Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1963-1964 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1963-1964
Deel 3.5 - Naar de KNVB

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

Bij de ledenvergadering in augustus 1963 wordt Leen vd Burgh gekozen als nieuw bestuurslid als vervanger van Bram Gebuijs. Het bestuur voor komend seizoen ziet er als volgt uit: J.A. de Pijper (voorzitter), B.H. Meinster (Penningmeester), J. Kok (Secretaris), Bestuursleden: W. vd Jagt, A. vd Waal, L.J. vd Burgh en T. Veerman.

Archief

Verbeteringen aan het terrein

De uitbreiding van de terreinverlichting blijkt rond de fl. 650,- te gaan kosten. Het bestuur stemt hier, niet unaniem, mee in. In augustus heeft J. Schilperoort de eerste lichtmast al gerepareerd en de werkzaamheden worden in hoog tempo voortgezet. In november 1963 is liefst 3500 m2 van het terrein van verlichting voorzien. Het terrein wordt verder verbeterd en van de Christelijke School in Piershil ontvangt Piershil enkele banken welke ten behoeve van de toeschouwers langs het veld worden vastgezet. Om alle kosten te kunnen dekken wordt de opbrengst van het doelpuntenfonds aangewend. Een 'emmertjesacties' van het damescomité brengt fl. 27,- op, de oliebollenactie in november 1963 brengt fl 300,- op en na een zeer geslaagde boutavond in december 1963 stroomt nog eens fl. 565,- de clubkas in. Het geld is hard nodig want inmiddels is ook de nieuwe krijtwagen aangekomen.

Archief

Het teambelang gaat voor alles

Het seizoen 1963-1964 kent wat Piershil betreft maar één doel: promotie naar de KNVB. Na Engel Achterberg slaagt ook Joop van der Hoek (beiden afkomstig van Goudswaardse Boys en lid sinds seizoen 61-62) er in een plaatsje in de hoofdmacht te veroveren. Vanuit de jeugd maakt Adri Achterberg de definitieve overstap naar Piershil 1. Het bestuur van Piershil heeft de handen vol aan alle ontwikkelingen in dit turbulente seizoen. Onze superspits Bas Groenenberg komt langzaam terug van een blessure en trainer Osterholt stelt Bas op voor de wedstrijd Piershil 2 - EOV 2. Bas weigert in het tweede te spelen en een conflict is geboren. Na een gesprek met het bestuur speelt Bas nog enkele keren voor Piershil 2 maar in de hoofdmacht is zijn rol uitgespeeld. Vanaf het seizoen 1964-1965 gaat Bas spelen voor Goudswaardse Boys waar hij in de jaren daarna uitgroeit tot goaltjesdief nummer 1. Tinus Osterholt heeft zo door de jaren heen een moeizame relatie met zijn topscoorders. In zijn eerste seizoen zette hij topscoorder Adri Groenenberg linksback, in het seizoen 1962-1963 werd topscoorder Herman Sneep ook een plaats in de verdediging toebedeeld en ook in dit seizoen wordt de huidige topscoorder, Bas Groenenberg, een plaats in de aanvalslinie ontzegd. De nieuwe spits heet Arie van Zanten. Het teambelang wijkt voor alles. De spelers en trainer storen zich ook enorm aan de drukte in de kleedkamer. Volgens het bestuur kan de aanwezigheid van 'wat bejaarden' toch helemaal geen kwaad maar Tinus gaat op zijn strepen staan en de kleedkamer is voortaan tijdens en na de wedstrijden alleen toegankelijk voor de spelers en de begeleiders. Piershil 1 gaat de winterstop in als koploper van de eerste klasse. In januari 1964 neemt Piershil deel aan een zaalvoetbaltoernooi in Oud-Beijerland. Piershil wordt reeds in de voorronde uitgeschakeld.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Piershil 1 kampioen

De jeugd van VV Piershil wordt getraind door Bas Meinster. Als 'hulptrainers' treden op Leen van 't Hof, Karel Snijders en Hans Groenenberg lzn. Er wordt tevens een juniorencommissie opgericht waarin Leen vd Burgh en Teun Veerman plaatsnemen. Piershil C1 moet het in de competitie opnemen tegen o.a. SHO C1, Puttershoek C1 en NSVV C1. De resultaten vallen niet mee maar onder leiding van Bas Meinster wordt hard gewerkt aan betere tijden.

Piershil 2 (uitkomend in de reserve tweede klasse F) en Piershil 3 spelen dit seizoen mee in de middenmoot. Wat niet gezegd kan worden van Piershil 1. Vorig seizoen verspeelde Piershil de promotie aan het slot van het seizoen en nu juist draagt een sterke eindsprint, met vijf overwinningen op rij, bij aan het binnenhalen van de titel. Mentaal is Piershil bikkelhard en vooral de twee wedstrijden tegen Rozenburg getuigen van de enorme veerkracht van het team van Osterholt. De spanning in de competitie loopt aan het einde enorm op. Na de eclatante 3-0 zege op Heinenoord laat Piershil zich niet meer van de wijs brengen. De laatste vijf competitiewedstrijden worden allen gewonnen en op 16 mei 1964 is het grote doel bereikt: promotie naar de KNVB!

Links: 16 mei 1964: ZWSH 1 - Piershil 1 0-1.

Staand van links naar rechts:

Tinus Osterholt (trainer), Adri Groenenberg, Arie van Zanten, Herman Sneep, Bas vd Waal, Wim Achterberg, Dirk Snijders, Jan Achterberg en Leen vd Burgh.

