Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1964-1965 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1964-1965
Deel 3.6 - Een ongelukkig seizoen

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

De jaarlijkse ledenvergadering vindt plaats in juli 1964. Piet Verhulp wordt gekozen als nieuw bestuurslid, hij vervangt Leen van der Burgh. Het bestuur voor komend seizoen ziet er als volgt uit: J.A. de Pijper (voorzitter), B.H. Meinster (Penningmeester), J. Kok (Secretaris), Bestuursleden: W. van der Jagt, A. van der Waal, P. Verhulp en T. Veerman. De toegangsbewijzen dit seizoen kosten 0,75 cent. Aan de dit jaar opgerichte Scheidsrechtersvereniging Hoeksche Waard zal jaarlijks fl. 10,- worden gedoneerd want van dit initiatief zullen alle clubs profijt hebben, zo is de algemene gedachte. Trainer Osterholt krijgt een nieuw, tweejarig contract aangeboden en Jan Kok wordt bereid gevonden om als vaste grensrechter van Piershil 1 te gaan fungeren.

Archief

Vuurdoop in de KNVB

Op zaterdag 5 september 1964 neemt Piershil officieel een geheel vernieuwde accommodatie in gebruik. Het terrein is, met medewerking van Dhr. Andeweg, verlengd en verbreed en vervolgens prachtig met paaltjes afgezet. Weken aaneen is er door vrijwilligers gewerkt en menigeen heeft zijn vakantie al werkend op het voetbalterrein doorgebracht. Duidelijk bleek weer dat het gehele dorp achter de voetbalvereniging staat en de inwoners zullen met grote belangstelling de verrichtingen van hun club volgen. Na de opening van het terrein om 16.00 uur door Burgemeester Vries krijgt Piershil zijn vuurdoop in de KNVB. De eerste officiŽle wedstrijd onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond wordt gespeeld tegen Koudekerk. Een op en top geconcentreerd Piershil speelt Koudekerk van het veld met 7-2, onder meer door vier doelpunten van de nieuwe spits, Adri Groenenberg. Niets lijkt een plezierig seizoen in de weg te kunnen staan. Wanneer op zaterdag 19 september Piershil 1 en Loosduinen 1 bezig zijn aan hun warming-up komt er echter een onheilspellend bericht binnen. De spelers van Piershil lopen onthutst van het veld en de vrolijke septembermaand is plotsklaps ten einde. VV Piershil beleeft zijn 'Zwarte September'.

Archief

Zwarte september

In de krant verschijnt onderstaand bericht: "Bij een frontale botsing tussen twee busjes zaterdagmiddag te Piershil zijn drie personen ernstig en anderen licht verwond. Van ťťn van hen, W.K. uit Piershil is de toestand na operatief ingrijpen nog kritiek. Het ongeluk gebeurde op het Zwartsluisje. Een busje met 10 voetballers van het derde elftal van Piershil, dat in de richting van Numansdorp reed en werd bestuurd door A. van D., kwam teveel links op de rijbaan waardoor het frontaal in botsing kwam  met het busje van R., eveneens uit Piershil. Ooggetuigen verklaarden, dat het busje geenszins te hard reed, maar dat het ongeluk moet zijn ontstaan door de krachtige wind, die plotseling van achter de huizen op het busje aanviel.
Bovendien zou het zicht door een regenbui beperkt zijn geweest. Naast K. zijn ook de bestuurder en H. de W. in het ziekenhuis opgenomen. De materiŽle schade aan het busje van de voetballers is groot. De voetbalwedstrijd is afgelast. Ook het eerste elftal van Piershil heeft een wedstrijd tegen Loosduinen in verband hiermee afgelast".
Piershil 3 was op weg naar Numansdorp, voor de uitwedstrijd tegen NSVV 4. Door een windvlaag nabij de Kostverlorendijk raakte hun busje, eigendom van M. Bokhout, op de andere weghelft. B. van Dop en N. Konijnendijk werden meteen overgebracht naar het Zuiderziekenhuis. Bij aankomst werd meteen besloten om N. Konijnendijk over te brengen naar het Dijkzigt Ziekenhuis waar hij meteen werd geopereerd. H. de Wit werd met een hersenschudding naar huis vervoerd.

