Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1960-1961 - Seizoensoverzicht

Archief

Seizoen 1960-1961
Deel 3.2 - Eerste kampioenschap

Archief

Ledenvergadering - Bestuur

Bij aanvang van het seizoen staan er 57 leden geregistreerd en kunnen we van start gaan met twee seniorenteams en één jeugdteam. Leen van der Burgh, afkomstig van VV Maasdam, versterkt het eerste elftal. Het bestuur van VV Piershil ziet het seizoen vol vertrouwen tegemoet. De huur voor het veld is betaald en men besluit te gaan collecteren voor het Anjerfonds. Voor het eerst wordt er ook gesproken over een ballenvanger. Er wordt besloten een offerte aan te vragen. Met ingang van dit seizoen krijgen de spelers van het eerste en tweede elftal gratis thee aangeboden in de rust. Op maandag 27 juni 1960 vindt de jaarvergadering plaatst. Aftredende bestuursleden (en allen herkiesbaar) zijn Bram Gebuijs, Jan de Pijper en Bas Meinster. Allen worden herkozen en als aanvoerder van Piershil 1 wordt de nieuwe aanwinst Jan de Regt gekozen. In de praktijk komt daar weinig van terecht. Bas Groenenberg speelt als aanvoerder en Jan maakt zich verdienstelijk als leider en later ook als entreeheffer. Het bestuur voor komend seizoen ziet er als volgt uit: J.A. de Pijper (voorzitter), B.H. Meinster (Penningmeester), J. Kok (Secretaris), Bestuursleden: W. van der Jagt, D.C. Snijders Sr., A. Gebuijs en J. de Regt (aanvoerder Piershil 1).

Archief

Voorbeschouwing voetbalseizoen - Een nieuwe trainer

Bij aanvang van het seizoen weet Piershil een heel bijzondere trainer te contracteren. De schiedammer Tinus Osterholt, ex-speler van Feijenoord, krijgt de leiding over onze hoofdmacht. Kracht, conditie en discipline staan hoog in zijn vaandel. Door persoonlijke ervaringen opgedaan in het topvoetbal wordt hij geacht de jongens naar betere prestaties te begeleiden.

Links: Tinus Osterholt in het Feijenoord shirt.

De op 17 november 1928 geboren Schiedammer was zeventien jaar, toen Hermes D.V.S. hem uit liet komen op de linksbackplaats in het eerste elftal. Tot zijn drieëntwintigste jaar beleefde hij in die club de vreugde van de overwinning en het verdriet van de nederlaag. In onze vaderlandse voetbalconstellatie kwam toen enige verandering door de oprichting van enkele profclubs. Tinus trad toe tot de gelederen van profclub "Rotterdam", die later onder de naam "Flamingo's" verder speelde. Holland Sport werd het toen weer. Sterren als Bertus de Harder, Landman, M. Clavan, J. Heyster en Osterholt brachten de handen van het publiek op elkaar.
De periode daarna, kwam Osterholt uit voor Feijenoord. Drie jaar lang van augustus 1955 tot juni 1958 speelde hij in totaal 106 wedstrijden in de Kuip. Hij wist twee keer te scoren in de competitie en één keer te scoren tijdens een bekerwedstrijd. Na zijn afscheid bij Feijenoord (Feijenoord-Sparta, 21 juni 1958) schreef hij ook nog een korte historie in Leeuwarden. Rotterdam bleef echter trekken en na al die omzwervingen werd het tenslotte Xerxes. Drie wedstrijden kwam hij voor de club van Wilkes uit, toen zette Osterholt een punt achter zijn carrière als voetballer. Talloze malen blonk hij uit in Rotterdamse elftallen, in bondselftallen, in het Nederlandse B-elftal en in de Zwaluwenelftallen.

Rechts: de Kuip tijdens Feyenoord - Sparta, 21 juni 1958.

De selectie van Feijenoord luistert in het najaar van 1955 naar
trainer Dombi (rechts). Rechts aan tafel zitten (van achteren
naar voren): Cor vd Gijp, Coen Moulijn, Henk Schouten,
Hans vd Hoek en Tinus Osterholt.

Tinus Osterholt in duel met Faas Wilkes!

