Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1966-1967 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1966-1967
Deel 3.8 - Lichtwedstrijden

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

In juli 1966 treden de bestuursleden Meinster en Veerman af. Nieuwe bestuursleden zijn Jan Achterberg en Jan Verhoeven. Het bestuur voor komend seizoen ziet er als volgt uit: J.A. de Pijper (voorzitter), J. Achterberg (penningmeester), J. Kok (secretaris), Bestuursleden: W. van der Jagt, A. van der Waal, P. Verhulp en J.L. Verhoeven. Tijdens de eerste vergadering wordt het bestuur verrast door een delegatie van NBSVV. In de zomer van 1966 heeft een spectaculaire transfer plaatsgevonden. Sam van der Hoeven is verhuisd van NBSVV naar VV Piershil. Nadat Sam te kennen had gegeven voor Piershil te willen spelen regelde hij een vrijwaring bij NBSVV en Wim vd Jagt bracht de formulieren op de laatste overschrijvingsdag naar het bondsbureau in Den Haag. Nu, enkele weken later, heeft hij spijt gekregen van zijn beslissing en het bestuur van NBSVV komt praten over een oplossing. Dankzij de goede verhouding tussen beide clubs zijn de besturen er snel uit: de overschrijving moet ongedaan gemaakt worden. De KNVB verleent ook medewerking waarmee de kwestie weer snel uit de wereld is.

Archief

Overdracht kantine

Op zaterdag 20 Augustus 1966 wordt de kantine officieel overgedragen door het bestuur van Emma uit Dordrecht. Ter gelegenheid van deze handeling spelen de eerste elftallen van Piershil en Emma (uitkomend in de tweede klasse zondag van de KNVB) om 17.00 uur tegen elkaar. Emma, grootgemaakt door de 'Van der Gijpen' draaft zoals beloofd op met zijn sterkste team.

Rechts: Bestuursleden van beide verenigingen zijn aanwezig voor de officiŽle overdracht. Van links naar rechts zijn herkenbaar: Jan Kok, Piet Verhulp, Jan Verhoeven, Jan de Pijper en Wim vd Jagt. Achter de bar staat Bram Gebuijs, beheerder van de kantine.

Om 15.00 uur spelen eerst Piershil 2 en Emma 3/4 tegen elkaar. De wedstrijd eindigt in een 2-2 gelijkspel. Daarna is het de beurt aan beide hoofdmachten. In een spectaculaire wedstrijd weet Piershil verrassend met 5-4 te winnen. Adrie Groenenberg is niet te stoppen en leidt Piershil met vier goals naar de overwinning; de Dordtenaren hebben daarover flink de pee in.

Links: de overdracht.

De volledige selecties van Piershil en Emma poseren op 20 augustus 1966.

Archief

Een nieuw seizoen

Inmiddels wordt het terrein nog verder verbeterd. De greppels langs het veld worden vervangen door drainagebuizen en de egale grond wordt meteen ingezaaid. Al snel is er niets meer van de greppels te zien. Aan de eigenaar van het terrein, Dhr. Andeweg, is verzocht het terrein veevrij te mogen huren. Deze stemt daar mee in en Piershil betaalt, met genoegen, fl. 1000,- per jaar om het terrein te mogen gebruiken. Langs het terrein wordt een nieuwe afrastering gemaakt met gaas en palen. De straling van de veldverlichting wordt wat aangepast zodat er meer oppervlakte van het terrein wordt bestreken. Nog voor aanvang van de competitie wordt een nieuwe clubvlag aangeschaft. De vlag wappert fier bij de ingang van het prachtig onderhouden terrein op 27 augustus 1966: de nieuwe competitie gaat van start en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Wanneer blessures uitblijven moet Piershil 1 hoge ogen kunnen gooien in de vierde klasse C.

