Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1967-1968 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1967-1968
Deel 3.9 - Titel verspeeld

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

In juni 1967 wordt tijdens de ledenvergadering de bestuurssamenstelling voor dit seizoen bekend: J.A. de Pijper (voorzitter), J. Achterberg (penningmeester), R.C. Sakko (secretaris), Bestuursleden: W. van der Jagt, A. van der Waal, P. Verhulp, J.L. Verhoeven en H. Sneep. Op de eerste bestuursvergadering, op 23 juni 1967, besluit A. van der Waal zijn functie als bestuurslid en leider van Piershil 1 neer te leggen. Secretaris Sakko laat weten, dat hij de spelers van VV Piershil boetes voor wangedrag voortaan zelf wil laten betalen. Ook geeft hij te kennen dat zijns inziens de functie van secretaris moet worden opgesplitst in een algemeen secretariaat en een wedstrijdsecretariaat. Jan Achterberg heeft wel oren naar de functie van wedstrijdfunctionaris zodat de functie van penningmeester weer vacant is. Er wordt een nieuwe ledenvergadering uitgeschreven om de nieuwe maatregel aan de leden kenbaar te maken en om het bestuur weer te completeren. Na de vergadering op 18 augustus 1967 ziet het bestuur voor dit seizoen er als volgt uit: J.A. de Pijper (Voorzitter), R. Geerlofs (Penningmeester), R.C. Sakko (Algemeen Secretaris), J. Achterberg (Wedstrijdsecretaris), Commissarissen: W. van der Jagt, P. Verhulp, J.L. Verhoeven, H. Sneep en L.J. van der Burgh.

Archief

Riooljournalistiek?

Op dat moment is de vereniging al in rep en roer door een publicatie in het "Hoekschewaardje". Aan het begin van ieder seizoen maakt deze krant een artikel van iedere vereniging als opwarmertje voor het komend seizoen. In het stuk over Piershil staan minder vleiende teksten over Tinus Osterholt en ook staat al te lezen dat de spelers de boetes voortaan zelf moeten betalen. De trainer komt meteen verhaal halen bij het bestuur.  Het bestuur belooft te reageren op het vervelende stuk in de krant. De journalist heeft er, naar verluidt, veel zelf bij verzonnen en het artikel vormt niet de mening van het bestuur van VV Piershil.

Rechts: het gewraakte artikel.

Op 28 augustus 1967 verschijnt de reactie van secretaris Sakko in de krant. Hij beschuldigt de krant van het bedrijven van riooljournalistiek. De desbetreffende journalist wordt er op gewezen dat hij met zijn gedrag de trainer van Piershil in diskrediet heeft gebracht door aantijgingen aan te dikken of zelfs te verzinnen en dat hij het genoten vertrouwen heeft beschaamd. Alle aangegeven hoogtepunten van afgelopen seizoen zijn niet vermeld in het stukje en alles wat als vertrouwelijk werd medegedeeld is juist wel afgedrukt. In een nawoord van de redactie valt, behoudens wat cynisch commentaar wat niet terzake doet, te lezen dat het voetbal niet is gediend bij alleen maar leuke stukjes. Over het opschrijven van in vertrouwen medegedeelde informatie zwijgt de redactie veelzeggend. Later in het seizoen wordt de relatie tussen beide partijen weer genormaliseerd en nog later ontstaat een relatie die hechter is dan ooit.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Senioren

Links: De Piershilse selectie traint op afwerken
aan de vooravond van het seizoen 1967-1968.

Op 26 augustus 1967 gaat de competitie van start en Piershil 1 gaat op jacht naar de titel. De eerste wedstrijd, tegen Heinenoord uit, wordt met 2-1 verloren. Van de volgende acht wedstrijden wint het team echter zeven wedstrijden zodat Piershil serieus bovenaan meedraait. Trainer Osterholt wordt vanaf dit seizoen met de auto vervoerd. Hierdoor hoeft hij niet meteen na de trainingen op de bus te stappen en kan hij na afloop langer met spelers in de kantine samenzijn. Leen vd Burgh volgt San vd Waal op als leider van het eerste elftal.

Klik Hier voor een vergroting.

De shirts van Piershil, met zelfgefabriceerde rugnummers, zien er na een aantal wasbeurten niet zo fraai meer uit. De spelers moeten zelf, dan maar zonder rugnummer, voor nieuwe shirts zorgen. De vereniging is wel in het bezit van 2 setjes reserveshirts: groene en rood-wit gestreepte. De aangeschafte maaimachine staat al op de nominatie om vervangen te worden; de capaciteit van het apparaat is voor zo'n groot veld niet voldoende. Het kleedhokje voor de scheidsrechters wordt opnieuw geverfd omdat de oude verflaag enorm kleeft. Adri Kok ontvangt vanwege zijn enorme verdiensten op het gebied van terreinonderhoud een cadeau van het bestuur. Piershil 2 en 3 hobbelen anoniem mee in respectievelijk de Reserve tweede klasse E  en de Reserve derde klasse E.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Jeugd

Wat betreft de jeugd van Piershil worden de zaken dit seizoen serieuzer aangepakt dan ooit. Op voorspraak van A. van der Waal wordt er een jeugdcommissie ingesteld. Piershil beschikt over 36 junioren verdeeld over drie jeugdelftallen. Piershil C, onder leiding van Adri Achterberg, neemt deel aan de Hoekschewaard competitie en eindigt op de vierde plaats.

