Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1962-1963 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1962-1963
Deel 3.4 - Wéér kampioen

Archief

Ledenvergadering - Bestuur
In juli 1962 zegt J. de Regt op als bestuurslid. Hij blijft wel beschikbaar voor het verrichten van werkzaamheden aan het terrein. Bij de jaarvergadering in september 1962 wordt T. Veerman gekozen als nieuw bestuurslid. Het bestuur voor komend seizoen ziet er als volgt uit: J.A. de Pijper (voorzitter), B.H. Meinster (Penningmeester), J. Kok (Secretaris), Bestuursleden: W. van der Jagt, A. van der Waal, A. Gebuijs en T. Veerman. Dhr. Veerman krijgt meteen als eerste taak het regelen van een trainingsdoel. Binnen de kortste keren zorgt hij ervoor dat er tijdens de trainingen een extra doel beschikbaar is.

Archief

Voorbeschouwing seizoen

In twee jaar tijd is er iets moois gegroeid tussen Tinus Osterholt en Piershil. Door zijn persoonlijkheid en uiteraard de twee opeenvolgende kampioenschappen wordt hij door de voetballers en inwoners van Piershil op handen gedragen. Tinus geniet in het dorp van het verschil met de grote stad. "Je vertelt deze jongens iets en ze nemen het onmiddellijk van je aan". De trainer staat graag als vriend midden in de groep maar anderzijds hamert hij constant op ijzeren discipline. Van achteren naar voren bouwde hij aan het elftal en vooral zijn conditietrainingen zijn berucht. "Zoals de patiënt om behandeling van een dokter vraagt, zo vraagt ook de bal om een behandeling", aldus Tinus. Volgens zijn opvattingen kan een voetballer zonder conditie zich niet ontplooien.
Osterholt heeft geschaafd aan die conditie. Ploeterend in de sneeuw, sprintend in de stromende regen. En......ze waren er allemaal. Met volle overgave deden ze dat spelletje onder de lantaarnpaal, in een van Piershils straten, terwijl de harde koude wind hen om de oren floot. Wat elf individuele voetballers waren, werden elf vrienden, die slechts één doel voor ogen werd gehouden: samen worden we kampioen! En de vlag ging in top, twee keer zelfs. Aan het begin van het seizoen 1962-1963 zijn de verwachtingen hoog gespannen. De eerste klasse bevat elf verenigingen doordat TOGR uit de vierde klasse van de KNVB is gedegradeerd. Ook Piershil, pas gepromoveerd, is een nieuweling in deze omgeving. Verder zijn het allen bekende clubs en men kan er op aan, dat de strijd weer fel zal worden.

Archief

Prestaties Piershilse teams

Na amper een maand pauze start Osterholt vroeg met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. In de eerste oefenwedstrijd wordt SSS met 3-2 verslagen. Vervolgens gaat Piershil op bezoek bij NBSVV. De Nieuw-Beijerlanders zijn na de recente promotiewedstrijden uit op een revanche. Een ontketend Piershil geeft NBSVV met liefst 2-5 klop. Tenslotte wordt ook Maasdam van de mat gespeeld (5-1) en alles lijkt er op dat Piershil er helemaal klaar voor is. De eerste competitiewedstrijd, uit tegen Bolnes, levert echter meteen een 1-0 nederlaag op. Na ruim twee jaar en voor het eerst onder trainer Osterholt wordt een wedstrijd verloren. Piershil komt echter sterk terug en draait snel bovenaan mee.

Piershil 2 speelt in de reserve tweede klasse F met o.a. Barendrecht 3, SV Hoogvliet 3, NSVV 3, GOZ 2 en SHO 3. Het tweede eindigt in de middenmoot. Piershil 3 komt uit in de reserve derde klasse E en is ingedeeld bij Barendrecht 4, ZBVH 3, SHO 4 , GOZ 3, Zinkwegse Boys 2, Hellevoetsluis 2, Smitshoek 2 en Heinenoord 3. Er is dit jaar ook weer ingeschreven met een B-elftal. De resultaten zijn wisselvallig (Olympia B1 - Piershil B1 12-0, SHO B1 - Piershil B1 5-1, Piershil B1 - Heinenoord B1 3-2) maar het is duidelijk dat er veel talent rondloopt in de Piershilse jeugd. Zo mag Adri Achterberg regelmatig met het tweede meespelen en zal zijn entree in Piershil 1 niet lang op zich laten wachten.