Klik Hier voor een vergroting.

Piershil 1 mag het dit seizoen opnieuw proberen in de derde klasse C. Nelson en Zinkwegse Boys zijn oude bekenden en de overige tegenstanders zijn nieuw voor Piershil. Oude Maas is het voetballende personeel van het Delta Ziekenhuis in Poortugaal.

Archief

Evenementen - Activiteiten

De voetbalpool administratie is in handen van A. Gebuijs. De inleg is gestegen van 10 naar 15 cent per formulier. De secretaris vraagt 75 registratiekaarten aan bij de KNVB die vereist zijn voor het meespelen met de Toto.

Links: advertentie "Sporttoto" uit de krant.

Om de financiële positie van de vereniging wat te verbeteren wordt er ook weer een bazaar georganiseerd. Er wordt tevens een enorme loterij gehouden. Bestuurslid Meinster zorgt voor het drukken en verspreiden van maar liefst 2000 loten van 50 cent per stuk. Uiteraad zijn ook de dames in Piershil weer bereidwillig te helpen met de bazaar. In februari 1961 wordt besloten om Mevrouw Rozendaal-de Heus te benoemen tot erelid van VV Piershil. In maart laat zij apetrots weten de benoeming te aanvaarden en spreekt zij de hoop uit nog veel voor de vereniging te kunnen betekenen.

Archief

Prestaties Piershilse teams - Senioren en Junioren

Piershil 1 eindigt op de eerste plaats en promoveert daardoor automatisch naar de tweede klasse. Doelpuntenmachine Bas Groenenberg maakt een topseizoen door en scoort maar liefst 31 treffers. Hij scoort tevens het honderdste competitiedoelpunt van Piershil 1 sedert de heroprichting. De strakke hand van Tinus Osterholt werpt zijn vruchten af maar voor menigeen is het even slikken. Vooral Adri Groenenberg, gebombardeerd tot linksback, maakt een moeilijk seizoen door. Aan het einde van het seizoen debuteerde Adri Achterberg op vijftienjarige leeftijd in de hoofdmacht van Piershil 1. Piershil 2 is ingedeeld in de reserve derde klasse B samen met Goudswaardse Boys 2, GOZ 3, Heinenoord 3, NBSVV 3, NSVV 4, SHO 3, ZBVH 3 en Zinkwegse Boys 2. Het tweede eindigt op de zesde plaats. Enige uitslagen: NBSVV 3 - Piershil 2 3-3, Piershil 2 - SHO 3 0-7, Piershil 2 - Heinenoord 3 1-5, SHO 3 - Piershil 2 9-1, GOZ 3 - Piershil 2 3-4, ZBVH 3 - Piershil 2 2-2, Zinkwegse Boys 2 - Piershil 2 1-3, Heinenoord 3 - Piershil 2 2-3. Kampioen van de reserve derde klasse B wordt uiteindelijk SHO 3.

De jeugd van Piershil wordt ook weer ingedeeld in de competitie. Piershil beschikt over A-junioren, B-Junioren en C-junioren. Besloten wordt om in te schrijven met een B-elftal en de A-junioren Ton Berkhout, Ton de Reus en Dirk Snijders worden overgeschreven naar de senioren. De A-junioren Bas Groenenberg (keeper) en Cees Appeldoorn krijgen dispensatie om in de B mee te spelen. Het B-elftal slaagt er niet altijd in voldoende spelers op de been te krijgen. Enkele uitslagen: NBSVV B - Piershil B 2-0, NSVV B - Piershil B 2-3, Piershil B - SSS B 1-4, SHO B - Piershil B 3-1, ZBVH B - Piershil B 1-1. Aan het einde van het seizoen is de aanwas van nieuwe spelers zo groot dat er ook een C-elftal wordt opgericht. Dit C-team neemt aan het einde van het seizoen (mei 1961) deel aan een toernooi in Oud-Beijerland. De resultaten van het juniorentoernooi (georganiseerd door Zinkwegse Boys op het terrein van Olympia): Piershil C - GOZ C 0-2, NBSVV C - Piershil C 2-1, Piershil C - Olympia C 0-0.