Links: schoolvoetbal. Deze foto van het
schoolvoetbalteam van Piershil werd genomen
op het terrein van SHO in het seizoen 1967-1968.

Staand vlnr: scheidsrechter Bas Schipper, Peter Speelman, Piet Burger, Dick Doolaard, Jan v/d Heiden, Jaap Barendregt en Frans de Buck. Zittend vlnr: Wim Boot, Jan Bijl, Arie van Brakel, Dik Burger, Dick Lagerwerf en Theo van Rossum. De begeleiders zijn Bram Lagerwerf en meester Jonker.

In de wintermaanden, van 2 december 1967 tot 16 maart 1968, traint de jeugd in dorpshuis Renesse. Om de kosten te dekken wordt er door Leen van 't Hof een verloting opgezet die maar liefst fl. 414,50 opbrengt. Er wordt ook een spelregelavond georganiseerd. De beste resultaten worden behaald door A. Sneep en L. Achterberg in A-categorie, Th. Groenenberg en W. Roest in de B-categorie en K. Hooging, D. Doolaard en B. Koesveld in de C-categorie. De winnende groep wordt uitgezonden naar Oud-Beijerland voor het spelregelkampioenschap van de Hoekse Waard. Piershil wordt eerste en alle deelnemers krijgen een vaantje en een setje scheenbeschermers. In Delft, waar later ook het Zuid-Hollands kampioenschap wordt gehouden, eindigt Piershil op de zesde plaatst. De pupillen van Piershil (onder leiding van Bram Lagerwerf) en de aspiranten (onder leiding van Leen van 't Hof) spelen vriendschappelijke wedstrijden en wat toernooien. De teams worden wel ingeschreven voor de zomercompetitie (een korte competitie tussen wat clubs in de Hoeksche Waard).

Rechts: 16 februari 1968. De Piershilse jeugd stelt zich onder leiding van Bram lagerwerf op om de pas gehuwden Rob en Bep Boot een eerbetoon te brengen.

Rechts: Piershil C poseert.

Staand vlnr: Koos Hoogink, Dik Doolaard, Sjef Poldervaart, Adrie Nieuwenhuizen, Dik Burger en Bas Hoek.

Zittend vlnr: Cees de Reus, Wim Roest, Bas Koesveld, Bas vd Waal Lzn., Wim Poldervaart, Wim Gardenier en Theo Groenenberg.

Links: Piershil C in actie. Links op de foto staat Adrie Nieuwenhuizen
te wachten. De scheidsrechter, keurig gekleed, is Leen Groenenberg.

Voor de pupillen wordt er in Piershil een toernooi georganiseerd. Het toernooi wordt gewonnen door NBSVV en Piershil eindigt als vijfde. De nummers twee, drie en vier eindigen gelijk zodat er strafschoppen genomen moeten worden. Als tweede eindigt 's-Gravendeel. SSS en SHO worden respectievelijk derde en vierde. In augstus 1967 neemt Piershil met 2 jeugdteams deel aan het Poliotoernooi van SHO. In april 1968 organiseert VV Piershil een paastoernooi voor C-Junioren. Aan het einde van de 20 minuten durende wedstrijden reikt voorzitter Jan de Pijper de bekers uit. De eindstand van het toernooi: 1. Puttershoek (4-7) 2. Piershil (4-4) 3. ZBVH (4-4) 4. SSS (4-3) 5. NBSVV (4-2).

Het aspirantenelftal van Piershil poseert in het doel. Op de foto rechts kijkt leider Leen van 't Hof toe hoe zijn manschappen het er van af brengen. Op de foto links staan tussen Leen van 't Hof en Klaas Veerman de volgende spelers: staand vlnr: Jaap Barendregt, Jan vd Heiden, Wim Boot, Jaap Barendregt, Theo van Rossum en Joop Huisman. Zittend vlnr: Piet Burger, Dick Lagerwerf, Arie van Brakel, Jan Bijl en Bas van Gameren.

Archief

Piershil 1 is medekoploper!

Op 2 december 1967 speelt Piershil thuis tegen de ongeslagen koploper Melissant. Na een kwartier neemt Melissant de leiding (foto rechts) maar daarna slaat Piershil hard terug. Leen van 't Hof en Adri Groenenberg (2x) brengen de 600 toeschouwers in extase. Melissant krijgt met 3-1 op de broek en Piershil is medekoploper in de vierde klasse C.