Adri Achterberg wint een kopduel (Piershil 2).

Adri Achterberg jaagt op de bal (Piershil 2).

Piershil 2 in het lange gras.

Archief

Een strenge winter

Begin december valt de winter in. En hoe. Tussen 1 december 1962 en 23 maart 1963 ligt de competitie stil. Nederland is in de ban van de barre winter en op 18 januari 1963 vind de elfde officiële Elfstedentocht plaats. Na een worsteling van elf uur tegen de elementen wint Reinier Paping de tocht der tochten. De 31 jarige sportleraar uit Ommen had een voorsprong van 21 minuten op de Groninger Jan Uitham. Van de 577 wedstrijdrijders halen slechts 57 doorzetters de finish. Bijna alle 9648 toerrijders vallen uit en de bevroren tenen, vingers, ogen en andere ledematen zijn niet te tellen.

Archief

Evenementen - Activiteiten

Piershil probeert het beste te maken van de bijna 4 maanden lange winterstop. Op 22 december 1962 is het een drukte van jewelste in Zaal van der Jagt. Tijdens de traditionele boutavond worden er weer tal van kippen, taarten en flessen wijn verloot. In januari 1963 neemt Piershil B deel aan een zaalvoetbaltoernooi in Oud-Beijerland, georganiseerd door Olympia. Piershil B eindigt in Poule B op de vierde plaats. De uitslagen: Heinenoord - Piershil 1-1, ZBVH - Piershil 0-4, Piershil - SMV 0-1, NSVV - Piershil 5-0.

Op vrijdag 18 januari 1963 organiseert het verbond voor Veilig Verkeer in Zaal van der Jagt een verkeersquiz. Aan de quiz nemen elf teams van drie personen deel. O.a. de ijsclub, de brandweer, de bejaardensociëteit, de biljartvereniging, het gemeentepersoneel, de hervormde kerk en de voetbalvereniging nemen deel. Na een spannende finale trekt de voetbalclub aan het langste eind en komt in het bezit van de wisselbeker. Het eerste elftal van Piershil traint keihard door en wanneer de weersomstandigheden zelfs de trainer te gortig zijn word uitgeweken naar de Veilinghal in Oud-Beijerland. Om het ritme er maar in te houden speelt Piershil in februari op een bevroren veld tegen Heerjansdam.

Archief

Net geen kampioenschap

Aan het einde van het seizoen kondigt de RVB een noodmaatregel voor alle afdelingen af: alleen wedstrijden die nog beslissen over kampioenschap of degradatie worden nog gespeeld. Piershil speelt bovenin prima mee maar mede door het grote aantal blessures mist het elftal van Tinus Osterholt de titel. In maart wordt de competitie  eindelijk hervat en Piershil werkt zich naar boven . Met nog drie wedstrijden te gaan zijn er reële kansen op het kampioenschap. Piershil verliest echter van de latere kampioen, PPSC, en zal nog even geduld moeten hebben met het spelen in de KNVB. Vooral de twee nederlagen tegen streekgenoot Heinenoord zijn debet aan het missen van de titel. De spelers en trainer zijn het erover eens dat de titel knullig is verspeeld en daarnaast is de lange afwezigheid van Bas Groenenberg een behoorlijke aderlating gebleken. In het seizoen 1963-1964 zal het moeten gebeuren en alle betrokkenen kunnen bijna niet wachten tot het nieuwe seizoen begint.

Piershil 1 in actie tijdens het seizoen 1962-1963. De drie Piershillenaars van links naar rechts:
Herman Sneep, Engel Achterberg en Leen vd Burgh.

Archief

Seizoen loopt ten einde

Eerst moet echter het terrein worden opgeknapt. Ook de kleedkamers, de afrastering en de doelpalen zijn dringend aan onderhoud toe. Er wordt ook een prijsopgave gevraagd om de verlichting van het terrein verder te verbeteren. Het seizoen kent een pikant slot. Buurman NBSVV heeft trainer Osterholt benaderd voor de functie van trainer. Het bestuur van VV Piershil is hierover bijzonder ontstemd. Tinus besluit om NBSVV er parttime bij te doen. Mede doordat de trainer niet in staat is de wedstrijden van NBSVV te bezoeken is het uitstapje naar blauw-wit geen succes en gelukkig van korte duur.

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1962-1963

Seizoen 1962-1963
Deel 3.4 - Wéér kampioen