Archief

Kampioenschap Piershil 1

Op het veld zijn de prestaties van Piershil 1 opzienbarend te noemen. Onder de strakke leiding van Tinus Osterholt weet Piershil menig tegenstander met het 'stopperspil' systeem tot wanhoop te brengen. Opzienbarend was ook de beslissing om goalgetter Adri Groenenberg als linksback op te stellen. Uit 14 competitiewedstrijden worden de volle 28 punten gehaald met een spectaculair doelsaldo van 78 voor en slechts 15 tegen. De eerste titel is op 11 maart 1961 een feit wanneer HCSZ met 8-1 na een 4-0 voorsprong bij rust in de pan wordt gehakt. Burgemeester P.G. Vries was en van de eersten die de ploeg kwam gelukwensen. Onder een oorverdovend gejuich is het uiteindelijk aanvoerder Bas Groenenberg die de kampioensvlag in de top mag hijsen.

Rechts: Piershil wordt gefeliciteerd door de krant.

Nog dezelfde avond verorberen de spelers in Zaal van der Jagt een lekkere uitsmijter met koffie. Op voorspraak van Tinus Osterholt worden de spelers door het bestuur verwend en ook nog voorzien van wat alcoholische versnaperingen. Op donderdag 30 maart 1961 wordt er een uitbundig feest gevierd in Zaal van der Jagt. Deze datum is gekozen vanwege het paasverlof van de militairen. De gezellige avond wordt opgeluisterd door optredens van toneelvereniging 'Da Capo' en er speelt ook een leuke band. Als klap op de vuurpijl besluit het bestuur later in het seizoen ook nog speciale bierglazen te laten maken met als opschrift VV Piershil, Kampioen '60-'61.

Boven: De secretaris is zo blij dat hij zich vergist in het jaartal.

Speciaal kampioensglas.

Links: De kampioensfotovan Piershil 1.

Bovenste rij vlnr: Wim van der Jagt (bestuurslid), Jan de Pijper (voorzitter), Tinus Osterholt (trainer), Gerrit Bijl, Pleun Stok, Gerard van der Jagt, Dirk Snijders, Bas van der Waal, Jan Kok (secretaris) en Bram Gebuijs (bestuurslid). Zittend vlnr: Jan de Regt (bestuurslid), Bas Meinster (Penningmeester), Teun Hagoort, Bas Groenenberg Jzn., Hans Groenenberg Jzn., Jan Achterberg, Leen vd Burgh (gehurkt) en Adri Groenenberg Lzn.

Klik Hier voor een vergroting.

Archief

Koninklijke goedkeuring

Op 8 april 1961 wordt de VV Piershil koninklijk goedgekeurd. Een bijzonder seizoen wordt daarmee van een mooie kroon voorzien.

Archief

Seizoen loopt ten einde

In dit seizoen kan Piershil ook eindelijk iets terug doen voor Goudswaard. De Boys zijn regelmatig te gast in Piershil omdat hun eigen terrein, zoals verwacht, slechter en slechter wordt. Mede door de kletsnatte herfst van 1960 is het veld langs het Spui niet meer droog te krijgen. Het veld wordt ook door het vee volledig kapot gelopen. In juli 1961 wordt Goudswaard als spelende vereniging zelfs opgeheven, het bestuur blijft aan.

In juni 1961 wordt de vereniging blij verrast door de Gemeente. Er wordt besloten, gezien de plaats die de vereniging inneemt in de Piershilse gemeenschap, om over het jaar 1961 een subsidie van fl 500,- te verlenen. Het feit dat VV Piershil in belangrijke mate eigen initiatieven ontwikkelt om de inkomsten op te voeren, was de voornaamste beweegreden van dit besluit. Aan het einde van het seizoen beschikt Piershil over een lichtinstallatie zodat er vanaf nu vaker op het veld kan worden getraind. Naar verwachting zullen die trainingen ook hard nodig zijn want in de tweede klasse wordt er beduidend meer van de spelers gevergd dan dit jaar het geval was.

 Alle resultaten van Piershil 1 alsmede de wedstrijdverslagen zijn te vinden op

de teampagina van Piershil 1 seizoen 1960-1961

Seizoen 1960-1961
Deel 3.2 - Eerste kampioenschap