Hameete scoort 0-1, via de lat en
de handen van keeper Groenenberg.
Bas Groenenberg vangt.

Liefst 600 toeschouwers (met toeters en spandoeken)
zijn getuige van Piershil 1 - Melissant 1.
De Piershilse jeugd (vlnr. Alex Prang, Bas
Koesveld en Jan Bijl) weet het wel!

Archief

Evenementen - Activiteiten

Op 18 november 1967 organiseert VV Piershil voor het eerst een bingo avond. De avond wordt druk bezocht en levert de vereniging veel geld op. Op 18 maart 1968 vindt er nogmaals een bingo avond in de kantine plaats. Op 15 en 16 december 1967 vinden weer de traditionele boutavonden plaats. Deze maal met kalkoenen zo groot als struisvogels. Op 26 januari 1968 organiseert Piershil een feestavond en uiteraard ontbreekt een voorstelling van toneelvereniging 'Da Capo' niet op het programma.

Archief

Vertegenwoordigende elftallen
Net als in de seizoenen hiervoor (en de seizoenen die nog gaan komen) spelen de voetballers van Piershil 1 ook in vertegenwoordigende elftallen. Dit seizoen worden voor de selectiewedstrijden van het Hoeksewaards-elftal drie spelers opgegeven: Bas Groenenberg, Adri Achterberg en Karel Snijders. Ook Adri Groenenberg en Jan Achterberg worden regelmatig opgeroepen in deze jaren.

Er is ook nog een Rotterdams-elftal actief en regelmatig komen er ook regio selecties in actie, veelal tegen teams uit Rotterdam. Op 6 juli 1968 speelt een team van B-Militairen tegen SHO in Oud-Beijerland. Door afwezigheid van speler Lou Bijl vraagt het bestuur van SHO toestemming aan Piershil om Adri Achterberg als gastspeler te laten meedoen. SHO wint met 3-1 van de militairen (met Van Dalen van Feijenoord en Warnaar van SVV in de gelederen) met als 'voortreffelijk spelende gast' Adri Achterberg.

Jan Achterberg in actie voor het Rotterdams-elftal.

Op 8 juli 1967 speelt het streekelftal (Hoeksewaards-elftal) tegen RFC uit Rotterdam. De opstelling: A. Dijkman (Puttershoek), J. Nootenboom (Strijen), L. Bijl (SHO), J. Tros (SSS), A. in 't Veld jr. (SSS), A.J. Achterberg (Piershil), C. vd Stel (NSVV), A. Sijnstra (Puttershoek), H. Korpershoek (Olympia), G. de Groot (SHO) en L. Verhoeven (Olympia). Reserves zijn: B. Groenenberg (Piershil), C. de Baat (Puttershoek), P. Vermaat (Puttershoek), B. van der Plas (NSVV) en J. Achterberg (Piershil). RFC wordt met 6-3 geklopt en Adri Achterberg neemt één doelpunt voor z'n rekening.

Archief

Titel verspeeld

In de vierde klasse C is de spanning aan het einde van het seizoen te snijden. Melissant en Piershil geven elkaar niets toe en de spanning wordt alsmaar groter. Vijf wedstrijden voor het einde van de competitie komt Piershil voor het eerst op kop. De uitwedstrijd tegen Melissant, die dan volgt wordt door veel supporters uit Piershil bezocht.

Wanneer Melissant op 1-0 komt barst het feest op Flakkee al los maar een 'raket' van de voet van Karel Snijders beëindigt het feest alweer na een minuut. Na het gelijkspel heeft Piershil de titel voor het grijpen. Twee wedstrijden voor het einde wordt de voorsprong van één punt echter verspeeld door een gelijkspel tegen GJS. Het seizoen lijkt dan te gaan eindigen in een gelijke stand tussen Piershil en Melissant. Wanneer de ploeg uit Flakkee reeds is uitgevoetbald moet Piershil op 18 mei 1968 zijn laatste wedstrijd uit tegen Wieldrecht nog spelen. Onder toeziend oog van veel supporters uit Piershil en veel belangstellenden uit Flakkee bezwijkt het elftal onder de druk en gaat met 4-1 roemloos ten onder. Alles wat Piershil is, is ontroostbaar: de titel is verspeeld.

De beslissingwedstrijd op het terrein van SHO was al geregeld.

Archief

Seizoen loopt ten einde

De tegenslag komt binnen de vereniging keihard aan. Het energieke bestuur pakt de draad echter snel weer op en begint al met de voorbereidingen voor het komende seizoen. Van Gedeputeerde Staten heeft men toestemming ontvangen voor het plaatsen van reclameborden langs het terrein. De entree van het terrein zal komende maand een fraai aanzien krijgen en de secretaris, Dhr. Sakko, heeft het steeds vaker over een clubblad. Genoeg om naar uit te kijken dus!

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1967-1968

Seizoen 1967-1968
Deel 3.9 - Titel verspeeld