Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1961-1962 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1961-1962
Deel 3.3 - Wéér kampioen

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

Tijdens de ledenvergadering op 17 september 1961 wordt A. van der Waal (San) gekozen als nieuw bestuurslid als vervanger van D.C. Snijders Sr. Het bestuur voor komend seizoen ziet er als volgt uit: J.A. de Pijper (voorzitter), B.H. Meinster (Penningmeester), J. Kok (Secretaris), Bestuursleden: W. van der Jagt, A. van der Waal, A. Gebuijs en J. de Regt.

Archief

Voorbeschouwing voetbalseizoen

Piershil 1 is gepromoveerd naar de tweede klasse A van de RVB. De meeste tegenstanders komen uit Rotterdam. Enige streekgenoot is GOZ en de ontmoetingen met de ploeg uit Mijnsheerenland worden met spanning tegemoet gezien. Piershil is niet onaanzienlijk versterkt met een aantal spelers van Goudswaardse Boys, welke club wegens terreinmoeilijkheden de strijd om het bestaan opgegeven heeft. De roodbroeken hebben echter nogal wat spelers in de gelederen, die 's Konings wapenrok dragen en waarop men dus niet elke week kan rekenen. Aan het begin van het seizoen melden zich liefst 19 spelers van Goudswaardse Boys die bij Piershil komen voetballen. Het eerste elftal wordt hierdoor aanzienlijk versterkt. Vooral de aanwezigheid van Herman Sneep en Engel Achterberg maakt van Piershil 1 een sterker geheel. Bas Groenenberg jzn. raakt zelfs zijn plaats als midvoor kwijt aan Herman. Bas gaat dit seizoen als rechtsbinnen spelen. De andere Bas Groenenberg, lzn. (zoon van Leen), stapt op jeugdige leeftijd definitief over naar Piershil 1 en wordt hierdoor de vaste keeper van het eerste. Tinus Osterholt dringt er bij het bestuur op aan een vaste leider voor het eerste aan te stellen en San vd Waal wordt hiertoe bereid gevonden. Door de grote aanwas van nieuwe spelers gaat Piershil het seizoen in met vijf elftallen. Naast drie seniorenteams worden er ook twee juniorenteams ingeschreven: een C-team en een B-team. Op zaterdag 7 oktober 1961 is een hoogtijdag voor VV Piershil want voor het eerst komen er in competitieverband vijf teams tegelijk uit! De wedstrijden die worden gespeeld zijn: Piershil 1 - GTB 1 (3-1), SHO4 - Piershil 2 (0-4), SV Hoogvliet 4 - Piershil 3  (2-0), SHO B2 - Piershil B (6-0) en Piershil C - Nieuwenhoorn C (5-5). Leider van de juniorenafdeling is D. Snijders Sr. In november 1961 wordt het B-elftal van Piershil teruggetrokken. Vooral de jeugdspelers uit Goudswaard laten het nogal eens afweten en vaak heeft de B spelers tekort om te kunnen starten. Het resterende seizoen worden er alleen nog wat vriendschappelijke wedstrijden gespeeld.

Archief

Evenementen - Activiteiten

Op zaterdag 23 december 1961 organiseert VV Piershil een 'wirwar avond'. De bezoekers kunnen een geboortedatum raden (met als prijs een pop) alsmede het aantal erwten in een fles. Bij dit laatste onderdeel valt een taart te winnen. Ook is met een verloting een mooie klok te winnen en speciaal voor de jeugd staat er een grote grabbelton opgesteld. Uiteraard draait ook het Rad van Avontuur op deze avond. De nodige taarten, flessen wijn, kippen en kerstkransen vinden hun weg naar de gelukkige winnaars.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Piershil 1 en 2 kampioen

Het tweede elftal van Piershil, ook aanzienlijk versterkt met oud-spelers van de Goudswaardse Boys, verovert de titel na een beslissingswedstrijd tegen SHO 4. Hierdoor promoveert het tweede automatisch naar de reserve tweede klas van de RVB. Jan de Regt, aangesteld als entreeheffer, maakt een druk seizoen door. De wedstrijden van Piershil 1 worden goed bezocht. De resultaten zijn er dan ook naar want Piershil nestelt zich al snel op de eerste plaats. Die positie wordt ook niet meer uit handen gegeven en op 28 april 1962 volstaat een gelijkspel in de uitwedstrijd tegen GTB voor het binnenhalen van de titel. Veel supporters reizen mee met de bus of eigen vervoer. Even lijkt het mis te gaan wanneer Piershil op 2-0 achterstand komt. Door doelpunten van Herman Sneep en Jan Achterberg weet Piershil echter toch het ene benodigde puntje te behalen. De mannen van Osterholt hebben het wéér geflikt, tot groot enthousiasme van de Piershilse aanhang. Piershil eindigt dus wederom op de eerste plaats en de eerste twee jaren onder Tinus Osterholt is Piershil niet verslagen. Herman Sneep, afkomstig van Goudswaardse Boys, verovert samen met Bas Groenenberg de titel topscorer van het seizoen.