Archief

De primeur die geen primeur blijkt te zijn

In oktober 1966 vindt er een primeur plaats in de Hoeksche Waard. NSVV uit Numansdorp beschikt als eerste over een krachtige lichtinstallatie die voldoende licht geeft om in de avonduren te kunnen voetballen. Op 11 oktober wordt de installatie in gebruik genomen tijdens de wedstrijd NSVV - SHO (0-4). NSVV heeft dan wel als eerste een mooie lichtinstallatie maar de bewering dat dit de eerste lichtwedstrijd in de Hoeksche Waard is, zoals aanvankelijk in de krant valt te lezen, is niet juist. Die eer valt ten deel aan Piershil. De redactie spit in z'n eigen archieven en komt tot de ontdekking dat ze achtentwintig jaar eerder al heeft bericht over de eerste lichtwedstrijd in de Hoeksche Waard.

Eerste lichtwedstrijd? Welnee. Zie ook deel 1.5

Een dag voor de wedstrijd NSVV - SHO verschijnt er in het Nieuwsblad voor de Hoeksche Waard, IJsselmonde en Putten een artikel van de sportredactie waarin wordt uitgelegd hoe de vork in de steel zit. NSVV heeft als eerste in de Hoeksche Waard een prachtige lichtinstallatie maar de primeur van de eerste lichtwedstrijd behoort aan Piershil. Ere wie ere toekomt. Op 14 januari 1967 speelt Piershil zijn tweede lichtwedstrijd: NSVV - Piershil eindigt in de avonduren in 6-2 voor de Numansdorpers.

"Velen menen, dat als dinsdag de lichtwedstrijd NSVV - SHO in Numansdorp gespeeld wordt, dit de eerste ontmoeting van dien aard in de Hoeksche Waard is. Dit is echter niet het geval. In 1938, ten tijde van de Italiaanse agressie tegen AbessyniŽ, werd de eerste lichtwedstrijd in deze streek gespeeld te Piershil. Dat was tussen de plaatselijke voetbalclub Fortuna en Fluks uit Dordrecht. Gelijktijdig werd er destijds een proef genomen met het arbitreren door 2 scheidsrechters. Daar werd toen veel over gesproken en de heren A. J. van Vugt en M.J. van Thiel fungeerden als zodanig. De stoot tot deze lichtwedstrijd was gegeven door Dhr. J.A. Wesdijk, toentertijd technisch employee van het Dordtse GEB te Piershil, thans woonachtig te 's-Gravendeel. Tot slot van het festijn werd Abessijns vuurwerk ontstoken, zo mooi, dat men er in Piershil heden ten dage nog over praat. Natuurlijk was het veld in 1938 niet zo prachtig verlicht als morgenavond in Numansdorp het geval zal zijn. Maar daar gaat het niet om. We willen alleen maar vaststellen, dat er in 1938 ook voortvarende mensen waren. Waarmede we overigens hopelijk niets te kort doen aan NSVV, wiens initiatief we fantastisch vinden".

Archief

Prestaties Piershilse teams - Senioren en Jeugd

Piershil 1 is met behoorlijke verwachtingen het nieuwe seizoen ingegaan. Na zes wedstrijden staat Piershil echter op een achtste plaats en is het gedaan met de ambities voor dit seizoen. Het teleurstellende seizoen, met slechts zes overwinningen, veroorzaakt veel onrust binnen de vereniging. Men vraagt zich af of de trainingsmethode aangepast moet worden. MFB, dat als laatste eindigt, haalt op de laatste speeldag tegen Heinenoord z'n enige punt. Topscoorder voor de derde keer op rij (en voor de vierde keer in totaal) is Adri Groenenberg met 13 doelpunten. Het vervoer naar de uitwedstrijden wordt georganiseerd door de Fa. Ringelberg. De tarieven voor het bezoeken van een uitwedstrijd zijn: volwassenen fl. 2,-, niet leden fl. 2,50, bejaarden fl. 1,50 en tot 16 jaar fl. 0,50.

