakt van iets verder af, is een gedeelte te zien van het voetbalveld. En natuurlijk van Jan Rozendaal die hier aan het badmintonnen is.

Archief

Keeper Bas Groenenberg naar SHO

In mei 1969 vindt er opschudding plaats door het aangekondigde vertrek van keeper Bas Groenenberg. Veel leden zijn boos en vooral ook kwaad op Bas. Hij heeft namelijk besloten te vertrekken naar SHO in Oud-Beijerland. Het nieuws slaat in als een bom en langzaamaan groeit het besef dat Piershil een fantastische keeper gaat kwijtraken. Bas, die sedert december 1960 het doel van Piershil 1 verdedigt, wil hogerop. Hij is het spelen bij Piershil niet zat maar wel het spelen in de vierde klasse. Bij SHO, spelend in de tweede klasse, ziet hij meer perspectieven. Zijn keeperstrui, jarenlang gebreid door Mevrouw Veerman, is voortaan in Oud-Beijerland te bewonderen.

In het eerste seizoen bij SHO wordt Bas meteen
kampioen en promoveert naar de eerste klasse. In
1973, 1974 en 1975 wordt hij uitgeroepen door
de SHO-supporters tot sportman van het jaar.

Bas Groenenberg, puntenpakker.

Al op 3 mei 1969, tijdens de bekerwedstrijd tegen Sliedrecht, staat Bas niet meer onder de lat. Wim Achterberg is, in een zeer turbulente wedstrijd, zijn vervanger. De resterende wedstrijden staan Wim en Leen Achterberg beurtelings op doel.

Archief

Uitbreiding complex

Dit seizoen klopt het bestuur, meer dan ooit, herhaaldelijk aan bij de Gemeente. Met jaloezie wordt gekeken naar het prachtige terrein van NBSVV wat met veel hulp van de gemeente aldaar van de grond gekomen is. Het bestuur wenst een ingrijpende verbouwing van de kleedkamers, tegels langs de velden en een trainingsveld.

Terreinconsul J. Hagoort is daar ook voorstander van omdat er, ook in natte perioden, altijd op het hoofdveld getraind moet worden. Het bestuur zou graag zien dat het terrein door de gemeente wordt aangekocht (zodat er geen huur meer hoeft te worden betaald). Ook is de wens van een tweede voetbalveld richting gemeente geuit. Als reactie laat de gemeente weten, dat het terrein inderdaad zal worden aangekocht. Van een tweede voetbalveld kan voorlopig geen sprake zijn, maar men is wel bereid tot het verstrekken van een krediet voor de aankoop van een trainingsveld. Uiteraard wordt gerekend op een behoorlijke hoeveelheid zelfwerkzaamheid binnen de vereniging. De plannen voor een nieuwe kleedkamer of zelfs een nieuwe kantine zullen nader worden onderzocht.

Archief

Seizoen loopt ten einde

Aan het einde van het seizoen, op 14 juni 1969, wordt er voor de jeugd een filmvoorstelling georganiseerd. De entree is gratis en zelfs de consumpties zijn gratis! Reden is het 10-jarige jubileum van de vereniging. De jeugd geniet van twee spannende films in een bombol dorpshuis Renesse. Voor de oudere leden, vanaf 16 jaar, zal in augustus een feest worden georganiseerd. We bestaan 10 jaar en er is veel gebeurd, maar er staat nog veel meer te gebeuren.

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1968-1969

Seizoen 1968-1969
Deel 3.10 - Vernieuwingen