De krant, het Hoekschewaardje, doet uitgebreid verslag: "Bij de molen werd het zegevierende elftal opgewacht door de Goudswaardse muziekvereniging Volharding en onder grote belangstelling werden de kampioenen al zo in het dorp ingehaald. Bij de vele gelukwensen die het kampioenselftal ongetwijfeld bereikt hebben of nog zullen bereiken voegen we gaarne de onze. We mogen er de wens aan verbinden, dat de ploeg er ook in zal slagen de promotiewedstrijden goed door te komen. Met de kampioen van tweede klasse B moet Piershil straks een hele promotiecompetitie spelen om één plaats in de eerste klasse. Piershil werd drie jaar geleden heropgericht, nadat de club enkele jaren door gebrek aan een terrein op non-actief werd gesteld. Het eerste jaar, dat Piershil weer aan de competitie deelnam, werd ze geen kampioen, maar eindigde wel in de bovenste regionen. Vorig jaar werd op sublieme wijze het kampioenschap behaald. De club won toen alle veertien wedstrijden. Ook dit seizoen bleef Piershil tot dusver ongeslagen, doch ze speelde vier maal gelijk. Werkelijk een succes om trots op te zijn. Trainer Osterholt kan met recht op succesvolle resultaten terugzien. Burgemeester Vries, die vergezeld van beide wethouders de kampioensclub kwam complimenteren, zegde de vereniging voor het volgend jaar weer een subsidie toe".

Piershil wordt op 5 mei 1962 door het thuispubliek gehuldigd. Voor aanvang van de wedstrijd tegen GSS worden er bloemen uitgereikt en komt de pers langs om wat foto's te nemen. Piershil wint overigens met 3-0 van GSS.

Foto links: de huldiging in de krant.

"Zo zag de voetbalvereniging Piershil zich op haar knusse terreintje omringd door trotse bestuursleden en haar trainer. Gerrit Bijl (met de bloemen), had zojuist van de aanvoerder van GSS een boeket bloemen ontvangen. De prestatie van de Piershilse kampioen krijgt nog meer reliëf als men weet, dat dit elftal een jaar geleden ook de eer van het kampioenschap voor zich opeiste. Als men nu de promotiewedstrijden ook nog tot een goed einde brengt, zal in Piershilse voetbalkringen de vreugde geen grenzen kennen".

Foto rechts: het gehuldigde team in de krant.

Van links naar rechts (staand): San van der Waal, Jan de Pijper, Bas Meinster, Leen van der Burgh, Pleun Stok, Bas Groenenberg lzn., Bas van der Waal, Gerrit Bijl, Jan Kok, Floor Kersten, Tinus Osterholt, Bram Gebuijs en Jaap Groenenberg. Zittend van links naar rechts: Bas Groenenberg jzn., Herman Sneep, Engel Achterberg, Adri Groenenberg, Jan Achterberg en Jaap Tuk.

De spelers en het bestuur maken zich op voor de groepsfoto. Links de jeugd van Piershil, de van een mooie voetbaltoekomst dromende jeugdspeler links, met trui, is Adrie van Prooijen.

Verder naar rechts staan in het pak Hans en San van der Waal. Voor hen loopt speler Bas Groenenberg. Meer naar rechts herkennen we Jan Achterberg en Adri Groenenberg. Uiterst rechts staan Bram Gebuijs, Wim van der Jagt, Tinus Osterholt en Jan de Regt. De hond uiterst rechts is Herta, de trouwe viervoeter van Wim.

Klik Hier voor een vergroting.

De felicitaties van andere verenigingen.

Archief

Promotie Piershil 1

Piershil blijft ook de rest van de competitie ongeslagen. Er moeten dus twee promotiewedstrijden worden gespeeld tegen de kampioen van de tweede klasse B. Na een spannende slotfase in 2B wordt dat uiteindelijk....NBSVV uit Nieuw-Beijerland! Op 26 mei speelt Piershil thuis tegen NBSVV met 0-0 gelijk. Een week later, op 2 juni 1962, weet Piershil in Nieuw-Beijerland voor 700 toeschouwers met 0-2 te winnen door treffers van Jan Achterberg en Bas Groenenberg. Na het laatste fluitsignaal wordt het veld overspoeld door dol enthousiaste Piershillenaars en in Piershil zelf ontstaat later een spontaan volksfeest.

De promotie naar de eerste klasse van de RVB, na de wedstrijden tegen NBSVV, is een mooie kroon op het werk van Tinus en zijn spelers. In de eerste promotiewedstrijd tegen NBSVV komt Piershil niet tot scoren. Dat is de eerste keer onder Osterholt en maar liefst 35 wedstrijden geleden (26 maart 1960: Piershil 1 - Onit 1 0-2) dat dit voor het laatst gebeurde!