Zittend van links naar rechts: Adri Achterberg, Gerrit Bijl, Bas Groenenberg, Engel Achterberg, Joop van der Hoek en Leen van Dienst.

De kampioenen op het terrein van ZWSH op 16 mei 1964.

In de krant wordt weer uitgebreid verslag gedaan van het succes van Piershil. Onder de titel "Voor Piershil ging de poort van de vierde klas open" volgt een mooi relaas:
"In Rotterdam is voor Piershil, het kranige voetbalclubje, dat vijf jaar geleden werd opgericht de poort naar de K.N.V.B. opengegaan. Toen de nieuwe kampioenen zaterdagavond met de benauwde zege terugkeerden, stond bij de eeuwenoude korenmolen de muziekvereniging "Volharding" uit Goudswaard. Piershil heeft zelf geen muzikanten, maar de band met het naburige Goudswaard is zo hecht dat Volharding na het goede nieuws over het behalen van de titel in de hoogste klasse van de afdeling Rotterdam terstond bereid was de kampioenen met hun trainer, bestuur en supporters een spontane hulde te brengen, die culmineerde in een ware triomftocht door het dorp. In zaal van der Jagt heeft het voetbalgezelschap zich tenslotte verenigd om een feestmaal. De voetballers uit de Hoeksche Waard hadden zeer met hun zenuwen te kampen terwijl ZWSH onbevangen kon spelen. Gelukkig was stopper Bas van der Waal met Herman Sneep een onoverkomelijk struikelblok. Halverwege de tweede helft gebeurde het dan eindelijk ; Dirk Snijders liet een effectvolle voorzet los en van Zanten scoorde. Welke tonelen zich daar aan de Schulpweg hebben afgespeeld toen het allerlaatste fluitsignaal was verklonken laat zich gemakkelijk raden. Piershil speelde in de volgende opstelling: doel: B.Groenenberg; achter H.Sneep, B.v.d.Waal. W.Achterberg; midden G.Bijl en D.Snijders; voor: E. Achterberg, A.v.Zanten. J.Achterberg, A.Achterberg en J. van der Hoek ( A. Groenenberg)".

Archief

Kampioensreceptie

De kampioensreceptie in zaal van der Jagt wordt druk bezocht. Burgemeester Vries complementeert Piershil met de fantastische prestaties. Alle spelers krijgen een herinneringsmedaille uitgereikt en trainer Osterholt ontvangt van de spelers een tas en schoenen. Afgevaardigden van SSS, SHO, NBSVV, NSVV en Goudswaardse Boys spreken hun bewondering uit over het gepresteerde. Ook de heer Borgman, hoofd van de school, spreekt lovende woorden. De selectie wordt tenslotte bewonderend toegesproken door twee initiatiefnemers van de heroprichting vijf jaar geleden: de heren Hagoort en van den Ban.

De felicitaties van VIOS (NSVV) uit Numansdorp. De spelers praten na over het succesvolle seizoen;
in het midden zit Wim vd Jagt.

Archief

Hoekschewaards jeugdelftal
Op woensdag 3 juni 1964 wordt er in Heinenoord een selectiewedstrijd gespeeld voor het Hoeksche Waards Jeugdelftal. De beste spelers tot 17 jaar bepalen in een onderlinge wedstrijd wie er op 10 juni mag uitkomen tegen de jeugd van Feyenoord. Namens Piershil doen de jeugdspelers Adri Achterberg en Joop van der Hoek mee. Het "team groen" verslaat "team rood" met 5-3 na een spannende wedstrijd.

Het scoreverloop: 0-1 Hoogvliet (SHO), 1-1 Reedijk (Heinenoord), 1-2 Pegels (SSS), 2-2 Reedijk (NSVV), 3-2 van Dienst (Eigen doel), 4-2 Rollof (Puttershoek), 5-2 Achterberg (Piershil) en 5-3 Reedijk (Heinenoord). De spelers die worden gekozen voor het Hoeksche Waards Jeugdelftal zijn: van Helmond (Olympia), Saarloos (Olympia), Remmers (Heinenoord), Havelaar (Heinenoord), van der Hoek (Piershil), Boevé (SHO), Pegels (SSS), Reedijk (Heinenoord), Rollof (Puttershoek), Achterberg (Piershil) en Hoogvliet (SHO). Op 10 juni 1964 verslaat dit team voor 300 toeschouwers de Feyenoord-jeugd met 2-1. Een knappe prestatie en ook in Rotterdam is het meteen duidelijk dat men in de Hoeksche Waard barst van het voetbaltalent.

Archief

Seizoen loopt ten einde

Door de promotie naar de KNVB ligt er weer heel veel werk in het verschiet. We hebben nog steeds geen echte kantine. Ook de douchegelegenheid laat te wensen over. De aanleg van de douches blijkt een kostbare aangelegenheid want de twee geisers kosten fl. 402,50 per stuk! Van het Anjerfonds ontvangt de vereniging een subsidie en een collecte levert het resterende bedrag op. Op 7 juli 1963 wordt het terrein goedgekeurd door de KNVB met het voorbehoud dat het terrein in de lengte en de breedte nog voor de aanvang van de nieuwe competitie, in september 1964, vergroot is. Het wordt een drukke zomer. Adel verplicht.

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1963-1964

Seizoen 1963-1964
Deel 3.5 - Naar de KNVB