Rechts: op de kalender, NSVV 4 - Piershil 3.

Voor alle betrokkenen heeft dit ongeluk vervelende gevolgen. De eigenaar van het busje, M. Bokhout, blijkt niet verzekerd en claimt de schade bij VV Piershil. De vereniging ontvangt ook een schrijven van de KNVB. Omdat Loosduinen al was gearriveerd op het terrein zijn er kosten voor het vervoer gemaakt. Piershil tegen Loosduinen zal alleen worden overgespeeld wanneer er een kampioenschap of degradatie in het geding is en de reiskosten van Loosduinen komen dan voor rekening van VV Piershil (in februari 1965 wordt de wedstrijd vanwege de titelkansen van Loosduinen alsnog gespeeld). Het grootste leed is echter voor de slachtoffers zelf. Naast de emotionele schade zijn er ziektekosten en inkomensderving voor de betrokkenen. Pas op 17 oktober 1964 wordt N. Konijnendijk uit het ziekenhuis ontslagen. Het verzekeringsbeleid wordt door het bestuur meteen aangepast. Het leed is echter al geschied en het ongeluk wordt een langlopende affaire. Met een collecte in het dorp om M. Bokhout schadeloos te stellen blijkt in november 1965 (!) fl. 1166,85 te zijn opgehaald. De zaak wordt hiermee, niet tot ieders tevredenheid, afgesloten.

Links: Twee busjes botsten, een bericht uit de krant.

Archief

Evenementen - Activiteiten

Al in november blijkt dat het terrein nog verder verbeterd moet worden. Er moet een pad komen van de ingang naar het kleedhok en ook de douchegelegenheid en de kranen zijn aan onderhoud toe. Via Engel vd Merwe worden douchebakken aangeschaft en Dhr. Boender verzorgt de aanleg van douchewanden. Het zijn dure tijden voor VV Piershil. De uitgaven overstijgen de inkomsten en er moet actie worden ondernomen. Het publiek wordt via een advertentie in de krant geÔnformeerd over de boutavonden. De traditionele boutavonden brengen fl. 943,- netto op. De feestavond, op 5 maart 1965, brengt slechts fl. 66,02 op, mede door slechte afspraken met de "muzikale omlijsters" die een hoog tarief in rekening brengen. De begroting voor 1965 laat fl. 6500,- aan inkomsten zien en fl. 7735,- aan uitgaven. De penningmeester, Bas Meinster, is voornemens zijn functie neer te leggen. Het bestuur slaagt er in om Bas op andere gedachten te brengen.

Archief

Een dorpshuis voor Piershil

Het dorp Piershil wordt in 1965 verrijkt met een dorpshuis. Op 4 februari 1965 beleeft de oudste inwoner van Piershil, mevrouw T. Veerman-Noordermeer (93), een hoogtijdag. Nadat zij op 4 april 1964 de eerste steen had gelegd mag zij nu de officiŽle ingebruikname meemaken. Dankbare en ook wel trotse familieleden bieden het dorpshuis een gedenksteen aan met de vermelding, dat de eerste steen is gelegd door Mevrouw T. Veerman-Noordermeer.

Op de foto (rechts) een
gelukkig lachende mevrouw Veerman.

De naam van het dorpshuis wordt tijdens de officiŽle opening op originele wijze bekendgemaakt. Leerlingen van beide lagere scholen zingen een lied over het dorpshuis (op de wijs van Piet Hein). Voor hun borst houden allen een bord, nog omgedraaid echter. De leerlingen marcheren door elkaar heen en na afloop van het lied, wanneer iedereen op de juiste positie staat, worden de borden omgedraaid. Onder luid applaus leest het publiek: "Dorpshuis Renesse". Met deze naam wordt de stichter van Piershil geŽerd: Frederik van Renesse, heer van Oostmalen, die  in 1515 de eerste stoot gaf tot inpoldering van Piershil.