Archief

Feest

Piershil viert op grootse wijze feest nadat de promotie naar de eerste klasse een feit is. In de krant wordt uitgebreid verslag gedaan van de feestavond:

"Met een feest, dat tot vroeg in de morgen heeft geduurd, heeft de voetbalvereniging "Piershil" in zaal van der Jagt een periode van succesrijk voetbal uitbundig afgerond. De voetbalclub had recht feest te vieren: de titel van de tweede klasse van de Rotterdamse Voetbal Bond was veroverd en als klap op de vuurpijl promotie naar de eerste klasse via twee spannende, zenuwslopende voetbalwedstrijden tegen NBSVV uit Nieuw-Beijerland. Ze waren er dan ook allemaal: de kampioen met hun dames, een glunderend bestuur, de "aanhang door dik en dun", en een aantal genodigden. In het bijzonder mogen worden genoemd de namen van burgemeester P.G. Vries, wethouder J. van Bergeijk en gemeentesecretaris J.N. van der Ree en last but not least trainer Tinus Osterholt, wiens naam onverbrekelijk is verbonden aan die glorierijke periode van de voetbalclub uit het kleinste dorpje in de Hoeksche Waard. Met kampioensvaandels als feestelijk décor heeft voorzitter J.A. de Pijper dit vrolijk gestemde gezelschap van kampioenen en belangstellenden toegesproken. Het waren prettig klinkende woorden zonder één dissonant, waarin grote dank doorklonk voor het gemeentebestuur (subsidie), de gemeentesecretaris (bemiddeling bij Anjerfonds), het comité van huldiging en de familie Osterholt. Burgemeester Vries, die de voetbalprestaties van Piershil en NBSVV nauwgezet heeft gevolgd en dikwijls rondom het strijdtoneel was te vinden, noemde dit feest een feest voor de hele Piershilse gemeenschap, die de voetbalclub zo'n warm hart toedraagt. De eerste burger richtte zich ook persoonlijk tot de trainer: "U speelde mee op voortreffelijke wijze", zei de heer Vries, die vervolgens namens het gemeentebestuur een bronzen voetballer aanbood als herinnering aan die onvergetelijke voetbalperiode. Arie Sneep beklom daarna het toneel en bood namens zijn familie een splinternieuw leertje aan. Penningmeester B.A. Meinster groepeerde toen het kampioensteam om zich heen. Het applaus loog er niet om. De Piershilse voetbalknapen wisten zich op dat moment gedragen door een enthousiaste zaal. "Captain" Gerrit Bijl liet, zeer terecht, trainer Osterholt delen in die hulde. "Zonder trainer kan er niets worden bereikt", zei Gerrit. Een team van kampioenen, dat zich twee seizoenen achter elkaar opofferingen had getroost, bracht ook een financieel offer aan zijn trainer. Het was een geschenk voor het leven, dat schitterde in het kunstlicht. Even daarna gleed een gouden ring met saffier om de vinger van trainer Osterholt. Waardering ook voor zijn vrouw, die de avonden, dat Piershil traint zo vaak in eenzaamheid moet doorbrengen. Zij ontving bloemen en geschenken. Ook zoon Hansje werd niet vergeten. Een vrouwelijk huldigingscomité bestaande uit de dames Rozendaal-de Heus, J. vd Burgh en J. Meinster bracht de waardering van de bevolking over in de vorm van een sporttas voor elke speler, die dit seizoen deel had uitgemaakt van het kampioensteam. Eddy Pieters Graafland, onze nationale doelman had een gelukstelegram gestuurd. Al zat daar een commercieel tintje aan en al had de Feijenoorder er ook nog een stuk of wat foto's van hemzelf bij gedaan, de geste werd toch gewaardeerd. Voorts was er nog een privégeschenk van de familie Roest. De heer A. Kraak bracht de gelukwensen over namens de voetbalvereniging NBSVV".

Archief

Seizoen loopt ten einde

Het seizoen 1961-1962 kende voor Piershil een prachtig verloop. Het aantal teams is gegroeid al is het wel jammer dat het B-elftal al vroeg moest worden teruggetrokken. het kampioenschap van het eerste en tweede elftal levert de hardwerkende vrijwilligers van VV Piershil veel voldoening op. Het kampioenschap heeft de honger naar successen nog lang niet kunnen stillen. De heer Kraak van NBSVV sloot zijn speech op de geestavond af met deze woorden: "Uw voetbalvereniging heeft de kracht en techniek om het in de eerste klasse te rooien". Het bestuur van VV Piershil is die mening ook toegedaan en met het oog op het Piershilse scoringsvermogen wordt er voor fl. 125,- een set nieuwe doelnetten aangeschaft. Piershil is eerste klasser!

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1961-1962

Seizoen 1961-1962
Deel 3.3 - Wéér kampioen