Terug naar de archiefindex: hier

Naar de archiefsite: hier

1938-1940 - Overzicht

Archief

Periode 1938-1940
Deel 1.5 - Eerste lichtwedstrijd

Archief

Identitietskaarten

In de jaren dertig bedraagt de contributie fl. 0,20 per week voor de senioren en fl. 0,10 per week voor de junioren (12-17 jaar). De allerkleinsten (juniors) betalen slechts 5 cent per week. Andere inkomsten verkrijgt de vereniging door het heffen van entree. Bij bepaalde wedstrijden is het al behoorlijk druk, wel zo'n 200 man komen de wedstrijden van P.S.V. Fortuna bekijken! En die betalen trouw hun dubbeltje, ge´nd door Bas van der Jagt op "10 procent basis": van een gulden inkomsten is er een duppie voor Bas. Verkleden doet men zich in de schuur van de familie van der Jagt. Eerst gezamenlijk met de tegenstander en de seizoen daarna gescheiden door een houten schot. In de rust staat het verse regenwater klaar en de kroes (er is er maar ÚÚn) gaat rond om ieders dorst te lessen. Na afloop van de wedstrijd was men zich in de watering, waarbij vaak eerst de waterluis opzij geschoven moet worden. Tegenstanders zijn voornamelijk Hoekschewaardse clubs, hoewel vooral het uitstapje naar het dorpje Zuidland een geliefkoosde bezigheid is. De wetenschap, dat je in een kroegje aldaar overheerlijke halve liters bier kan krijgen voor slechts 15 cent is daaraan niet vreemd.

P.S.V. Fortuna speelt niet alleen in de derde klas RVB maar ook regelmatig in de Hoekschewaardse Zomeravond Competities (op 10 juni 1938 werd de O.C. opgeheven en ging over in de Zomeravondcompetitie RVB), die door een Dhr. Hengeveld worden georganiseerd. Dat gaat vrij officieel, compleet met controle van identiteitskaarten. Daarnaast wordt er doordeweeks op zo'n 3 Ó 4 avonden gespeeld tegen tegenstanders zoals "De Zwervers" (een team, samengesteld uit spelers van Olympia en Steeds Hoger) en als er geen tegenstander was, dan maar onder elkaar. Door zulke wedstrijdjes leert men Dirk de Geus kennen en in hem krijgt P.S.V. Fortuna zijn eerste echte trainer. Niet voor lang overigens, want voor een regelmatige training hebben maar weinig spelers tijd. Doordat de jongens uit Piershil op ieder vrij moment naar de voetbalwei gaan om een balletje te trappen wordt al snel een bijzondere reglementbepaling in gebruik genomen: "het is verboden met klompen aan het veld te betreden". Menigmaal belandt de bal in de sloot of in de tuin bij van der Jagt, er is immers geen omheining. Hoe zuinig het bestuur moet zijn blijkt wel uit het feit dat Hans vd Waal op de fiets naar Nieuw-Beijerland gaat om een uitnodiging weg te brengen en op die wijze het geld van een briefkaart uitspaart! P.S.V. Fortuna heeft twee elftallen en vooral bij uitwedstrijden zijn er wel eens scheve gezichten. Het eerste gaat dan namelijk met de drie beschikbare wagens van de heren Bezemer, Hollander en Poldervaart en het tweede moet op de fiets!

Archief

Eerste lichtwedstrijd

In 1938 verschijnen er in de Hoeksche Waard bijzondere aanplakbiljetten: "Voetbalfeest op Piershil met de lichtwedstrijd Fortuna-Fluks en Abessijns vuurwerk. Komt dat zien! Komt allen op de weide van Vink tegenover de molen van Piershil". Dit feest vindt in de zomer van 1938 plaats; twee jaar daarvoor was AbessiniŰ bruut onder de voet gelopen door ItaliŰ. Deze gebeurtenis bracht bestuursleden op het idee iets heel bijzonders te organiseren. De 'lichtinstallatie' bestaat uit palen met teervaten, gevuld met benzine. In de kopbomen op de weide zijn ook teervaten aangebracht en gevuld met benzine. Zodra alles eenmaal goed in lichterlaaie staat is het een geweldig schouwspel om te zien en het terrein is prachtig verlicht. De eerste lichtwedstrijd van de Hoeksche Waard wordt aldus in Piershil gespeeld. De wedstrijd P.S.V. Fortuna - Fluks staat bij wijze van proef onder leiding van twee arbiters: de heren A.J. van Vugt en M.J. van Thiel.

Daarna speelt een dameselftal verkleed als Indianen tegen het tweede elftal. De dames zijn getooid met kippenveren en zijn geschminkt door de schilders A. de Man en Joh. Groenenberg. Ze gebruiken hiervoor rode en ook nog andere kleuren verf en het duurt wel een week voordat alle verf er weer af is. Ook het tweede elftal speelt gekostumeerd. Op de weide staat ook een tent en de bezoekers amuseren zich geweldig. Het publiek komt van heinde en ver en de penningmeester is deze dag behoorlijk in z'n nopjes.

Archief

Mei 1940

In mei 1940 komt er een voorlopig einde aan het voetbalgebeuren. Op 14 mei 1940 om 13.30 Uur bombarderen Hitler's Heinkels het centrum van Rotterdam; ook het gebouw van de R.V.B. wordt volledig van de aardbodem weggevaagd. De R.V.B. doet nog wel een poging om de zaak weer op poten te zetten. Dhr. Verweij verzoekt nieuwe ledenlijsten in te sturen. Hij krijgt weinig response want registratie bij de bond kan problemen opleveren m.b.t. tewerkstelling in Duitsland. Bij veel amateurverenigingen worden de archieven om dezelfde reden snel verstopt of zelfs vernietigd. Het opzetten van een zomeravondcompetitie lukt ook niet. Gedurende vijf jaar leven we onder het juk van de Duitse agressor en voetbal speelt geen enkele rol meer.

Periode 1938-1940
Deel 1.5 - Eerste lichtwedstrijd