Links: de onthulling van de naam.

De naam "Renesse" werd bedacht door Dhr. H.A. van der Linden, uit de Oosthoek. De bouw van het dorpshuis is ondermeer mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting Herstel Zuidwest Nederland van fl. 30.000,-. Nog zou echter de bouw van het dorpshuis niet te verwezenlijken zijn geweest, wanneer niet aan het gebouw nog een functie zou zijn gekoppeld. Het fungeert n.l. tevens als gymnastieklokaal. Voor de voetbalverenging betekent dit dat er in de koude wintermaanden een mooie trainingsgelegenheid beschikbaar is.

Archief

Prestaties Piershilse teams
Al tijdens de winterstop wijst alles erop dat Piershil 1 dit seizoen in de middenmoot gaat afsluiten. Het bestuur verzoekt trainer Osterholt de trainingsstof wat meer op techniek toe te spitsen want met wilskracht alleen red je het niet in de KNVB. Het eerste van Piershil moet wegens blessures en afzeggingen vaak een beroep doen op de spelers van de lagere teams. De topscoorder van vorig seizoen, Arie van Zanten, zegt wegens een verhuizing zijn lidmaatschap in december 1964 op. Desondanks eindigt Piershil 1, dat duidelijk moet wennen aan de speelstijl in de KNVB, op een keurige vijfde plaats, slechts 4 punten achter kampioen Excelsior Pernis. De ploeg uit Pernis wint op de laatste speeldag met 4-1 van concurrent  Loosduinen. De titel die verspeeld leek na de nederlaag tegen Piershil wordt zo op de valreep toch nog binnengehaald. Het tweede elftal van Piershil eindigt op de tweede plaats in de reserve tweede klasse F, onbetwist kampioen wordt het vierde van ZWSH. Piershil 2 weet GOZ 2, Excelsior Pernis 5, Barendrecht 4, TOGR 5, MASC 2, Zwart-Wit '28 7 en Bolnes 3 achter zich te houden. Het derde elftal van Piershil maakt de competitie niet af. Meteen na het ongeval in september wordt het derde elftal teruggetrokken uit de competitie. De jeugd van Piershil neemt deel aan de competitie met een adspirantenteam en een C-Elftal. De wat oudere jeugd is doorgestroomd naar de senioren.

Archief

Gekostumeerd duel

Links scheidsrechter Jan Achterberg en rechts gekostumeerd voetbal.....wie is wie?

Op Koninginnedag 1965 vindt er een gekostumeerde voetbalwedstrijd plaats op het terrein van VV Piershil. Onder leiding van scheidsrechter Jan Achterberg wordt er heel wat afgelachen. Op de foto van de deelnemers zijn te "herkennen": Inge de Buck-Kok, Magda Kooy, Mevr. van Hal, Ko Paauwe, Wim vd Lagemaat, L.J. van 't Hof, Mevr. Wieland, Ad Bakker, Leen van Gameren, Bas vd Waal, Pieter van Bergeijk en scheidrechter Jan Achterberg.

Archief

Seizoen loopt ten einde

Dit seizoen maakt weer een jongeling zijn officiŽle debuut in Piershil 1. Vorig seizoen speelde hij op veertienjarige leeftijd al stiekem, op de spelerskaart van een ander, wat wedstrijdjes mee met Piershil 1. Hij vervangt de afwezige keeper, Bas Groenenberg, onder de lat in de thuiswedstrijd tegen Katwijk. De vijftienjarige knaap blijkt prima te kunnen keepen en wordt na de 2-2 uitgebreid gecomplimenteerd. Wanneer keeper Bas weer beschikbaar is wordt er op deze talentvolle jongeling, later in het seizoen, toch weer een beroep gedaan door Tinus Osterholt. In de voorhoede naast Adri Groenenberg ditmaal, waar hij ook prima uit de voeten blijkt te kunnen. Hij luistert naar de naam....Karel Snijders.

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1964-1965

Seizoen 1964-1965
Deel 3.6 - Een ongelukkig seizoen