Piershil komt dit seizoen ook met een tweede en derde elftal uit in de seniorencompetitie. Het tweede elftal, uitkomend in de reserve tweede klasse E, eindigt op een keurige tweede plaats achter TOGR 6 en weet Rhoon 2, Zwart-Wit '28 6, Rockanje 2, RSM 4, RVVH 6, Smitshoek 2 en Rozenburg 4 achter zich te houden. Het derde elftal speelt in de reserve derde klasse Q en eindigt in de middenmoot. Bij de jeugd neemt alleen Piershil C deel aan de competitie. De resultaten zijn nog niet opzienbarend maar binnen het bestuur bestaat het besef dat een goede begeleiding ook voor de jeugd noodzakelijk is. Enkele leden worden naar een cursus gestuurd om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen.

Links: Piershil Pupillen

 

Staand vlnr: Leen van 't Hof (leider), Koos Hoogink, Onbekend, Jan Bijl, Piet Burger, Dik Burger en Arie van Brakel.

Zittend vlnr: Dik Doolaard, Wim Boot, Dick Lagerwerf, Theo van Rossum, Jaap Barendregt en Joop Huisman.

 

Archief

Evenementen - Activiteiten

In december 1966 vinden weer de traditionele boutavonden plaats en op 31 december 1966 worden er in het dorp oliebollen verkocht waarbij de opbrengst voor de vereniging bestemd is. De boutavonden brengen fl. 1130,67 in het laatje en de oliebollenactie levert fl. 554,91 op. In april 1967 vindt er een feestavond plaats met levende muziek en ook de toneelvereniging voert weer een vrolijke klucht op.

Archief

Nederlaagserie Piershil 1 en 2

Na een vlot verlopen competitie wordt reeds op 11 maart 1967 het competitievoetbal afgesloten. Om toch te kunnen voetballen is er door het bestuur een nederlaagserie georganiseerd. Acht verenigingen worden uitgenodigd, waarbij het team dat het beste tegen Piershil voor de dag komt winnaar wordt van 12 voetbalshirts. Op 15 mei 1967 bijt Zuidland het spits af en speelt met 1-1 gelijk tegen Piershil. Ook het tweede elftal neemt deel aan deze serie door telkens tegen het tweede of derde elftal van de bezoekende vereniging te spelen. Piershil 2 weet alleen van HVO 3 te winnen, met 4-3.

De andere zeven wedstrijden gaan ruim verloren met als uitschieters de 0-8 tegen Zuidland 3 en de 3-9 tegen SHO 3. Piershil 1 weet de meeste wedstrijden te winnen met als absoluut hoogtepunt een 11-2 zege tegen het Vlaardingse HVO. Een evenaring van het record uit seizoen 1961-1962 toen de competitiewedstrijd tegen GGK eveneens met 11-2 werd gewonnen. Piershil 1 verliest twee keer: met 3-4 van Barendrecht en 2-4 van SHO dat daarmee winnaar wordt van de nederlaagserie en de 12 shirts. Uitslag nederlaagserie Piershil 1: 1. SHO (wint met 2-4 van Piershil en wint 12 voetbalshirts) 2. Barendrecht (wint met 3-4 van Piershil en wint een bal) 3. Zuidland (speelt met 1-1 gelijk tegen Piershil en wint een lauwertak). Uitslag nederlaagserie Piershil 2: 1. Zuidland 3 (wint met 0-8 van Piershil 2 en wint een bal) 2. SHO 3 (wint met 3-9 van Piershil 2 en wint een beker) 3. Monster 3 (wint met 0-4 van Piershil 2 en wint een lauwertak).

Archief

Seizoen loopt ten einde

Het oude seizoen loopt langzaam over in een nieuw seizoen. In juni 1967 staat de algemene ledenvergadering alweer op het programma. Aftredend en herkiesbaar zijn J. Achterberg en A. vd Waal. Jan Kok heeft laten weten er definitief mee te stoppen. Gezien de hoeveelheid werk, dat binnen het bestuur alsmaar groter en groter wordt is besloten het bestuur met ťťn persoon uit te breiden tot acht. Trainer Tinus Osterholt krijgt een verbeterd eenjarig contract aangeboden. Het bestuur heeft hem wel verzocht de touwtjes wat strakker aan te halen.

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1966-1967

Seizoen 1966-1967
Deel 3.8 - Lichtwedstrijden